Ένα διαφορετικό βήμα για τον Παναθηναϊκό πριν την οριστική αλλαγή σελίδας

Ντούειν Μπέικον, Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός, ΣΕΦ

i

© Intime

Ένα διαφορετικό βήμα για τον Παναθηναϊκό πριν την οριστική αλλαγή σελίδας

Ηλίας Λαλιώτης 15:37 - 31.03.2023 / Ανανεώθηκε: 15:39 - 31.03.2023

Ο Ηλίας Λαλιώτης κάνει... ντεμπούτο στο Sportal πριν το τζάμπολ στο 6ο φετινό ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός κι εστιάζει στις διαφορές με τα 5 προηγούμενα.

Καλώς σας βρήκα! Από σήμερα θα τα λέμε κι από αυτή εδώ τη ξεχωριστή «γωνιά», με σχολιασμό της επικαιρότητας, άποψη για όσα συμβαίνουν στον χώρο του μπάσκετ και ρεπορτάζ για τον πιο επιτυχημένο ελληνικό σύλλογο στο άθλημα, τον Παναθηναϊκό. Χαίρομαι ιδιαίτερα που οι άνθρωποι του Sportal επέλεξαν να με προσθέσουν σε ένα ήδη πολύ δυνατό team και θα επιχειρήσω, με τη σειρά μου, να βάλω το λιθαράκι μου -με εγκυρότητα πάνω από όλα- σε αυτή τη σημαντική αλλαγή σελίδας που επιχειρούν να κάνουν στην αθλητική ενημέρωση της χώρας.

Μια αλλαγή σελίδας που ήδη έχει ξεκινήσει και ο Παναθηναϊκός. Μια ομάδα που δημιούργησε ένα εντυπωσιακό παγκόσμιο ρεκόρ, κατακτώντας επί 27 σερί σεζόν τουλάχιστον έναν τίτλο, είναι πλέον πιο κοντά από ποτέ στο να μείνει με άδεια χέρια για πρώτη φορά από το 1996 και μετά. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είναι αποφασισμένος να αλλάξει βήμα-βήμα την κατάσταση και να διορθώσει το λάθος του περασμένου καλοκαιριού, δίνοντας τα «κλειδιά» σε έναν elite -για να είμαστε και εντός γενικότερου κλίματος στα αθλητικά δρώμενα της χώρας- προπονητή.

Στο Βελιγράδι ο Γιαννακόπουλος, φουντώνουν οι μεταγραφικές φήμες
EUROLEAGUE

14:17 - 31.03.2023

Στο Βελιγράδι ο Γιαννακόπουλος, φουντώνουν οι μεταγραφικές φήμες

Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει την Παρασκεύη (31/3, 21:00) στο ΣΕΦ τον Ολυμπιακό, αλλά ο ιδιοκτήτης των «πρασίνων», Δημήτρης Γιαννακόπουλος βρίσκεται στο Βελιγράδι για δουλειές που αφορούν το μέλλον των «πρασίνων».

Η φετινή σεζόν, βέβαια, «τρέχει» ακόμα για τους «πράσινους», με τον Χρήστο Σερέλη να επιχειρεί τον τελευταίο μήνα να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα (του Ντέγιαν Ράντονιτς), ενόψει και του τελευταίο τίτλου που θα κριθεί στα play offs του ελληνικού πρωταθλήματος. Απέναντι στον πολύ δυνατό φέτος Ολυμπιακό δεν μοιάζει και πολύ πιθανό -για μια σειρά από λόγους που θα αναλύσουμε πιο διεξοδικά όταν έρθει εκείνη η ώρα. Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι να γίνει η καλύτερη δυνατή προσπάθεια και ταυτόχρονα να αξιολογηθούν πιο αξιοκρατικά κάποιες μονάδες που δυνητικά θα μπορούσε να αξιοποιήσει ο Παναθηναϊκός και τη νέα σεζόν. Γιατί είναι αλήθεια πως επί Ράντονιτς είχαν «καεί» αρκετοί χρήσιμοι παίκτες (βλέπε Μάριους Γκριγκόνις και Λευτέρη Μαντζούκα).

Το ντέρμπι της Παρασκευής (31/3, 21:30) στο ΣΕΦ είναι το 6ο φετινό ανάμεσα στους δύο «αιώνιους». Και στα δικά μου μάτια είναι αρκετά διαφορετικό από τα 5 προηγούμενα. Ακόμα και από το πρόσφατο στο ΟΑΚΑ για την κανονική περίοδο της Basket League, παρότι βρισκόταν και σε εκείνο ο κόουτς Σερέλης στον πάγκο. Πέρα από το σερί του 12-0 ο Ολυμπιακός έχει ένα κίνητρο παραπάνω στην προσπάθεια εξασφάλισης της πρωτιάς, μετά από αυτή του πλεονεκτήματος έδρας, ενώ ο Παναθηναϊκός θα έχει για πρώτη φορά διαθέσιμο σε ντέρμπι τον Ματ Τόμας.

Προσωπικά, εκτιμώ ιδιαίτερα τα χαρακτηριστικά του και τον θεωρώ πολύτιμη μονάδα για μια ομάδα που θέλει να πρωταγωνιστεί στο υψηλό επίπεδο. Χωρίς να έχει κάνει την εκθαμβωτική εμφάνιση μέχρι τώρα, με τη παρουσία του στο παρκέ, δίνει άλλη διάσταση στο επιθετικό παιχνίδι των «πράσινων» και το σουτ του μπορεί να «σκοτώσει» την αντίπαλη άμυνα. Ακόμα κι αν δεν το «πάρει», είναι ένας παίκτης που θα απασχολήσει τον προσωπικό του αμυντικό και θα τον κάνει να σκεφτεί αν θα πάει να δώσει αλλού βοήθεια.

Φυσικά, το ντέρμπι του ΣΕΦ είναι πολύ διαφορετικό και από τα τέσσερα άλλα ματς, που έγιναν πιο νωρίς στη σεζόν, επί Ράντονιτς. Στο Σούπερ Καπ και στο Κύπελλο, ο ανώτερος Ολυμπιακός «καθάρισε» άνετα τα ματς που κρινόταν ένας τίτλος, έχοντας διαφορετικό επίπεδο συγκέντρωσης και αποφασιστικότητας, όπως έκανε και σε αυτό της Ευρωλίγκας στο ΟΑΚΑ, σε μια περίοδο που βρισκόταν σε φουλ φόρμα. Σε αυτό του πρωταθλήματος στο ΣΕΦ, υπήρχε υψηλό κίνητρο για την πρωτιά στην κανονική περίοδο και όπως όλοι θυμόμαστε, είχε κριθεί από δύο -μεταξύ αρκετών ακόμα- διαιτητικές αποφάσεις (όπως κι αυτό του ΟΑΚΑ) και τα φάουλ που δεν δόθηκαν στον Ντουέιν Μπέικον στην τελευταία επίθεση, από Βεζένκοφ και Ουόκαπ, αντίστοιχα.

Αυτές οι διαφορές δεν αλλάζουν φυσικά το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός παραμένει το αδιαφιλονίκητο φαβορί σε ένα ακόμα φετινό ντέρμπι. Υπάρχουν, όμως, πιστεύω οι δυνατότητες να δούμε κάτι διαφορετικό από τον Παναθηναϊκό, ενόψει και των τελικών της Basket League. Ακόμα κι αν σε αυτό το ρόστερ απουσίες όπως του Πονίτκα και του Ουόλτερς είναι κάτι παραπάνω από σημαντικές και μπορεί στο τέλος να μετρήσουν...