Ματς που δεν μπορείς να το κερδίσεις, η ΑΕΚ ρισκάρει και το κερδίζει
i

© Intime

Ματς που δεν μπορείς να το κερδίσεις, η ΑΕΚ ρισκάρει και το κερδίζει

Κώστας Τσίλης 00:18 - 01.04.2024 / Ανανεώθηκε: 00:26 - 01.04.2024

Η ΑΕΚ δεν ήταν στο καλύτερο της βράδυ, ούτε καν στην κανονικότητα της, αλλά σε παιχνίδι που κινδύνεψε να το χάσει, ο Αλμέιδα την έβαλε να κυνηγά μέχρι τέλους για να το κερδίσει και έτσι δικαιώθηκε - Γράφει ο Κώστας Τσίλης

Ο Αλμέιδα συνηθίζει να λέει πως δεν μπορείς να κρύψεις με το δάχτυλο σου, το φεγγάρι. Και ως εκ τούτου, δεν μπορείς να μην δεις, πως σ’ αυτή την διετία που ο Ματίας είναι στον πάγκο της ΑΕΚ και που έχει κάνει ματσάρες σε ντέρμπι, αυτό απέναντι στον Ολυμπιακό, ήταν από τα χειρότερα ως προς την αγωνιστική εικόνα. Ειδικά μέσα στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Η ΑΕΚ ήταν μακριά και από τον καλό εαυτό της, αλλά κυρίως από τον κανονικό εαυτό της. Δεδομένα θα της έλειπε ο ρυθμός, μετά από τρεις εβδομάδες αγωνιστικής απραξίας. Όμως εκτός απ’ αυτό, δεν βγήκε καθόλου στον Αλμέιδα η επιλογή να παίξει με δυο χαφ τον Σιμάνσκι και τον Γιόνσον και τον Πινέδα ακριβώς μπροστά τους να κλείνει την τριάδα. Είναι κάτι που δεν το έχει δοκιμάσει άλλωστε καθόλου φέτος. Και προφανώς υπήρχε λόγος που δεν το είχε κάνει μέχρι τώρα.

Καταλαβαίνω πως στο μυαλό του ο Αλμέιδα είχε την τριάδα που έπαιζε μέχρι τώρα ο Μεντιλίμπαρ και που έσπασε τελικά λόγω της απουσίας του Όρτα. Είχε επίσης και στο μυαλό του να έχει πάντα έναν εκ των Γιόνσον ή Σιμάνσκι να κυνηγάει τον Φορτούνη. Αυτό ωστόσο στοίχισε αρκετά στην αγωνιστική λειτουργία ενός μοντέλου, που ρολάρει όταν έχει τον Πινέδα στο οκτώ και άλλον παίχτη στο «δέκα» πίσω από τον φορ.

Η ΑΕΚ και δεν λειτουργούσε όπως έχει δουλευτεί για να λειτουργεί και έκανε λάθη που επέτρεπαν στον Ολυμπιακό να βγαίνει στο ξέφωτο και να κάνει ευκαιρίες. Και ήταν ένα ματς που πολύ εμφανώς δεν πήγαινε καλά και που εάν δεν υπήρχε ο Αθανασιάδης, η ΑΕΚ θα έτρεχε και μπορεί να μην έφτανε. Αυτό που βλέπαμε εμείς, αυτό το δεν πάει καλά, πρώτος ο Αλμέιδα το είδε από τον πάγκο.

Ανακάτεψε την τράπουλα ο Ματίας. Την ανακάτεψε όχι μόνο για να αρχίσει να λειτουργεί καλύτερα η ΑΕΚ, αλλά για να μπορέσει να γίνει επικίνδυνη και να ψάξει το γκολ. Ο Αλμέιδα όσο περνούσε η ώρα, έπαιρνε όλο και περισσότερα ρίσκα στο ματς. Σκεφτείτε πως τελείωσε το παιχνίδι με τον Πινέδα που είχε τρέξει άπειρα χιλιόμετρα, να είναι δεξί μπακ και να αντιμετωπίζει τον πολύ ποιοτικό Ζέλσον Μαρτίνς. Και μέχρι να βάλει ο Ελίασον το γκολ, έπαιζε με δυο σέντερ φορ και τον Μάνταλο δεύτερο χαφ.

Ο Αλμέιδα έβλεπε πως η ΑΕΚ κινδύνευε γιατί και ο Ολυμπιακός ρίσκαρε πολύ διότι καθαρά βαθμολογικά, τη νίκη την χρειαζόταν περισσότερο. Κάποιος άλλος προπονητής στην θέση του Πελάδο, θα έβαζε στο μυαλό του τον άγραφο αλλά βασικό νόμο του ποδοσφαίρου. Ματς που δεν μπορείς να το κερδίσεις, κάνε ότι χρειάζεται για να μην το χάσεις. Ο Ματίας σίγουρα τον ξέρει τον νόμο αυτό και δεδομένα τον αγνόησε επιδεικτικά.

Ένα ματς που η ΑΕΚ έδειχνε πως δεν είναι σε βραδιά για να το κερδίσει, ο Αλμέιδα ήθελε οι παίκτες του όχι να μην το χάσουν, αλλά να βρουν τον τρόπο, να το κυνηγήσουν μέχρι τέλους, για να το κερδίσουν. Και δικαιώθηκε και ο Ματίας και οι παίκτες του. Θα μπορούσε να είχε γίνει το κακό σε μια από τις ευκαιρίες που έχασε στο φινάλε ο Ολυμπιακό. Ναι, αλλά έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Ο Μεντιλίμπαρ ήθελε ολόκληρο το ματς για να μην μείνει περισσότερο πίσω ο Ολυμπιακός και το κυνήγησε. Αλλά και ο Αλμέιδα το ήθελε ολόκληρο το ματς, για να μείνει αφεντικό στην μάχη του τίτλου.

Η ομάδα του Ματίας ήταν αυτή που τελικά το πήρε ολόκληρο. Και το πήρε, σίγουρα διότι ο Αλμέιδα έστελνε συνεχώς το μήνυμα πως θα πρέπει να το κυνηγήσουν μέχρι τέλους. Το πήρε επίσης επειδή οι παίκτες που ήρθαν από τον πάγκο είχαν την ποιότητα να δώσουν αυτή την τρομερή πάσα που έδωσε ο Μάνταλος και να κάνουν αυτό το άψογο τελείωμα που έκανε ο Ελίασον. Αμφότεροι στην φάση του γκολ, παίκτες που ήρθαν από τον πάγκο. Όπως παίκτης που ήρθε από τον πάγκο ήταν και ο Λιούμπιτσιτς, που βοήθησε πολύ σε αποσυμπίεση της πίεσης του Ολυμπιακού.

Προφανώς τίποτε απ’ όλα αυτά δεν θα γινόταν, αν ο Αθανασιάδης δεν είχε κάνει ένα από τα καλύτερα ματς της καριέρας του. Εξ ου και όλοι έπεσαν πάνω του στο τέλος για πανηγυρίσουν. Επίσης όμως, έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Ίσως αν δεν είχε τραυματιστεί ο Στάνκοβιτς και έπαιζε, να μην τα είχε βγάλει όλα όσα έβγαλε ο Αθανασιάδης. Αλλά η πραγματικότητα είναι πως η ΑΕΚ σ’ όλες τις «μάχες» που έχει να δώσει για το δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημα, θα τους χρειαστεί όλους όσους έχει στο ρόστερ. Το λέει, το φωνάζει, συνεχώς ο Αλμέιδα και το δουλεύει και στις προπονήσεις. Και δεν θα είναι τυχαίο αν στο επόμενο ματς, γίνει καθοριστικός κάποιος από τους παίκτες που δεν έπαιξαν λεπτό στη νίκη επί του Ολυμπιακού.

Για να εξηγούμαστε και να μην παρεξηγούμαστε, η ΑΕΚ δεν πήρε το πρωτάθλημα μ’ αυτό το γκολ του Ελίασον. Ούτε θα χανόταν είτε με ισοπαλία, είτε ακόμα και εάν έχανε. Όμως έχει ένα δεδομένο. Κέρδισε το πρώτο από τρία σερί ντέρμπι, στο μέτριο εως κακό βράδυ της. Και τώρα εάν δεν χάσει στην Λεωφόρο και κερδίσει τον ΠΑΟΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια την προσεχή Κυριακή, θα είναι σχεδόν απίθανο να χάσει τον τίτλο. Αν δε, κάνει και δυο νίκες…