Το ΟΑΚΑ φιλοξενεί το πανελλήνιο πρωτάθλημα ξίφους μονομαχίας
i

© Ελληνική ομοσπονδία Ξιφασκίας

Το ΟΑΚΑ φιλοξενεί το πανελλήνιο πρωτάθλημα ξίφους μονομαχίας

Πηνελόπη Παπαδήμου 17:30 - 22.03.2024 / Ανανεώθηκε: 17:31 - 22.03.2024

Το πρώτο μεγάλο εγχώριο πρωτάθλημα της κατηγορίας ανδρών και γυναικών, το πανελλήνιο πρωτάθλημα ξίφους μονομαχίας, είναι προ των πυλών.

Η αίθουσα ξιφασκίας του ΟΑΚΑ θα φιλοξενήσει τα πανελλήνια πρωταθλήματα και στα τρία όπλα μέσα στον Μάρτιο, το ξίφος μονομαχίας μεταξύ 23-24/3 και το ξίφος ασκήσεως με τη σπάθη μεταξύ 30/31/3. Στο ξίφος μονομαχίας που παραδοσιακά έχει περισσότερες συμμετοχές θα αγωνιστούν περισσότεροι από 220 ξιφομάχοι και περισσότερες από 30 ομάδες από όλη την Ελλάδα. Στο ατομικό πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί το Σάββατο 23/3 θα αγωνιστούν 137 άνδρες και 87 γυναίκες, ενώ στο ομαδικό πρωτάθλημα της Κυριακής 24/3 θα αγωνιστούν 19 ομάδες στους άνδρες και 12 στις γυναίκες.

Ποιοι ξεχωρίζουν στους άνδρες

Στους άνδρες το παρών θα δώσει ο 17χρονος Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος (ΑΟ Αρίστων Παιανίας) για να υπερασπιστεί τον περσινό του τίτλο, θα έχει όμως δύσκολη αποστολή λόγω του υψηλού συναγωνισμού. Ο Νίκος Τσώκας (ΟΞΙΦ) είναι αυτός που έχει δείξει τη μεγαλύτερη σταθερότητα στην τρέχουσα αγωνιστική περίοδο με ένα χρυσό και δύο αργυρά στα πανελλήνια κύπελλα, ενώ στο τρίτο σκαλί και των τριών βάθρων έχει ανέβει ο αδερφός του, Αστέριος Τσώκας (ΟΞΙΦ). Ο Σάββας Καββαδίας (ΠΑΟ) κατέκτησε την πρώτη θέση στο τελευταίο κύπελλο του Φεβρουαρίου και θέλει να κατακτήσει ξανά τον πανελλήνιο τίτλο μετά το 2018, το 2019 και το 2022. Στην διεκδίκηση τίτλου ή μεταλλίων είναι επίσης οι Γιάννος Μαρκόπουλος (ΟΣ Κηφισιάς), Στέλιος Φουστανάκης (ΠΑΟ), Δημήτρης Μήτσιος-Αντωνάκος (ΛΞ Θεσσαλονίκης), Γιώργος Αμπάλοφ (Σπάρτακος Κορινθίας) και Κωνσταντίνος Καραμπάσης (ΑΟ Αρίστων Παιανίας). Ακολουθούν οι τετράδες του βάθρου στα τρία κύπελλα που προηγήθηκαν:

1ο Κύπελλο - Πάτρα (4/11)

1. Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος (ΑΟ Αρίστων Παιανίας)

2. Νίκος Τσώκας (ΟΞΙΦ)

3. Στέλιος Φουστανάκης (ΠΑΟ)

Τ3. Αστέριος Τσώκας (ΟΞΙΦ)

2ο Κύπελλο - Ξιφομάχος (Θεσσαλονίκη) (9/12)

1. Νίκος Τσώκας (ΟΞΙΦ)

2. Γιάννος Μαρκόπουλος (ΟΣ Κηφισιάς)

3. Δημήτρης Μήτσιος-Αντωνάκος (ΛΞ Θεσσαλονίκης)

Τ3. Αστέριος Τσώκας (ΟΞΙΦ)

3ο Κύπελλο - Αθήνα (3/2)

1. Σάββας Καββαδίας (ΠΑΟ)

2. Νίκος Τσώκας (ΟΞΙΦ)

3. Γιώργος Αμπάλοφ (Σπάρτακος Κορινθίας)

Τ3. Αστέριος Τσώκας (ΟΞΙΦ)

Ποιες ξεχωρίζουν στις γυναίκες

Στις γυναίκες η Νεφέλη Ροδοπούλου (ΑΟΦΙΨ Ίριδα) έχει δύο νίκες σε πανελλήνια κύπελλα και έχει δείξει μεγάλη σταθερότητα σε καλή ξιφασκία στους σημαντικούς αγώνες του εξωτερικού. Η 20χρονη θέλει να υπερασπιστεί για άλλη μία φορά τον πανελλήνιο τίτλο που διατηρεί στην κατοχή της από το 2022. Η Ανδριάνα Θεοδωροπούλου (ΑΟ Αρίστων Παιανίας) που τον Φεβρουάριο κατέκτησε τη 15η θέση στο ευρωπαϊκό νεών γυναικών είναι άλλη μία διεκδικήτρια του τίτλου με σταθερότητα σε καλές εμφανίσεις. Το 2023 ήταν 2η στο πανελλήνιο πρωτάθλημα και στα φετινά κύπελλα έχει κατακτήσει με τη σειρά ένα χάλκινο, ένα αργυρό και ένα χρυσό. Η Νικόλ Χατζησαράντου (ΑΟ Αρίστων Παιανίας) και η 15χρονη Ασπασία Καραμπάση (ΑΟ Αρίστων Παιανίας) έχουν κατακτήσει από δύο μετάλλια στα τρία πανελλήνια κύπελλα, ενώ οι Μαρία Χαντζή (ΑΟΦΙΨ Ίριδα), Λίλιαν Κεφάλα Τσόρου (ΛΟ Βάρης), Αριάδνη Νάσκαρη (ΑΟ Αρίστων Παιανίας) και Φανή Βαρβέρη (ΑΣ Φοίνικας Φλώρινας) συγκαταλέγονται στις ξιφομάχους που διεκδικούν μετάλλια. Ακολουθούν οι τετράδες του βάθρου στα τρία κύπελλα που προηγήθηκαν:

1ο Κύπελλο - Πάτρα (4/11)

1. Νεφέλη Ροδοπούλου (ΑΟΦΙΨ Ίριδα)

2. Νικόλ Χατζησαράντου (ΑΟ Αρίστων Παιανίας)

3. Ανδριάνα Θεοδωροπούλου (ΑΟ Αρίστων Παιανίας)

Τ3. Μαρία Χαντζή (ΑΟΦΙΨ Ίριδα)

2ο Κύπελλο - Ξιφομάχος (Θεσσαλονίκη) (9/12)

1. Νεφέλη Ροδοπούλου (ΑΟΦΙΨ Ίριδα)

2. Ανδριάνα Θεοδωροπούλου (ΑΟ Αρίστων Παιανίας)

3. Ασπασία Καραμπάση (ΑΟ Αρίστων Παιανίας)

Τ3. Νικόλ Χατζησαράντου (ΑΟ Αρίστων Παιανίας)

3ο Κύπελλο - Αθήνα (3/2)

1. Ανδριάνα Θεοδωροπούλου (ΑΟ Αρίστων Παιανίας)

2. Λίλιαν Κεφάλα Τσόρου (ΛΟ Βάρης)

3. Ασπασία Καραμπάση (ΑΟ Αρίστων Παιανίας)

Τ3. Αριάδνη Νάσκαρη (ΑΟ Αρίστων Παιανίας)

Οι μάχες των ομαδικών

Ο ΟΞΙΦ στους άνδρες και ο ΑΟ Αρίστων Παιανίας στις γυναίκες θα πάρουν θέση στην πίστα ως κάτοχοι των ομαδικών τίτλων και θα δώσουν μάχη για να τους διατηρήσουν. Στους άνδρες ο ΟΞΙΦ θα κυνηγήσει τον όγδοο τίτλο στην ιστορία του (2007, 2011, 2015, 2018-2020, 2023 οι προηγούμενοι) για να ισοφαρίσει τον ΠΑΟ στη δεύτερη θέση της πανελλήνιας λίστας όλων των εποχών (από το 1972 και μετά), πίσω από τον Πανελλήνιο ΓΣ με τους 17 ομαδικούς τίτλους. Ο ΑΟ Αρίστων Παιανίας που κατέλαβε πέρυσι τη δεύτερη θέση θα επιδιώξει να επιστρέψει στο πρώτο σκαλί του βάθρου μετά το 2021 και το 2022. Στις γυναίκες ο ΑΟ Αρίστων Παιανίας είναι το φαβορί και θέλει να κατακτήσει τον τρίτο διαδοχικό και τέταρτο συνολικά τίτλο του μετά το 2019, το 2022 και το 2023. Ο ΑΟΦΙΨ Ίριδα θα επιδιώξει να κατακτήσει ξανά τον τίτλο μετά το 2021, ενώ η νεανική ομάδα του ΛΟ Βάρης θέλει να ανέβει ξανά στο βάθρο μετά το περινό χάλκινο.

Η μάχη για Λουξεμβούργο

Με το πανελλήνιο πρωτάθλημα θα κριθεί οριστικά και η επιλογή του αθλητή που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό τουρνουά Ολυμπιακής πρόκρισης στο Λουξεμβούργο μεταξύ 26-27/4 (περισσότερα για τη διαδικασία επιλογής εδώ). Στις γυναίκες η θέση έχει ήδη κριθεί και θα την πάρει η Νεφέλη Ροδοπούλου χάρη στη βαθμολογία που έχει εξασφαλίσει στους προηγούμενους αγώνες κριτήρια. Με 450β έχει «χτίσει» διαφορά 175β από την Ανδριάνα Θεοδωροπούλου που ακολουθεί, η οποία δεν μπορεί να καλυφθεί από το πανελλήνιο πρωτάθλημα (η νίκη δίνει 150β). Στους άνδρες η θέση θα κριθεί στο πανελλήνιο πρωτάθλημα και ο Νίκος Τσώκας είναι αυτός που έχει το προβάδισμα με 280β, ενώ ακολουθεί ο αδερφός του, Αστέριος Τσώκας, με 255β. Ακολουθούν οι προσωρινές κατατάξεις της πρώτης πεντάδας μετά από 6/7 αγώνες κριτήρια:

Η κατάταξη των ανδρών:

1. Νίκος Τσώκας (ΟΞΙΦ - 280β

2. Αστέριος Τσώκας (ΟΞΙΦ) - 255β

3. Στέλιος Φουστανάκης (ΠΑΟ) - 235β

4. Σάββας Καββαδίας (ΠΑΟ) - 220β

5. Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος (ΑΟ Αρίστων Παιανίας) - 195β

Η κατάταξη των γυναικών:

1. Νεφέλη Ροδοπούλου (ΑΟΦΙΨ Ίριδα) - 450β

2. Ανδριάνα Θεοδωροπούλου (ΑΟ Αρίστων Παιανίας) - 275β

3. Ασπασία Καραμπάση (ΑΟ Αρίστων Παιανίας) - 235β

4. Νικόλ Χατζησαράντου (ΑΟ Αρίστων Παιανίας) - 225β

5. Αριάδνη Νάσκαρη (ΑΟ Αρίστων Παιανίας) - 205β

Tags: