Αν έκαναν έτσι στο… αδιάφορο, φανταστείτε τι έχει να γίνει στους τελικούς!

Μήτογλου - Φαλ

Αν έκαναν έτσι στο… αδιάφορο, φανταστείτε τι έχει να γίνει στους τελικούς!

Κώστας Σωτηρίου 01:14 - 16.04.2024 / Ανανεώθηκε: 01:16 - 16.04.2024

Ο Κώστας Σωτηρίου αναλύει τακτικές και συμπεριφορές, που σημάδεψαν το έβδομο ντέρμπι «αιωνίων» και στοιχειοθετεί τα σημαντικότερα προβλήματα, που καλούνται να επιλύσουν οι Άταμαν και Μπαρτζώκας εν όψει των πλέι οφ της Euroleague.

Σε βάθος δεκαετιών τα ντέρμπι Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού έχουν κερδίσει την πρωτοκαθεδρία στις συνειδήσεις των ευρωπαίων φιλάθλων, ακόμη και από το αστραφτερό «κλάσικο» Ρεάλ Μαδρίτης - Μπαρτσελόνα ή το Παρτιζάν Βελιγραδίου - Ερυθρός Αστέρας, διότι συνδυάζουν ένταση, σφοδρή αντιπαλότητα και υψηλή ποιότητα στους πρωταγωνιστές.

Αν τα παρακολουθείς με νηφαλιότητα και χωρίς οπαδικές παρωπίδες, τα ντέρμπι «αιωνίων» έχουν ενίοτε και την πλάκα τους, υπό την έννοια ότι ο νικητής είθισται να εξυψώνει τη σημασία της νίκης και ο ηττημένος να επιχειρεί να την υποβαθμίσει. Για να προλάβω οπαδικές κορώνες, το έκανε ο κόουτς Έργκιν Άταμαν μετά την απώλεια του Κυπέλλου Ελλάδος («Αύριο δεν θα θυμάται κανείς ποιος έχασε και ποιος κέρδισε»), το έπραξε και ο κόουτς Γιώργος Μπαρτζώκας μετά την ήττα του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα («Όλοι λέγατε πριν το παιχνίδι ότι δεν ήταν ένα κομβικό ματς. Εμείς παλέψαμε για το κερδίσουμε, χωρίς να έχουμε ελπίδες για το πλεονέκτημα στην κανονική περίοδο, αλλά στα play-off θα είμαστε οκ»).

Η αλήθεια είναι ότι το έβδομο εφετινό ντέρμπι «αιωνίων» (4-3 υπέρ του Ολυμπιακού) δεν έκρινε κάποιο στόχο, καθώς το πλεονέκτημα της έδρας είχε κριθεί σε μεγάλο βαθμό υπέρ του Τριφυλλιού. Παρ’ όλα αυτά, η ένταση στο ΟΑΚΑ χτύπησε κόκκινο και η εύλογη απορία που γεννιέται είναι αν όλα αυτά -τεχνικές ποινές, νεύρα, επιθέσεις κατά των διαιτητών, σχολικές ατάκες στη μεικτή ζώνη- συνέβησαν σε ένα τρόπον τινά… αδιάφορο ματς, σκεφτείτε τι θα γίνει στους τελικούς, όπου θα διακυβεύεται ο τίτλος του πρωταθλητή! Ίσως, βέβαια, τότε οι διαιτητές που θα κληθούν να παίξουν τον ρόλο του… θηριοδαμαστή, θα χρειαστεί να επιβάλουν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τον πειθαρχικό έλεγχο, σε αντίθετη περίπτωση θα βιώσουν σκληρό bullying από τους δύο καταξιωμένους προπονητές.

22:55 - 15.04.2024

Τα highlights από τη νίκη του Παναθηναϊκού κόντρα στον Ολυμπιακό

Ο Παναθηναϊκός επικράτησε 77-71 του Ολυμπιακού για τον τρίτο γύρο της Stoiximan Basket League. Δείτε τις καλύτερες φάσεις του αγώνα.

Όσο για τον αγωνιστικό γρίφο, που έχουν μπροστά τους αμφότεροι νικητής και ηττημένος, ιδού μια σκέψη που έκανα αρκετές ώρες πριν και όχι απαραίτητα κατά τη διάρκεια του ντέρμπι: ο μεν Άταμαν πρέπει να… βάλει παίκτες στο rotation, o δε Μπαρτζώκας να βγάλει! Για να μην δημιουργηθεί παρανόηση, ο λόγος είναι προφανής. Ο Τούρκος προπονητής του Παναθηναϊκού δεν είχε στη διάθεσή του τον τραυματία Τζέριαν Γκραντ και τον ασθενή με ίωση Κώστα Αντετοκούνμπο. Τα σημεία κόπωσης είναι εμφανή σε αρκετούς παίκτες και αμέσως μετά την αναμέτρηση με το Περιστέρι την Παρασκευή (19/4, 20.15) στο ΟΑΚΑ, θα ετοιμαστεί για τη σειρά πλέι οφ με την νικήτρια του ζευγαριού Μακάμπι Τελ Αβίβ - Μπασκόνια, συνεπώς θα χρειαστεί παίκτες με ανάσες και απαραιτήτως να διευρύνει το rotation.

Την ίδια στιγμή, ο ομόλογός του στον Ολυμπιακό Γιώργος Μπαρτζώκας, που έχει μπροστά του το ματς με τον Προμηθέα στο ΣΕΦ (Πέμπτη 18/4, 17.15), βλέπει τους τραυματίες να επιστρέφουν και είναι υποχρεωμένος να βγάλει «κανονικούς» παίκτες από το δικό του rotation. Σαφέστατα, παίκτες, όπως ο Νίκολα Μιλουτίνοφ και ο Φιλίπ Πετρούσεφ θα βρίσκονται στα ματς με την Μπαρτσελόνα, ωστόσο κάποιοι αναγκαστικά θα μείνουν τελείως εκτός και ενδεχομένως κάποιοι άλλοι θα πρέπει να δυσαρεστηθούν από τον περιορισμένο χρόνο συμμετοχής τους.

Όσο δύσκολο είναι για έναν προπονητή να χάνει έναν παίκτη εξαιτίας τραυματισμού, άλλο τόσο δυσχεραίνει τη δουλειά του η επιστροφή στη δράση, διότι και με τον έναν και με τον άλλο τρόπο διαταράσσεται η «χημεία», που με κόπο είχε κτιστεί. Σκεφτείτε ότι ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα, που έχει τον ίδιο κορμό και τον ίδιο προπονητή για αρκετό καιρό, ωστόσο ακόμη και μια τόσο δουλεμένη ομάδα θα χρειαστεί μερικά ματς για να ξαναβρεί την φόρμα της, γιατί μόνο στο peak της θα καταφέρει να αποκλείσει την Μπαρτσελόνα με μειονέκτημα έδρας.

Για τον Παναθηναϊκό, η ευρωπαϊκή αποστολή έχει διαφορετικό βαθμό δυσκολίας, καθώς οι όποιες αγωνιστικές αδυναμίες ενδέχεται να καλυφθούν από τη δύναμη της έδρας, που απογείωσε τους Πράσινους στο δεύτερο μισό της regular season. Αν για τον Άταμαν, προκύψει ξανά ένας Χουάντσο και ένας βελτιωμένος Λούκα Βιλντόζα, αν επιστρέψει ο Αντετοκούνμπο και έχει ρόλο ο Παπαπέτρου, τότε θα καταφέρει να δώσει τις απαιτούμενες ανάσες στους έξι βασικούς του. Σε αντίθετη περίπτωση, θα κάνει την προσευχή του να μην χρειαστούν πέντε αγώνες για την πρόκριση στο Φάιναλ Φορ, διότι σε αυτή την περίπτωση, θα ψάχνει τις φιάλες οξυγόνου. Εκτός αν ο ηγέτης του, Κώστας Σλούκας, έχει κι άλλα «φαρμακερά» βέλη στη φαρέτρα του, όπως αυτό, που έβαλε στο ΟΑΚΑ ή εκείνο, που είχε στείλει τον Ολυμπιακό στο περσινό Φάιναλ Φορ!