Τρία μετάλλια οι Έλληνες καρατέκα στους Ευρωπαϊκούς αγώνες
i

© Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή

Τρία μετάλλια οι Έλληνες καρατέκα στους Ευρωπαϊκούς αγώνες

Sportal newsroom 22:36 - 22.06.2023

Δύο ασημένια και ένα χάλκινο μετάλλιο κατέκτησαν οι Έλληνες αθλητές του καράτε στους Ευρωπαϊκούς αγώνες.

Εντυπωσιακή ήταν η συγκομιδή των Ελλήνων αθλητών του καράτε την πρώτη μέρα των Ευρωπαϊκών αγώνων. Ο Διονύσης και Στέφανος Ξένος κατέκτησαν το ασημένιο μετάλλιο και η Τζωρτζίνα Ξένου ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου.

Ο Διονύσης Ξένος στην κατηγορία -67 κιλά KUMITE κρέμασε το ασημένιο μετάλλιο στο στήθος του. Ο Έλληνας αθλητής του καράτε ξεπέρασε τα εμπόδια των Πισίνο (Ελβετία), Ταντισί (Ουγγαρία) με δύο νίκες οι οποίες του εξασφάλισαν θέση στα μετάλλια. Στον ημιτελικό, ο Διονύσης Ξένος ήταν εντυπωσιακός κόντρα στον Ρουμάνο Κομανέσκου (6-1) και στον αγώνα για το χρυσό κλήθηκε να αντιμετωπίσει τον Αζέρο Αγκαλαρζάντα από τον οποίο είχε χάσει στην πρώτη φάση.

O Αζέρος έπαιξε άμυνα και επιτέθηκε λίγα δευτερόλεπτα πριν από το τέλος, συνειδητοποιώντας ότι η ισοπαλία (0-0) θα ήταν υπέρ του Διονύση Ξένου. Ο Αζέρος αθλητής δεν να πάρει σημείο κι ενώ η Ελλάδα ήταν έτοιμη να πανηγυρίσει, η απόφαση των κριτών (χανσόκου) έδωσε το χρυσό στον Αλγκαρζάντα!

Ο Στέφανος Ξένος, μικρότερος αδελφός του Διονύση, κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα -60 κιλών KUMITE. Ο Έλληνας αθλητής νίκησε εύκολα τους Γκουλίγεφ (Αζερμπαϊτζάν), Κβασνιέφσκι (Πολωνία) στην πρώτη φάση και ηττήθηκε από τον Τούρκο ασημένιο Ολυμπιονίκη και Παγκόσμιο Πρωταθητή, Εράι Σαμντάν. Στον ημιτελικό, ο Στέφανος Ξένος ξεπέρασε το εμπόδιο του Ουκρανού Φιλίποφ κι έτσι στον τελικό βρήκε και πάλι στο δρόμο του τον Σαμντάν. Με το σκορ στο 2-2 ο Τούρκος πήρε το χρυσό με χαντέι (σ.σ. απόφαση κριτών) με τον Έλληνα αθλητή να ανεβαίνει στο δεύτερο σκαλί του βάθρου.

Η Τζωρτζίνα Ξένου στα ΚΑΤΑ αναδείχθηκε δεύτερη στο pool της καθώς έκανε δύο νίκες και έχασε μόνο από την πολύ ισχυρή Ισπανίδα, Γκαρθία Λοθάνο. Στον ημιτελικό αντιπαρατέθηκε με τη Γαλλίδα Ταϊλί και έχασε την πρόκριση με απειροελάχιστη διαφορά. Η Τζωρτζίνα Ξένου βαθμολογήθηκε με 42.30, αλλά η αντίπαλός της έλαβε 0.20 παραπάνω (42.50)!