Το είπε ο Ιβάν, το... έδειξε ο Μίτσελ!

Το είπε ο Ιβάν, το... έδειξε ο Μίτσελ!

Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση έστειλε με τη νίκη του στο ντέρμπι με την ΑΕΚ ο Ολυμπιακός, τη νίκησε κυρίως στο...μυαλό και μετά στο χορτάρι και επέστρεψε για τα καλά στη διεκδίκηση του τίτλου! Γράφει ο Στέφανος Αβραμίδης.

Πριν από λίγο καιρό, στη συνέντευξη Τύπου μετά από το ντέρμπι "αιωνίων" στο "Γ. Καραϊσκάκης", ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς ήταν αυτός που με ένα κράμα νουθεσίας αλλά και παραπόνου στον τόνο της φωνής του είπε τη φράση που έγινε από viral μέχρι και meme στο διαδίκτυο, "Μην υποτιμάτε την ομάδα μου!".

Το βράδυ της Κυριακής, κι ας μην το ξεστόμισε ποτέ, ακριβώς το ίδιο είπε, με το δικό του τρόπο, και ο Μίτσελ! Ο τεχνικός των "ερυθρόλευκων" έστειλε το μήνυμα όχι κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ μετά από την ολοκλήρωση του θριαμβευτικού για τους πρωταθλητές 3-1 επί της ΑΕΚ στην "ΟΠΑΠ ΑΡΕΝΑ" αλλά κατά τη διάρκεια του ίδιου του παιχνιδιού με τον τρόπο που το προσέγγισε και το "δούλεψε"!

Όσο κι αν φοριέται πολύ στο σύγχρονο ποδόσφαιρο το τσιτάτο "Μας αρέσει να υποφέρουμε" είμαι απολύτως βέβαιος ότι καθόλου δεν άρεσαν στον Ισπανό τεχνικό τα όσα... τράβηξε η ομάδα του στη Νέα Φιλαδέλφεια! Ο Ολυμπιακός δέχθηκε ασφυκτική πίεση, είδε την ΑΕΚ να χάνει αρκετές ευκαιρίες, είχε τη μοναδική, κλασική πάντως, δική του εκμεταλλευόμενος τη χαλαρότητα του Βίντα σε μια μπάλα που ο Κροάτης έμοιαζε να ελέγχει απόλυτα!

Βγαίνοντας λοιπόν στο δεύτερο ημίχρονο οι Πρωταθλητές είχαν να διαχειριστούν, πέρα από τον αντικειμενικά ικανότατο αντίπαλο σε μια έδρα στην οποία έτρεχε μάλιστα άπταιστη διαδρομή, και τις ψυχολογικές ισορροπίες που είχαν διαμορφωθεί με τη μέχρι εκείνη τη στιγμή εικόνα του ματς! Με τον πρότερο βίο τους μέσα στη σεζόν στα μεγάλα ραντεβού, τέσσερις ισοπαλίες και μία ήττα στα πέντε που είχαν προηγηθεί, να προσθέτει ακόμη περισσότερο βάρος στις πλάτες τους!

Κι όμως, χωρίς κανένα από τα χαρτιά της αναμέτρησης, ψυχολογικά και αγωνιστικά, στα δικά του πόδια ο Ολυμπιακός κατάφερε να εμφανιστεί στο δεύτερο ημίχρονο πνευματικά πολύ πιο διαυγής από την ΑΕΚ! Εκεί στα δικά μου μάτια κρύβεται το μυστικό της επικράτησής του, 50% πιστώνονται το φαινόμενο οι "ερυθρόλευκοι", 50% το χρεώνονται οι "κιτρινόμαυροι"!

Από τη στιγμή δε που, πολύ νωρίς, οι Πειραιώτες βρήκαν και το πρώτο γκολ στο παιχνίδι η διαφορά μεταξύ των δύο αντιπάλων σε ό,τι σχηματικά στο ποδόσφαιρο έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε "καθαρό μυαλό" άρχισε να μεγαλώνει με γεωμετρική πρόοδο!

Με μια άνευ προηγουμένου αδημονία που νομοτελειακά οδηγούσε σε προχειρότητα και λανθασμένες έως και καταστροφικές αποφάσεις στο παιχνίδι της, η ΑΕΚ συμπεριφέρθηκε με τη σέντρα μετά από το αυτογκόλ του Μουκουντί σα να είχε δεχθεί... τρίποντο!

Με τη συναίσθηση, εκεί το εντοπίζω, της πολύ καλής, κατά την... άποψή της και πολύ καλύτερης από τον αντίπαλο, ομάδας οι γηπεδούχοι δυσκολεύτηκαν αφάνταστα, στην πραγματικότητα δεν κατάφεραν ποτέ, να "συμφιλιωθούν" με την ιδέα ότι δέχθηκαν πρώτοι γκολ!

Έμοιαζαν, παρά το ότι είχαν μπροστά τους ένα ολόκληρο ημίχρονο για να καλύψουν τη μικρότερη δυνατή διαφορά, να δίνουν τον "υπέρ πάντων αγώνα" στο τελευταίο πεντάλεπτο ενός παιχνιδιού στο οποίο το σκορ είχε ξεφύγει θεαματικά εις βάρος τους!

Ήταν αυτή ακριβώς την αίσθηση του "κατεπείγοντος" στο παιχνίδι του "Δικεφάλου", αίσθηση εμφανή από το πρώτο ημίχρονο που γιγαντώθηκε στο δεύτερο με τις εξελίξεις, που εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο ο Ολυμπιακός! Με όπλο την τεχνογνωσία του πρωταθλητισμού, καύσιμο τον εγγενή διαχρονικό εγωισμό του και κίνητρο την επιστροφή σε τροχιά διεκδίκησης του τίτλου δεν "έκλεψε" ακριβώς τη νίκη αλλά σα να τη "δανείστηκε", ποδοσφαιρικά μιλώντας πάντα!

Κι ακόμη κι αν δεν είναι καλύτερος τουλάχιστον από Παναθηναϊκό και ΑΕΚ που είναι πάνω από αυτόν στη βαθμολογία είναι σίγουρα εντυπωσιακά καλύτερος από τον ίδιο του τον εαυτό στο πρώτο κομμάτι της σεζόν! Με παίκτες ποιοτικούς, ιδίως σε μεσαία και επιθετική γραμμή, και με την πίστη, πλέον, ότι μπορεί να είναι διεκδικητικός ακόμη και σε επίπεδο κατάκτησης του τίτλου! Αν σε ένα βράδυ που σε καμία περίπτωση δεν ήταν ανώτερος από τον αντίπαλο φέρνει ένα τέτοιο αποτέλεσμα το μήνυμα είναι σαφές: "'Oποιος τον υποτιμήσει... έχασε!".