Το 2023 επέστρεψε στην κανονικότητα, το 2024 να καθιερωθεί στην κορυφή

Κώστας Σλούκας και Δημήτρης Γιαννακόπουλος

i

© Intime

Το 2023 επέστρεψε στην κανονικότητα, το 2024 να καθιερωθεί στην κορυφή

Ηλίας Λαλιώτης 17:44 - 01.01.2024 / Ανανεώθηκε: 17:45 - 01.01.2024

Ο Παναθηναϊκός AKTOR έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο τη χρονιά της επιστροφής του στα υψηλά στάνταρ που τον είχε συνηθίσει όλη η Ευρώπη, θέτοντας ταυτόχρονα τις βάσεις για να δρέψει με το νέο έτος τους καρπούς της προσπάθειάς του. Γράφει ο Ηλίας Λαλιώτης.

Μια ιδιαίτερη χρονιά ολοκληρώθηκε για τον μπασκετικό Παναθηναϊκό στο παρκέ.

Η νίκη κόντρα στο Μαρούσι δεν γινόταν να αμφισβητηθεί και μάλιστα ήρθε με ιδανικό τρόπο για τον Εργκίν Αταμάν, αφού το πρόγραμμα συνεχίζει να είναι απαιτητικό και εξαντλητικό. Κατάφερε να ξεκουράσει παίκτες-κλειδιά όπως οι Σλούκας, Μήτογλου, Λεσόρ και Ναν, ενώ παράλληλα είδε παίκτες όπως οι Λούκα Βιλντόζα και Όλεκ Μπαλτσερόφσκι να δείχνουν μετά από αρκετό καιρό δείγμα του ταλέντου που δεδομένα διαθέτουν.

Περαιτέρω ανάλυσης το συγκεκριμένο παιχνίδι δεν «σηκώνει», αλλά με αφορμή την αλλαγή του έτους θα ήθελα να σταθώ λίγο παραπάνω στην ιδιαιτερότητα του 2023, στην οποία αναφέρθηκε στο ξεκίνημα του κειμένου. Μια χρονιά που πιθανότατα θα μείνει χαραγμένη ως αυτή της αναγέννησης της πιο επιτυχημένης ομάδας στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού.

Μετά το πρώτο τρίμηνο του έτους, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος -έχοντας ήδη από την αρχή της σεζόν επιστρέψει ενεργά στον σύλλογο- βγήκε ακόμα πιο δυναμικά μπροστά. Αφού πρώτα «έσβησε» το λάθος με τον Ντέγιαν Ράντονιτς, υποσχέθηκε να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να επαναφέρει τον Παναθηναϊκό στην αφρόκρεμα της Ευρώπης. Εκεί δηλαδή που του αξίζει να είναι. Και το έκανε!

Η αρχή έγινε με την πρόσληψη του Εργκίν Αταμάν και η συνέχεια δόθηκε με την τεράστια οικονομική επένδυση για να ικανοποιήσει τα θέλω του κορυφαίου προπονητή την προηγούμενη 5ετία στην EuroLeague. Όλοι είδαν τη δίψα και τη θέληση του Γιαννακόπουλου και ακολούθησαν το όραμά του. Με τον Κώστα Σλούκα να είναι αυτός που έπεισε όλη την Ευρώπη για την επιστροφή του Παναθηναϊκού στην κανονικότητα. Αυτή η μεταγραφή ήταν που έστειλε το μήνυμα και όλα στη συνέχεια άλλαξαν.

Ακόμα και σε αγωνιστικό επίπέδο το ξέσπασμα στο τέλος του έτους ίσως να ήρθε και νωρίτερα από όσο πολλοί θα περίμεναν. Η ποιότητα ήταν δεδομένη, αλλά το κλείσιμο στην πρώτη τετράδα της βαθμολογίας επιβεβαίωσε τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν. Αυτή η πορεία ήταν που έβαλε και τις βάσεις ώστε ο Παναθηναϊκός να δρέψει τους καρπούς της προσπάθειάς του μέσα στο 2024. Η επιστροφή στην κορυφή δεν είναι εύκολα από την πρώτη κιόλας χρονιά αυτής της μεγάλης αλλαγής, αλλά πλέον κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την προοπτική που υπάρχει.

Πέρα από το αγωνιστικό, όμως, ειδική αναφορά επιβάλλεται να γίνει και σε ένα ακόμα κερδισμένο στοίχημα του Παναθηναϊκού και ειδικότερα του Δημήτρη Γιαννακόπουλου μέσα στο 2023. Η απόκτηση του ΟΑΚΑ ίσως είναι από τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς που ολοκληρώθηκε. Κι ακόμα πιο σημαντικό είναι πως ο κόσμος επέστρεψε σε αυτό, αλλά με εντελώς διαφορετική διάθεση. Όχι απλά για να δει έναν αγώνα. Κι αυτό γιατί μετατράπηκε σε μια μοναδική εμπειρία. Σε έναν χώρο ψυχαγωγίας και διασκέδασης για όλη την ελληνική οικογένεια.

Κι αυτό δεν το κερδίζει κανένας τίτλος...