Τα δικά του λάθη και ένα ακόμη μεγαλύτερο του Αγκάγιεφ καθόρισαν τη μοίρα του
i

@intime

Τα δικά του λάθη και ένα ακόμη μεγαλύτερο του Αγκάγιεφ καθόρισαν τη μοίρα του

Αλέξης Σαββόπουλος 08:30 - 01.05.2023 / Ανανεώθηκε: 08:45 - 01.05.2023

Ο Αλέξης Σαββόπουλος γράφει για την ήττα στο ντέρμπι της Τούμπας και την καθοριστική φάση του 30΄, στην οποία έκλεισε τα μάτια ο Αγκάγιεφ.

Η χθεσινή εμφάνιση του Αρη στην Τούμπα και ο τρόπος με τον οποίο η ομάδα του Τερζή ηττήθηκε εντέλει στο clasico της Θεσσαλονίκης…συγκεντρώνει σε ένα 90λεπτο όλο τον Αρη της φετινής σεζόν. Μια ομάδα ικανή για το καλύτερο και το χειρότερο, που αδυνατεί να διαχειριστεί τόσο το προδάδισμα που παίρνει και μαζί με αυτό και το πλεονέκτημα, αγωνιστικό και ψυχολογικό, όσο και τα συναισθήματά της στο εύρος μιας αναμέτρησης. Δεν το είδαμε πρώτη φορά να συβαίνει στην Τούμπα. Εχει ξανασυμβεί και σε άλλα ντέρμπι (με τον Παναθηναικό π.χ.), ακόμη και με τον ίδιο αντίπαλο και αν μη τι άλλο, σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση.

Αποτέλεσμα μιας ομάδας που δεν απέκτησε ποτέ μέσα στη σεζόν μια ισορροπία, μια κάποια σταθερότητα που θα της επιτρέψει να διεκδικήσει περισσότερα πράγματα και ασφαλώς καλύτερα αποτελέσματα στα ντέρμπι με τους μεγάλους του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ειδικά σε συνθήκες όπως τη χθεσινή όπου ο Αρης βρήκε τον ΠΑΟΚ σε…κακό φεγγάρι, με αρκετές απουσίες και μεγάλη πίεση στις πλάτες του για νίκη. Ο φοβισμένος τρόπος με τον οποίο μπήκε στο ματς, σε αμφότερα τα ημίχρονα, επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές. Οι παίκτες του Αρη φλέρταραν με το ατομικό λάθος σε κάθε φάση, με παροιμιώδη αδυναμία να απορροφήσουν την πίεση που άσκησε ο αντίπαλος στην πρώτη μπάλα, επιτρέποντας στον ΠΑΟΚ να φθάνει εύκολα στην περιοχή του Κουέστα και να κάνει τελικές που -ευτυχώς- για τον Αρη δεν του κόστισαν. Αυτά μέχρι περίπου το ημίωρο και την επίμαχη φάση της καθαρής ανατροπής και αποβολής που θα ακολουθούσε, του Κουλιεράκη, για το μαρκάρισμα στον Ματέο. Αν ο Αγκάγιεφ απλά έκανε τη δουλειά για την οποία ο Μπένετ τον έφερε στα μέρη μας, δεν θα άλλαζε όλα τα παραπάνω, αλλά τις αριθμητικές ισορροπίες του ματς. Ενδεχόμενα και την εξέλιξή του…

Η φάση αυτή σαν να αφύπνισε τον…κοιμώμενο ως τότε Αρη που με μπροστάρη τον καταπληκτικό Ματέο είχε το δικό του καλό διάστημα και πήγε στα αποδυτήρια προηγούμενος στο σκορ με το γκολ του Καμαρά που…προκάλεσε πάλι ο Ματέο με την πίεση που άσκησε στον Κουλιεράκη. Αντί όμως να…πατήσει πάνω σε αυτό, εμφάνισε στην επανάληψη τις ίδιες παιδικές ασθένειες. Μόνο που αυτή τη φορά ο ΠΑΟΚ δεν του χαρίστηκε και τιμώρησε τα λάθη που έκαναν οι παίκτες του Αρη στο διάστημα της ανασταλτικής τρικυμίας τους. Ο Νταρίντα με το γκολ-ποίημα έφερε και πάλι την ισορροπία, όχι όμως και την ηρεμία που θα έδινε τουλάχιστον το βαθμό στην ομάδα του. Οι αλλαγές δεν βοήθησαν (ίσως λίγο ο Καμάτσο), και όταν με την έξοδο του Ετέμπο, αντί του αρνητικού Νταμπό, γύρισε πιο πίσω ο Νταρίντα, ο Αρης κόπηκε στη μέση και δεν είχε τον τρόπο να επιστρέψει ξανά στο ματς. Για το στόχο της εξόδου στην Ευρώπη, η ήττα δεν αλλάζει κάτι. Απλά χάθηκε μια καλή ευκαιρία για ένα πρώτο μεγάλο διπλό φέτος, που θα έδινε σερί σε ένα καλό μομέντουμ της ομάδας του Τερζή.

Αυτό που ακολουθεί μοιάζει με…Deja Vu. Διαιτητές και βαρίστες από Λευκορωσία, Αζερμπαϊτζάν, Αλβανία, Ιράκ-Σουηδία, Πολωνία. Αυτή είναι η ιστορία των νικών του ΠΑΟΚ επί του Άρη. Ένας Αλβανός βαρίστας έστειλε τον Ιρακινοσουδό στο πέναλτι, ένας Αζερος έκλεισε τα μάτια σε μια ανατροπή-πέναλτι και κόκκινη κάρτα. Τα οφέλη του ΠΑΟΚ από την ΕΠΟ του Μπαλτάκου και την ΚΕΔ του Μπένετ.  Οι λέξεις ντροπή, ξεφτίλα, αλλοίωση αποτελέσματος έχουν χάσει το νόημά τους στην Τούμπα, η πλέον ευνοημένη ομάδα του ελληνικού πρωταθλήματος την τελευταία 7ετια κατορθώνει να έχει προστασία που ζηλεύουν υπερδυνάμεις του ποδοσφαίρου. Το μήνυμα από κάθε τέτοια διαιτητική απόφαση είναι “παιξε και εγώ εδώ ειμαι“. Επόπτης έφαγε γυάλινο μπουκάλι στο κεφάλι και έκανε την παλαβή, αφού δεν έχει αίμα παίζεται. Άλλο ένα πέναλτι του ΠΑΟΚ στην Τούμπα απέναντι στον Άρη, κάπου έχω χάσει τον λογαριασμό, το 3ο φέτος με αντίπαλο τον Άρη. Κάπως έτσι, ενώ με διαιτητές επιπέδου ο ΠΑΟΚ δεν είχε σκοράρει με τον Άρη επί δύο χρόνια, πλέον ανατρέπει αποτελέσματα. Σε τέσσερις αγώνες φέτος ο Άρης είχε μια αποβολή, τρία πεναλτι σε βάρος του, ένα πέναλτι μαρς και κόκκινη κάρτα που “διέλαθε“ της προσοχής διαιτητή και επόπτη. Αυτά είναι, πρόοδος και το καλύτερο πρωτάθλημα. Το πιο επικερδες, θα έλεγα εγώ, και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε. Μπουκάλι στο κεφάλι του επόπτη, τράβηγμα φανέλας εντός περιοχής, παίζεται. Σε καλή μεριά…

ΥΓ. Το έχω ξαναγράψει. Ο Καμαρά αδικεί τα ατομικά προσόντα που αδιαμφισβήτητα διαθέτει με την αδυναμία του να συγκρατεί τα νεύρα του και να κοντρολάρει τα συναισθήματά του ρισκάρορτας σε κάθε παιχνίδι να αφήσει την ομάδα του με δέκα παίκτες. Πλέον το ξέρουν και οι αντίπαλοι και του…ανάβουν την σπίθα, προκαλώντας τον να πέσει στην παγίδα.