Μία παράλογη απόφαση και ένας προπονητής νικητής

Μία παράλογη απόφαση και ένας προπονητής νικητής

Ο Φατίχ Τερίμ είναι ένας προπονητής εγνωσμένης αξίας και έχει τη νοοτροπία να οδηγήσει τον Παναθηναϊκό στην κορυφή. Αλλά δεν αλλάζει ότι η απομάκρυνση του Ιβάν Γιοβάνοβιτς σε αυτό το τάιμινγκ, είναι λάθος και ρίσκο... Γράφει ο Μπάμπης Τσιμπίδας.

Ο Γιάννης Αλαφούζος έχει έναν μοναδικό τρόπο να εκπλήσσει την ποδοσφαιρική κοινή γνώμη, εκεί που δεν το περιμένει. Όλοι γνώριζαν πως ήταν δυσαρεστημένος με τα αποτελέσματα και την απόδοση του Παναθηναϊκού από τις αρχές Νοεμβρίου. Ωστόσο, η δυσαρέσκεια μέχρι την απόλυση του Ιβάν Γιοβάνοβιτς απέχει... χιλιάδες μίλια.

Εντούτοις, ο Αλαφούζος αποφάσισε να ρισκάρει. Με τη διακοπή της συνεργασίας με έναν προπονητή, ο οποίος με τα καλά και τα στραβά του, αναμόρφωσε το club. Σαφώς, ο Παναθηναϊκός υπερέχει όλων: κανένας δεν είναι μεγαλύτερος από το Σύλλογο. Όμως, ένας σύλλογος μεγαλώνει από τη δράση ανθρώπων και όχι γενικά και αόριστα.

Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι ο Γιοβάνοβιτς επανέφερε τον Παναθηναϊκό σε τροχιά πρωταθλητισμού και του ξανάδωσε ευρωπαϊκή ταυτότητα. Ούτε ο Αλαφούζος μπορεί να αμφισβητήσει την απτή πραγματικότητα, παρά την απόφαση που έλαβε ανήμερα των Χριστουγέννων.

Με αμιγώς ποδοσφαιρικά κριτήρια, το τάιμινγκ της αντικατάστασης του Γιοβάνοβιτς με τον Τερίμ είναι λάθος. Ανεξαρτήτως του βιογραφικού του Τούρκου, το οποίο είναι ίσως το πιο σημαντικό επαγγελματία που δούλεψε στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο,το ρόστερ του Τριφυλλιού συγκροτήθηκε από τον Γιοβάνοβιτς με βάση τις προδιαγραφές του. Είναι παίκτες οι οποίοι επιλέχθηκαν από εκείνον και έχουν μάθει τη φιλοσοφία του. O Παναθηναϊκός διεκδικεί τον τίτλο, είναι δεύτερος με διαφοράς μόλις ενός βαθμού από τον πρωτοπόρο ΠΑΟΚ. Έχει μπροστά την μάχη των αιωνίων με τον Ολυμπιακό στους «16» του Κυπέλλου.

Ας μην ξεχνάμε τι παρέλαβε ο Γιοβάνοβιτς από τον Λάζλο Μπόλονι τον Μάιο του 2021. Μία ομάδα εκτός Ευρώπης, η οποία είχε ξεχάσει να διεκδικεί τίτλους και έπαιζε για τη χαρά του αθλήματος. Ο Γιοβάνοβιτς παραδίδει έναν Παναθηναϊκό σε πολύ καλύτερη κατάσταση και πολύ κοντά στο μέγεθος και στο πρεστίζ που του αρμόζουν.

Ο Αλαφούζος και η διοίκηση του Παναθηναϊκού, με τον Γιοβάνοβιτς σεβάστηκαν τις αρχές του αθλήματος και λειτούργησαν με σχέδιο, εφαρμόζοντας το και στηρίζοντας τον προπονητή. Τώρα, αυτή η εφαρμογή του πλάνου παραβιάστηκε, παρότι ο Φατίχ Τερίμ έχει την προσωπικότητα και την αξία για να πετύχει.

Ποιος είναι ο Τερίμ, δεν χρήζει ανάλυσης. Έχει να παρουσιάσει έργο και έχει σπουδαιότερη φήμη από κάθε παίκτη του δυναμικού. Από την άλλη, είναι 70 ετών και είναι άνεργος για έναν χρόνο: από τις 10 Ιανουαρίου του 2022, όταν έλυσε το συμβόλαιο του με τη Γαλατάσαραϊ. Επίσης, είναι γεγονός ότι τα αποτελέσματα του στην τελευταία δουλειά του Τερίμ, δεν ήταν καλά.

Αντίστοιχα, ο Τερίμ διακρίνεται από νοοτροπία νικητή. Έχει πανηγυρίσει πολλούς τίτλους με τη Γαλατά, τη μετέτρεψε σε πρωταθλήτρια, έφερε ένα Κύπελλο UEFA στην Τουρκία και εργάστηκε μέχρι τη Μίλαν και τη Φιορεντίνα. Δύσκολα επιτεύγματα για μία χώρα που σπάνια προσφέρει θέσεις σε έναν Τούρκο.

Προφανώς, όλοι στο Τριφύλλι επιθυμούν να τα καταφέρει ο Φατίχ Τερίμ. Αυτό δεν αναιρεί ότι η αποπομπή του Γιοβάνοβιτς δεν ήταν η ενδεδειγμένη και έχει μεγάλο ρίσκο. Ο απολογισμός στο τέλος Ιανουαρίου, θα κρίνει σε πρώτη φάση τη ζαριά του Αλαφούζου. Πρόκριση στο Κύπελλο και πρωτιά στο πρωτάθλημα, θα επιτρέψουν στον Αλαφούζο να νιώθει δικαιωμένος. 

Αποκλεισμός από τον Ολυμπιακό και απώλεια επαφής με την κορυφή, θα εκθέσουν τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ και θα διογκώσουν τη γκρίνια στον κόσμο. Σε μία περίοδο που ο Αλαφούζος είχε καταφέρει να τις υποβαθμίσει σε μερικά συνθήματα διάρκειας δευτερολέπτων στους αγώνες, καθαρά για την τιμή των όπλων. Ο Αλαφούζος τζόγαρε και τώρα περιμένει...