Στην Πόλη τον περιμένει «κόλαση», αλλά μπορεί να γίνει... Lucifer

Τόμας Ουόκαπ

i

Τόμας Ουόκαπ / © Intime

Στην Πόλη τον περιμένει «κόλαση», αλλά μπορεί να γίνει... Lucifer

Aχιλλέας Μαυροδόντης 08:19 - 29.04.2023 / Ανανεώθηκε: 08:19 - 29.04.2023

Ο Ολυμπιακός καλείται να επιστρέψει άμεσα και να δείξει πως είναι η καλύτερη ομάδα της Ευρώπης, περνώντας ξανά από την «κόλαση» της έδρας της Φενέρμπαχτσε. Γράφει ο Αχιλλέας Μαυροδόντης.

Ο Ολυμπιακός δεν ήταν αυτός που έπρεπε στο δεύτερο παιχνίδι της σειράς στο ΣΕΦ και γνώρισε μια ζόρικη ήττα, με την οποία η σειρά έγινε 1-1. Τι σημαίνει όμως αυτό; σημαίνει ότι η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα πρέπει να μαζέψει άμεσα τα κομμάτια της και να κάνει αυτό που πρέπει, ώστε να μπορέσει να επιστρέψει στις νίκες και να φέρει ξανά τη δράση πίσω στο φαληρικό στάδιο, μπροστά στο κόσμο του.

Σε πολλά κομμάτια του αγώνα ο Ολυμπιακός ήταν αγνώριστος. Η άμυνά του, ειδικά κοντά στο καλάθι, έμοιαζε να μην υπάρχει, με την Φενέρ να το εκμεταλλεύεται και να παίρνει 15(!) επιθετικά ριμπάουντ! Αυτό ήταν και το σημείο κλειδί για το ματς, καθώς, ειδικά στο τέταρτο δεκάλεπτο, οι Τούρκοι ανανέωσαν πολλές κατοχές και αυτό πλήγωσε ανεπανόρθωτα τους Ερυθρόλευκους.

«Σπάσιμο» της Φενέρ στο ΣΕΦ και τώρα… τρέχει ο Ολυμπιακός!
EUROLEAGUE

23:37 - 28.04.2023

«Σπάσιμο» της Φενέρ στο ΣΕΦ και τώρα… τρέχει ο Ολυμπιακός!

Στο καναβάτσο ο Ολυμπιακός! Οι «ερυθρόλευκοι» εξαφανίστηκαν αμυντικά στην τέταρτη περίοδο (παθητικό 31 πόντων), ηττήθηκαν από τη Φενέρμπαχτσε (78-82) και πλέον με τη σειρά στο 1-1 καλούνται να κάνουν «διπλό» στην Κωνσταντινούπολη.

Η Φενέρμπαχτσε είχε 83(!) κατοχές, την ώρα που το αντίστοιχο νούμερο του Ολυμπιακού ήταν 74. Αυτές οι 9 κατοχές λοιπόν ήταν κομβικές, ειδικά από την στιγμή που το παιχνίδι ήταν κλειστό και κρίθηκε στις λεπτομέρειες. Εξάλλου η Φενέρμπαχτσε πήρε 16 πόντους από δεύτερες κατοχές, την ώρα που ο Ολυμπιακός πήρε μόλις 6. Γενικά πάντως το σημείο που άλλαξε τα πάντα ήταν το τέταρτο δεκάλεπτο.

Ο Ολυμπιακός από το 30’ και μετά δέχθηκε 31(!) πόντους, νούμερο που είναι τουλάχιστον απαγορευτικό για την ποιότητα και τα στάνταρ του. Άλλωστε μιλάμε για μια από τις καλύτερες άμυνες ολόκληρης της Euroleague, με το νούμερο αυτό να δείχνει ότι τα πάντα πήγαν λάθος για την ομάδα του Γιώρηου Μπαρτζώκα. Επιπλέον πρέπει να σταθούμε στα 14 λάθη, νούμερο διπλάσιο από το αντίστοιχο της Φενέρμπαχτσε (7). Από αυτά τα 14 λάθη, η Φενέρ βρήκε 20 πόντους, με τον Ολυμπιακό να έχει από πλευράς του μόλις 9. Αν δεν ήταν και τα 4 μπλοκ του Ολυμπιακού μάλιστα (2 ο Φαλ, 1 ο Κάνααν, 1 ο Μπλακ), τα πράγματα μπορεί να ήταν ακόμα χειρότερα, ενώ το ίδιο ισχύει και για το 72% στο δίποντο των Πειραιωτών.

Πάμε όμως να δούμε και κάποια σημεία κλειδιά για την αναμέτρηση.

Ο Κάρσον Έντουαρντς στο πρώτο ματς είχε παίξει ελάχιστα. Ο Δημήτρης Ιτούδης λοιπόν τον έβαλε από νωρίς στο ματς και ο Αμερικανός έκανε την διαφορά. 11 πόντοι ημίχρονο και 16 συνολικά, από έναν παίκτη που δεν έκανε απολύτως τίποτα στο πρώτο παιχνίδι. Με αυτό τον τρόπο έδωσε ανάσες και στον Καλάθη, ο οποίος δεν πήγε σε κακές επιλογές όπως στο Game 1, αλλά και στον Γκούντουριτς, που για ακόμα ένα παιχνίδι ήταν κομβικός. Μπορεί να μην αποτυπώνεται στους 8 πόντους και τις 4 ασίστ του, αλλά στο τέλος ο Σέρβος έκανε την διαφορά, τόσο με το καθαρό μυαλό του. Όσο και με τις βολές.

Παράλληλα, τεράστια ζημιά έκανε ο Νάιτζελ Χέιζ Ντέιβις. Ο Αμερικανός χτύπησε πάνω στην κούραση του Σάσα Βεζένκοφ και τα τρίποντά του ήταν μαχαιριά. Είχε 15 πόντους, 6 ριμπάουντ και 5 ασίστ, ενώ στο τέταρτο δεκάλεπτο ήταν τουλάχιστον εκνευριστικός, σουτάροντας 3/3 από μακριά. Προσθέστε σε αυτά και τον Τζόναθαν Μότλεϊ των 15 πόντων με τρία πολύ μεγάλα και σημαντικά καλάθια στο τέλος και θα δείτε ότι η Φενέρ δίκαια κέρδισε.

Από την πλευρά του ο Ολυμπιακός στήριξε πολλά σε Ουόκαπ και Βεζένκοφ, οι οποίοι έπαιξαν σε όλο το δεύτερο ημίχρονο, όμως η κούρασή τους φάνηκε στο τέλος, όταν και δεν μπόρεσαν να δώσουν το κάτι παραπάνω στην ομάδα τους. Ο Κώστας Σλούκας από την άλλη ήταν κομβικός στο τέταρτο δεκάλεπτο, όταν και κουβάλησε τον Ολυμπιακό, όμως στο τέλος, παρότι ήταν ζεστός, δεν πήρε τις επιθέσεις πάνω του. Ειδικά σε εκείνη του Βεζένκοφ στο 39’, όταν ο Σάσα πήρε ένα δύσκολο τρίποντο από τις 45 μοίρες, ο Κώστας Σλούκας δεν άγγιξε τη μπάλα!

Τώρα όμως, όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Ο Ολυμπιακός καλείται άμεσα να επιστρέψει, να δείξει ότι εκείνος είναι η καλύτερη ομάδα και να κάνει την Φενέρ να καταλάβει πως εκείνος είναι η ομάδα που θα βρεθεί στο Κάουνας. Στο χέρι του είναι να το δείξει. Όχι, εύκολο δεν θα είναι και η Φενέρ πράγματι είναι άδικο που βρέθηκε 8η, όμως και πάλι η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη δεν έχει δείξει αυτά που έχει δείξει ο Ολυμπιακός.

Μανίκια πάνω και κεφάλια μέσα λοιπόν, γιατί η σειρά έχει ακόμα πολύ μέλλον. Ο Ολυμπιακός πρέπει να αφήσει πίσω του το Game 2, αλλά να μην το ξεχάσει, για να παρουσιαστεί καλύτερος στην Πόλη και να πάρει τη νίκη.

Βέβαια οι Τούρκοι είναι δεδομένο πως θα μετατρέψουν το κλειστό της Φενέρμπαχτσε σε... κόλαση. Ο Ολυμπιακός όμως μπορεί να δείξει ότι είναι ο «Lucifer» και να βασιλέψει στην Πόλη, όπως κάνει εκείνος στον Κάτω Κόσμο στη γνωστή σειρά του Netflix

ΥΓ. Για ακόμα μια φορά καταπληκτικός ο κόσμος του Ολυμπιακού.

ΥΓ2. Θα είναι κρίμα για αυτή την ΟΜΑΔΑΡΑ που λέγεται Ολυμπιακός, με το μπάσκετ που έχει παίξει φέτος, να μείνει εκτός. Πέρσι βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο και αντέδρασε. Πρέπει να το ξανακάνει.

ΥΓ3. Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, έχετε καταλάβει πόσο συγκλονιστικά είναι τα Playoffs που παρακολουθούμε φέτος; Η Euroleague δείχνει με τον καλύτερο τρόπο πως είναι η κορυφαία διοργάνωση της Ευρώπης. Δείτε λοιπόν μπασκετάκι. Κάνει καλό!