Η αποχώρηση των οπαδών δείχνει τον δρόμο, οφείλουν ν’ ακολουθήσουν οι πρόεδροι
i

©intime

Η αποχώρηση των οπαδών δείχνει τον δρόμο, οφείλουν ν’ ακολουθήσουν οι πρόεδροι

Τα τελευταία χρόνια η πλειονότητα των οπαδών δείχνει ξεκάθαρα πόσο έχει κουραστεί από τους ανεγκέφαλους που βρίσκονται στα γήπεδα του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού, του ΠΑΟΚ, της ΑΕΚ, του Άρη.

Στις έδρες του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού έχω ζήσει πάνω κάτω 50 ντέρμπι ως ρεπόρτερ.

Την Κυριακή βρισκόμουν στο «Γ. Καραϊσκάκης» τρεις ώρες πριν την έναρξη του ματς. Έξω από το γήπεδο την ώρα που πλησίαζα έπεσαν δύο κροτίδες. Στη μία ασυναίσθητα τρόμαξα οδηγώντας. Ούτε έχασα την ακοή μου ούτε ζαλίστηκα.

Ξαφνικά, όμως, από το μπαμ αιφνιδιάστηκα. Και η κροτίδα έπεσε στο πεζοδρόμιο στα 15 μέτρα απόσταση περίπου. Και στα εκατό μέτρα από το γήπεδο. Όχι, δεν γινόταν κάτι. Όποιος ή όποιοι την έριξαν, προφανώς το έκαναν έτσι για χαβαλέ. Ούτε είδα τίποτα μέτρα ασφαλείας που να παρέπεμπαν σε πόλεμο. Ήρεμοι οι οπαδοί, σαν να νόμιζες ότι έπαιζε ο Ολυμπιακός ένα απλό παιχνίδι. Ήρθε η αποστολή του Παναθηναϊκού στις 17.48. Ούτε «ου», ούτε αντικείμενα, ούτε καπνογόνα και πέτρες.

Αναφέρω πάντα ό,τι είδα κατά την προσέγγιση στο γήπεδο και χωρίς να γνωρίζω αν έγινε κάτι νωρίτερα. Που απ’ όσο είμαστε όλοι σε θέση να ξέρουμε, δεν έγινε κάτι. Βγήκαν οι «πράσινοι», αποδοκιμασίες, συνθήματα, λέιζερ (αυτή η χαζομάρα με το λέιζερ νομίζω οι περισσότεροι δεν καταλαβαίνουν σε τι αποσκοπεί, από το να δείξει τη βλακεία κάποιων). Φυσιολογικά πράγματα. Καμία σχέση με Ριζούπολη. Ακόμα και με άλλα ματς στο παρελθόν, που έπεφταν μπουκάλια, είχαμε αεροβόλα και ντου, όπως στο ματς με τον Καλόπουλο.

Έβαλε γκολ ο Παναθηναϊκός, ήταν εμφανώς πιο ομάδα κι ανώτερος στο πρώτο ημίχρονο. Το γκολ μπήκε μπροστά στη θύρα 7. Ούτε αντικείμενα, ούτε ντου στους παίκτες του «τριφυλλιού» που πανηγύριζαν. Ξεκίνησε το δεύτερο μέρος, στην πρώτη φάση 1-1 ο Ολυμπιακός, πήρε φωτιά το γήπεδο. Και τότε ο άλλος έστω και για χαβαλέ -να το δεχθώ- πέταξε μία κροτίδα. Γιατί ρε παλικάρι να έρθεις με κροτίδα στο γήπεδο; Το καπνογόνο το καταλαβαίνω. Δίνει μία ωραία εικόνα. Όταν δεν προσγειώνεται στο κεφάλι κάποιου. Συμβαίνει σε όλα τα γήπεδα, σε όλο τον κόσμο, μην ποινικοποιήσουμε τα πάντα. Τώρα αν κάποιος έχει αναπνευστικό πρόβλημα, επίσης τον καταλαβαίνω. Αλλά γνωρίζει που πάει. Αυτό που δεν καταλαβαίνω με τα καπνογόνα είναι όταν ξεφεύγει η κατάσταση και πολλές φορές οι οπαδοί χαλούν τον ρυθμό της ίδιας τους της ομάδας.

Φτάνουμε στον τραυματισμό του Χουάνκαρ. Όλοι στον Παναθηναϊκό σ’ εκείνο το σημείο έπιασαν τα αυτιά τους. Ο Βέρμπιτς γονάτισε, ο Χουάνκαρ που ήταν πιο κοντά έπεσε κάτω.

Πάμε, λοιπόν, στο τι ακολούθησε. Ο Ισπανός μπακ οδηγήθηκε με φορείο στο ιατρείο του γηπέδου. Ο γιατρός χωρίς να έχει τα απαραίτητα μηχανήματα έκανε μία διάγνωση. Αυτός είναι ο επιστήμονας, όχι εμείς για να κρίνουμε. Το είπε, όμως και ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Δεν υπάρχουν στα γήπεδα τα απαραίτητα μηχανήματα για ολοκληρωμένες εξετάσεις κι ασφαλής διάγνωση. Έπρεπε ο παίκτης να πάει στο νοσοκομείο. Βγήκε η διάγνωση για τραυματισμό του Χουάνκαρ και τώρα οι δικαστές θ’ αποφασίσουν.

1. Έπεσε κροτίδα, το ματς έπρεπε να διακοπεί. Τόσο απλά. Να τελειώνουμε με το πανηγυράκι. 2. Ο Μαρινάκης πρώτα θα έπρεπε να κατακρίνει τον οπαδό που στο 1-1 έριξε την κροτίδα, παρά το να πει αν έχει κάτι ο Ισπανός. Δεν το έκανε. 3. Πέφτει μπουκάλι στο κόρνερ χτυπάει ο παίκτης «γεια σας». Δεν χτυπάει; Μία παρατήρηση, δεύτερη «αντίο». Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτό. 4. Στη Λεωφόρο όταν έπεσε η φωτοβολίδα στον Φινμπόγκασον, ακόμα και αν ένας φανατικός κατηγορούσε τον Ολυμπιακό ότι «την κοπάνησε», μέσα του ήξερε την αλήθεια. Την πραγματική αλήθεια. Δεν έφταιγε ο παίκτης.

Αυτό, ωστόσο, που θα πρέπει να επισημάνω και να το συνειδητοποιήσουμε όλοι είναι το εξής. Μετά από εκείνα τα δύο χρόνια, όπου Μαρινάκης και Αλαφούζος, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός ήταν στα χειρότερά τους, η κατάσταση έχει ηρεμήσει. Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, παίζει ρόλο και η πολιτική... Κι όποιος κατάλαβε.

Έκτοτε, είχαμε την αποχώρηση του ΠΑΟΚ με τον Ίβιτς. Του Ολυμπιακού στην Τούμπα με το ρολό στον Γκαρθία. Της ΑΕΚ από την Τούμπα με το όπλο του Σαββίδη. Του Παναθηναϊκού χθες. Κοινό; Οι οπαδοί αποχώρησαν χωρίς να δημιουργήσουν επεισόδια. Γιατί μέσα τους ήξεραν. Ότι δεν έφταιγε ο Χουάνκαρ, ο κακός διαιτητής, ο κακός αντίπαλος. Η πλειονότητα έχει κουραστεί.

Σε όλες τις περιπτώσεις που αναφέραμε, σε άλλες εποχές μπορεί να ξεσπούσε πόλεμος. Αλλά οι οπαδοί αποχώρησαν χωρίς να ανοίξει μύτη. Ο κόσμος πλέον δίνει μάχη με τη σκληρή καθημερινότητα για να ασχολείται με το αν φταίει ο Χουάνκαρ, ο Κομίνης, ο Γκαρθία. Θα μπορούσε το ίδιο να γίνει πέρσι με τον Μπρινιόλι. Ο Ιταλός δεν έπεσε. Πιστεύω ότι αν υπήρχε διακοπή κι εκεί οι οπαδοί της ΑΕΚ θα αποχωρούσαν στην πλειονότητά τους κύριοι. Και δεν θα τους έφταιγε κανείς Ιταλός. Όταν έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Κατσούρης, την επόμενη μέρα στη Λεωφόρο στο ματς με τη Μαρσέιγ, υπήρχε παγωμάρα. Αυτό δεν σας λέει κάτι;

Ο κόσμος κουράστηκε. Αυτό αν το καταλάβετε είναι μία λύση στο πρόβλημα. Ποιοι να το καταλάβετε; Εσείς οι πρόεδροι. Με τα καλά και τα στραβά σας, προέχει η υγεία των πρωταγωνιστών, η ασφάλεια των οπαδών στις εξέδρες. Να παρέχονται δηλαδή γήπεδα που δεν είναι έτοιμα να πέσουν. Που να μην ντρέπεται να πάει ο οπαδός για την ανάγκη του. Να καταλάβετε ότι το πρόβλημα συνήθως είναι εντός των τειχών.

Αυτοί που ρίχνουν κροτίδες, που μπουκάρουν στο γήπεδο, που δεν σέβονται τον διπλανό τους και φυσικά προκαλούν ζημιά και στην επένδυσή σας, δεν μπορούν να έχουν θέση στα γήπεδα. Ξέρετε πρώτοι ποιοι είναι. Σε συνεργασία με την αστυνομία, αρκεί κι αυτή να αλλάξει στάση, διότι μέχρι τώρα δεν ξέρει να βάλει τάξη σε μία πεζογέφυρα ή να επιβάλλει τους κανόνες ακόμα και σε άδειο γήπεδο, μπορεί να μπει ένα τέλος. Βούληση να υπάρχει. Διότι μέχρι τώρα δεν υπάρχει και είναι φανερό. Πολλές φορές, άλλωστε, αυτοί που προκαλούν προβλήματα γίνονται και συνομιλητές σας…

Ο γιατρός του ντέρμπι ξέσπασε: «Δεν έκανε θέατρο ο Χουάνκαρ, είχε απώλεια ακοής, εγώ δεν άλλαξα τίποτα»
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

13:53 - 23.10.2023

Ο γιατρός του ντέρμπι ξέσπασε: «Δεν έκανε θέατρο ο Χουάνκαρ, είχε απώλεια ακοής, εγώ δεν άλλαξα τίποτα»

Ο γιατρός του ντέρμπι, Χρήστος Γώγος αποκάλυψε όσα έγιναν στο γήπεδο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» μετά τη διακοπή του ντέρμπι των αιωνίων που διακόπηκε στο 1-1 ετά την αποχώρηση των «πρασίνων».

Baladeros LIVE: Βερβελές και Τσιμπίδας μετέφεραν όλο το ρεπορτάζ λίγες ώρες μετά το ντέρμπι Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός που δεν τελείωσε ποτέ

Ο Κώστας Τσίλης περιγράφει όσα έζησε στην Τρίπολη και τη μεγάλη νίκη της ΑΕΚ επί του Αστέρα. Τσαλγατίδης και Σαββόπουλος παρεμβαίνουν από τη Θεσσαλονίκη για τις νίκες ΠΑΟΚ και Άρη αντίστοιχα.

Κάντε Εγγραφή στο YouTube κανάλι του Sportal.gr για αποκλειστικές συνεντεύξεις, Live Streams και πλούσιο video περιεχόμενο!