Τι είναι η διάσειση λαβυρίνθου που υπέστη ο Χουάνκαρ - Ποιες επιπτώσεις μπορεί να επιφέρει

Χουάνκαρ

i

©Intime

Τι είναι η διάσειση λαβυρίνθου που υπέστη ο Χουάνκαρ - Ποιες επιπτώσεις μπορεί να επιφέρει

Sportal newsroom 12:28 - 23.10.2023 / Ανανεώθηκε: 12:50 - 23.10.2023

Το ντέρμπι Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός διεκόπη οριστικά με τον Χουάνκαρ να έχει υποστεί διάσειση λαβυρίνθου στο αριστερό αυτί. Τι σημαίνει όμως αυτό;

Το μεγάλο ντέρμπι της Stoiximan Super League στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» ολοκληρώθηκε άδοξα κι αφού είχαν περάσει σχεδόν δύο ώρες από την διακοπή του στο 53ο λεπτό της αναμέτρησης. Μια διακοπή που προήλθε από τον τραυματισμό του Χουάνκαρ από κροτίδα και ο 33χρονος αμυντικός έπρεπε να μεταφερθεί για περαιτέρω εξετάσεις στο νοσοκομείο.

Ο Χουάνκαρ υποβλήθηκε σε ενδελεχή έλεγχο από το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου, μέχρι και σε ακτινογραφία θώρακος. Γιατί παρουσίασε συμπτώματα ιλίγγου, αστάθειας και ναυτίας, καθώς και μερική απώλεια ακοής. Η διάσειση λαβυρίνθου εξηγεί αυτά τα συμπτώματα του Χουάνκαρ, ο οποίος μέχρι το πρωί της Δευτέρας δεν είχε πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο, στο οποίο διανυκτέρευσε.

Τι είναι η διάσειση

Αρχικά, η διάσειση προκαλείται συνήθως από χτύπημα στο κεφάλι είτε από ένα αντικείμενο ή πτώση στο έδαφος, αλλά και το βίαιο κούνημα του σώματος και της κεφαλής, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα διάσεισης. Οι αθλητές είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στην πρόκληση διάσεισης, καθώς εμπλέκονται συχνά σε αθλήματα ανταγωνιστικά, έχουν παρορμητική συμπεριφορά δίχως αίσθηση κινδύνου και δεν φορούν τον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό όταν επιβαίνουν σε τροχοφόρα οχήματα ή αθλήματα που υπάρχει σωματική επαφή. Οι συνέπειες είναι συνήθως προσωρινές και στο 80% των ασθενών υφίονται σε χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων. 

Τα συνηθέστερα συμπτώματα περιλαμβάνουν: πονοκέφαλο, βουητό στα αυτιά, ναυτία, έμετο, κόπωση ή υπνηλία, διαταραχές συγκέντρωσης, μνήμης, ισορροπίας και συντονισμού των κινήσεων, θόλωση όρασης ή άλλες οφθαλμικές διαταραχές. Η απώλεια της συνείδησης, η αμνησία και οι σπασμοί, αποτελούν σοβαρά συμπτώματα, αλλά δεν είναι συνηθισμένα.

Σε τι διαφέρει η διάσειση λαβυρίνθου

Σύμφωνα με το νευρολογικό τμήμα του Oxford, η λαβυρινθώδης διάσειση συνδέεται τυπικά με τοιχωματικό-ινιακό ή κροταφικό-βρεγματικό φορέα δύναμης τραύματος. Το τραύμα μπορεί να είναι ήπιο έως σοβαρό και τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται λίγες μέρες αργότερα. Θα πρέπει να εκτελούνται κοχλεοαισθησιακές εξετάσεις και αξονική τομογραφία κροταφικών οστών. Η κατάσταση είναι συνήθως αυτοπεριοριζόμενη και η υποστηρικτική θεραπεία και η αιθουσαία αποκατάσταση μπορεί να είναι η μόνη θεραπεία που απαιτείται. Συνήθως με την πάροδο του χρόνου η κατάσταση επανέρχεται στο φυσιολογικό με ενδεχόμενo να παραμείνει η βαρηκοΐα.

Τα συμπτώματα είναι:

  • Ζάλη
  • Πονοκέφαλος
  • Ανισορροπία
  • Θολή όραση
  • Απώλεια ακοής

Χαμός σήμερα στο στούντιο του Sportal! Βερβελές και Τσιμπίδας μεταφέρουν όλο το ρεπορτάζ λίγες ώρες μετά το ντέρμπι Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός που δεν τελείωσε ποτέ

Ο Κώστας Τσίλης περιγράφει όσα έζησε στην Τρίπολη και τη μεγάλη νίκη της ΑΕΚ επί του Αστέρα. Τσαλγατίδης και Σαββόπουλος παρεμβαίνουν από τη Θεσσαλονίκη για τις νίκες ΠΑΟΚ και Άρη αντίστοιχα.

Κάντε Εγγραφή στο YouTube κανάλι του Sportal.gr για αποκλειστικές συνεντεύξεις, Live Streams και πλούσιο video περιεχόμενο!