Ένας μήνας γεμάτος εμπόδια αλλά ήρθε η ώρα να διώξει το βάρος
i

©Intime

Ένας μήνας γεμάτος εμπόδια αλλά ήρθε η ώρα να διώξει το βάρος

Πάρης Τσελεπίδης • 10:49 - 24.03.2023 / Ανανεώθηκε: 11:28 - 23.06.2023

Ο Παναθηναϊκός πορεύεται εδώ και έναν μήνα υπό τις οδηγίες του Χρήστου Σερέλη με τον Έλληνα τεχνικό να έχει βελτιώσει την εικόνα του παρά τα ουκ ολίγα που είχε να αντιμετωπίσει. Παρόλα αυτά πλέον ήρθε η ώρα να βγει ακόμη πιο δυνατός ώστε να τα δώσει όλα για το πρωτάθλημα. Γράφει ο Πάρης Τσελεπίδης.

Η χρονιά φθάνει προς το τέλος της για τον Παναθηναϊκό ή, πιο σωστά, κάθε μέρα που περνάει φέρνει τα playoffs της Basket League ολοένα και πιο κοντά. Εκεί όπου θα κριθεί ο τίτλος του πρωταθλητή με την ανάγκη των νικών να είναι μονόδρομος και τον Σερέλη στον έναν μήνα της παρουσίας του στην άκρη του πάγκου να έχει πετύχει να διορθώσει την εικόνα του. Σε ένα διάστημα όπου είχε να αντιμετωπίσει ουκ ολίγα προβλήματα. Τραυματισμών αλλά και νοοτροπίας.

Ο Έλληνας τεχνικός όταν πάτησε στο κλειστό «Νίκος Γκάλης» του ΟΑΚΑ στις 21 Φεβρουαρίου αφήνοντας πίσω του το Λαύριο γνώριζε πως το έργο του θα ήταν δύσκολο. Άλλο όμως να το γνωρίζεις και άλλο να το ζεις στην καθημερινότητά σου. Πόσο δε διαχειριζόμενος μία ομάδα Euroleague που φτιάχτηκε από έναν άλλον προπονητή, τον Ντέγιαν Ράντονιτς, ο οποίος για να αποτέλεσε παρελθόν ήταν ξεκάθαρο πως κάτι δεν έκανε καλά. Όπως φαίνεται δε, περισσότερο από απλώς «κάτι».

Ο Μπετσίροβιτς δεν ήταν στο ΟΑΚΑ, αλλά στο Βελιγράδι και έβλεπε τον Ερυθρό Αστέρα των Βιλντόζα και Καμπάτσο
EUROLEAGUE

23:38 - 23.03.2023

Ο Μπετσίροβιτς δεν ήταν στο ΟΑΚΑ, αλλά στο Βελιγράδι και έβλεπε τον Ερυθρό Αστέρα των Βιλντόζα και Καμπάτσο

Ο Σάνι Μπετσίροβιτς απουσίαζε από το ΟΑΚΑ στο σημερινό παιχνίδι του Παναθηναϊκού για την 30η αγωνιστική με την Μπαρτσελόνα αφού βρισκόταν στο Βελιγράδι. Εκεί όπου έπαιζε ο Ερυθρός Αστέρας με την Μπασκόνια έχοντας την προσοχή τους στους Λούκα Βιλντόζα και Φακούντο Καμπάτσο.

Μεταξύ άλλων είναι και θέμα ψυχολογίας. «Όταν μια ομάδα δεν έχει πάρα πολλές νίκες το βάρος είναι ακόμα μεγαλύτερο. Είναι θέμα ψυχολογίας. Βλέπουμε τα λάθη μας. Είναι θέμα προπόνησης και καλών συνεργασιών. Θα έπρεπε αυτά τα θέματα να είναι λυμένα αυτό το μήνα, στον τομέα της απόφασης. Αυτοί οι αυτοματισμοί είναι κάτι που θα έπρεπε να ήταν σε πιο μεγάλο βαθμό. Για αυτό επιμένω ότι πρέπει να ανεβάζουμε την ένταση στην άμυνα, να είμαστε πιο σκληροί και από εκεί και πέρα αν πούμε κάτι για σήμερα υπήρχε η διάθεση, αλλά δεν φαίνεται να υπήρχε τόσο μεγάλη ενέργεια για να διεκδικήσουμε τα ριμπάουντ».

Τάδε έφη ο Σερέλης μετά το τέλος του παιχνιδιού με την Μπαρτσελόνα για την 30η αγωνιστική της Euroleague, κάνοντας ξεκάθαρο πως έχει αναλάβει και ρόλο ψυχολόγου στο διάστημα της παρουσίας του. Και με το δίκιο του, ώστε να μπορέσει να οδηγήσει τον Παναθηναϊκό στην επίτευξη του τελευταίου φετινού αγωνιστικού του στόχου. Του πρωταθλήματος της Basket League, με μεγάλο του αντίπαλο τον Ολυμπιακό.

Ουσιαστικά να διορθώσει μία λογική που υπήρχε επί παρουσίας Ράντονιτς στην τεχνική ηγεσία. Χτίζοντας μία λογική όπου θα καταφέρει να εξαλείψει και κάτι ακόμη που σημείωσε: «Οι παίκτες προσπάθησαν πολύ. Στο τέταρτο δεκάλεπτο δεν είχαμε καθαρό μυαλό σε άμυνα και επίθεση. Είχαμε ευκαιρίες να σκοράρουμε εύκολους πόντους και να παίξουμε καλύτερα αμυντικά. Ο βασικός λόγος που χάσαμε το παιχνίδι ήταν τα αμυντικά μας ριμπάουντ. Η Μπαρτσελόνα βρήκε 17 πόντους από επιθετικά ριμπάουντ και αυτό μας πλήγωσε πολύ». Την έλλειψη καθαρού μυαλού πάντως, που είναι μέρος της έλλειψης ψυχολογίας νικητή, καθώς και την πίστη στη νίκη, είναι δύο στοιχεία τα οποία ο Σερέλης δεν τα στερείται.

Σε αυτόν τον έναν μήνα της παρουσίας του ο τεχνικός του Παναθηναϊκού όπου προσπαθεί να βάλει καθημερινά τη σφραγίδα του, έχει να ξεπεράσει και τα προβλήματα τραυματισμών των παικτών του. Μια ο Δημήτρης Αγραβάνης, μια ο Αρτούρας Γκουντάιτις, μια ο Ντέρικ Ουίλιαμς, μια ο Νέιτ Ουόλτερς, μια ο Ματέους Πονίτκα, μια ο Ντουέιν Μπέικον και μια ο Πάρις Λι σίγουρα δεν είναι λίγα, με αποτέλεσμα να μην έχει υπάρξει μέρα που να έχει όλους τους παίκτες του στη διάθεσή του είτε για προπόνηση είτε για παιχνίδι. Προσθέστε μεταξύ άλλων και το πειθαρχικό παράπτωμα του Μπέικον μετά το παιχνίδι με τη Μονακό στη Γαλλία.

Ακόμη κι έτσι όμως ο Παναθηναϊκός παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης στην εικόνα του. Τέτοια ώστε να έχει πνεύμα νικητή σε κάθε του παιχνίδι και να το παλεύει μέχρι τέλους, όπως στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό που κρίθηκε στη τελευταία φάση,  όπου οι πράσινοι μάλιστα φώναξαν για διπλό φάουλ του Φαλ σε Ουίλιαμς και Παπαγιάννη.

Πλέον όμως με αρχή το παιχνίδι με την Μπαρτσελόνα, ο Παναθηναϊκός σε 22 μέρες έχει να δώσει 9 παιχνίδια σε Basket League και Euroleague πριν μπει στα playoffs για τη διεκδίκηση του φετινού πρωταθλήματος. Εκεί όπου πριν από το πρώτο παιχνίδι ο Σερέλης θα κληθεί να διώξει το τελευταίο βάρος από πάνω του. Αυτό του ενός ξένου από τους εφτά που θα πρέπει να κόψει, σε μία απόφαση ακόμη πιο δύσκολη από εκείνη όπου άφησε εκτός Basket League οριστικά τον Ματ Τόμας.

Μέχρι τότε, στα θέλω του είναι σίγουρα να δει τους παίκτες του να πιστεύουνε στους εαυτούς τους, να μην τους αδικούνε άλλο, να παίρνουνε τις σωστές αποφάσεις και, μετά τη διάθεση στην άμυνα, να παίρνουνε και τις σωστές επιλογές στην επίθεση.