Πω, πω, πω, ένας παικταράς!

Φίλιπ Τζούρισιτς / Intime

i

Φίλιπ Τζούρισιτς / Intime

Πω, πω, πω, ένας παικταράς!

Μπάμπης Τσιμπίδας 09:15 - 05.07.2023 / Ανανεώθηκε: 10:53 - 05.07.2023

Είναι συνετό να μην ενθουσιαζόμαστε με τα φιλικά παιχνίδια, αλλά βλέποντας δια ζώσης τι μπορεί να κάνει ο Φίλιπ Τζούρισιτς, αδυνατείς να κρατήσεις τον ενθουσιασμό σου!

Επανάληψη εστί μήτηρ πάσης μαθήσεως: τα φιλικά αφορούν τους προπονητές και τους συνεργάτες τους. Για τους υπόλοιπους, είναι να τα βλέπουμε, να τα συζητάμε και να περνάμε την ώρα μας, μέχρι να αρχίσουν οι επίσημες υποχρεώσεις. Και το 2-0 του Παναθηναϊκού επί της ρουμανικής Πετρολούλ Πλόεστι, δεν ξεφεύγει από τον κανόνα. Όμως... τι παικτάρα που είσαι, Φίλιπ Τζούρισιτς!

Ο Σέρβος επιτελικός χαφ έπαιξε για ένα ημίχρονο στο ματς του Παναθηναϊκού με την Πετρολούλ Πλόεστι και πρόλαβε να εντυπωσιάσει! Ο Τζούρισιτς δεν είναι άγνωστος. Αντίθετα, είναι ένας μεσοεπιθετικός εγνωσμένης αξίας, αλλά σε ένα club που η ποιότητα ήταν είδος προς εξαφάνιση τα προηγούμενα χρόνια, οι ενέργειες του 32χρονου άσου έμοιαζαν με... μαγεία.

Ο Παναθηναϊκός κραύγαζε ότι είχε ανάγκη από έναν μέσο, ο οποίος θα έχει το απρόβλεπτο στις προσπάθειες του, θα σκεφτόταν... έξω από το κουτί και θα πρόσθετε φινέτσα. Αδυνατούμε να προδικάσουμε πόσο θα προσφέρει ο Τζούρισιτς στο Τριφύλλι, αλλά είναι βέβαιο ότι έχει τις προδιαγραφές για να ενσαρκώσει τον συγκεκριμένο ρόλο.

Ο Τζούρισιτς κράτησε μπάλα χωρίς να πέφτει εύκολα, δεν φοβήθηκε να επιδιώξει το «ένας με έναν», σούταρε από μακρινή απόσταση με ένα σουτ να τραντάζει το δοκάρι και είχε την αναπάντεχη πάσα με το τακουνάκι στο γκολ του Βέρμπιτς. Αυτά που περιμένεις να δεις από ένα καθαρόαιμο «δεκάρι». Για να μην υπερβάλλουμε, ασφαλώς το κρίσιμο και το ζητούμενο είναι η διάρκεια στην απόδοση του παίκτη. Κάτι που θα φανεί στον χρόνο.

Κατά τ’ άλλα, ο Γερεμέγεφ κινείται έξυπνα και έγκαιρα εντός περιοχής, έχει καλό πρώτο κοντρόλ και εκτέλεση, αλλά αντίστοιχα είναι αργός και αναποτελεσματικός όταν αφήνει τον χώρο δράσης του. Ο Μλαντένοβιτς είναι ένας αριστερός μπακ που παίζει συνέχεια ψηλά, συχνά συγκλίνει και δοκιμάζει πάσες, σούτ και μεγάλες μεταβιβάσεις. Δεν του βγήκαν κόντρα στην Πετρολούλ, αλλά το βιογραφικό του Σέρβου εγγυάται πως σύντομα 

Ο Βέρμπιτς επιβεβαιώνει στα παιχνίδια ότι παρατηρούμε στις προπονήσεις: έχει βελτιώσει τη σωματική κατάσταση του, είναι fit και όταν αυτός ο επιθετικός είναι fit, δύσκολα αναχαιτίζεται. Το άδειασμα στον αντίπαλο αμυντικό στη φάση του γκολ, μαρτυρά την υψηλή κλάση του Σλοβένου. Μακάρι να συνεχίσει έτσι, γιατί ο κανονικός Βέρμπιτς δεν έχει ταίρι

Η απόφαση του Ιβάν Γιοβάνοβιτς για τον Αλεξίς Τρουιγιέ θα είναι δύσκολη. Ο Γάλλος μέσος δεν έχει την κλάση του Τζούρισιτς, αλλά διαθέτει τεχνική και οξυδέρκεια που βοηθούν στο «ξεκλείδωμα» μιας άμυνας στη Super League. Από την άλλη, ο Παναθηναϊκός ανεβαίνει επίπεδο και δεν επαρκεί πια ένας καλός παίκτης. Ίσως ο 24χρονος μέσος να αδικείται, όμως πια ο ανταγωνισμός έχει διογκωθεί στο ζενίθ…

Λάθη που έπρεπε να αποφευχθούν με τα διαρκείας

Έχει σημασία να γράψουμε και για τις τιμές των εισιτηρίων διαρκείας. Όχι επειδή «πρέπει», ούτε για τις έντονες αντιδράσεις στα σχόλια και στις αναρτήσεις στα social media. Αλλά διότι οι αυξήσεις είναι υπερβολικές. Όταν μία τιμή αυξάνεται μέχρι και 60% συγκριτικά με την περσινή, τότε πρόκειται για υπερβολή. Σε μία κοινωνία που μαστίζεται από την ακρίβεια και πολλοί δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις βιοποριστικές ανάγκες τους.

Η τιμολογιακή πολιτική μιας ΠΑΕ καθορίζεται από διάφορες παραμέτρους. Από το θέαμα που παρουσιάζει η ομάδα και από τους στόχους που διεκδικεί, από το αν το πακέτο περιλαμβάνει και ευρωπαϊκά παιχνίδια, από τις παροχές που προσφέρει η εγκατάσταση. 

Ο Παναθηναϊκός πραγματοποιεί την ολική επαναφορά του, έχει ένα ανταγωνιστικό σύνολο και θα διεκδικήσει να στεφθεί πρωταθλητής. Άρα, από ποδοσφαιρική σκοπιά, έχει να παρουσιάσει μία κανονικότητα σε όλα τα επίπεδα. Επιπροσθέτως, το «Απόστολος Νικολαΐδης» έχει μικρή χωρητικότητα, μόλις 16.000 θέσεις και εκ των πραγμάτων, η διαθεσιμότητα για τα διαρκείας είναι περιορισμένη και η εξασφάλιση ενός καθίσματος αποδεικνύεται πλέον δυσεύρετη.

Από την άλλη, οι τιμές είναι υπερβολικές όταν δεν περιλαμβάνουν τα παιχνίδια των ομίλων μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, παρότι η συμμετοχή του Παναθηναϊκού δεν είναι βέβαιη. Θα έπρεπε να προβλεφθεί το γεγονός με μία άλλη διαδικασία και όχι να επιβαρυνθούν έξτρα οι κάτοχοι που θα αγοράσουν ένα διαρκείας. Επίσης, κακά τα ψέμματα, ναι μεν όλοι έχουμε συνδεθεί συναισθηματικά με το «Απόστολος Νικολαΐδης», αλλά πρόκειται για ένα γήπεδο που δεν παρέχει ανέσεις. Είναι παρωχημένο, με σχεδιασμό μιας άλλης εποχής, πολύ μακρινής από τη σύγχρονη πολεοδομική  ιδέα. Άρα, από το Τριφύλλι έπρεπε να έχουν ένα πιο χαμηλό όριο στις αυξήσεις που αποφάσισαν. 

Βέβαια, εξίσου μεγάλο σφάλμα είναι η επικοινωνιακή διαχείριση. Στον κατάλογο αναγράφηκαν τιμές που δεν συμπεριλάμβαναν το ΦΠΑ και ουσιαστικά, ανάγκαζαν τους οπαδούς να υπολογίζουν με τα... κουμπιουτεράκια την επιβάρυνση του 24%. Περισσότερη οργή προκαλεί στους οπαδούς αυτή η τακτική, παρά υπάρχει όφελος από τις τιμές που παρουσιάζονται μικρότερες και με άλλο νούμερο μπροστά.

Πρακτικά, όλη η φασαρία γίνεται για περίπου 2.000 εισιτήρια. Η συντριπτική πλειονότητα των διαρκείας θα διατεθεί στα «πέταλα» και θα είναι πολύ πιο προσιτά για όλους. Μία πιο ρεαλιστική πολιτική στις τιμές και μία διαφορετική διαχείριση στην επικοινωνία, θα είχε γλυτώσει όλο τον οργανισμό του συλλόγου από τη δικαιολογήμενη δυσαρέσκεια του κόσμου και στην επικαιρότητα θα επικρατούσε η συζήτηση για το ποδόσφαιρο, το ρόστερ, τις μεταγραφές και οι επικείμενες μάχες με τη Ντνίπρο για τον Β’ Προκριματικό του Champions League.