Από 39.990 ευρώ η φρεσκαρισμένη Mercedes A-Class

Από 39.990 ευρώ η φρεσκαρισμένη Mercedes A-Class

Δημήτρης Μπαλής 14:30 - 06.01.2023 / Ανανεώθηκε: 15:03 - 06.01.2023

Διαθέσιμη για παραγγελίες, σε hatchback και sedan αμάξωμα, με εκδόσεις βενζίνης, πετρελαίου και plug-in hybrid.

Ένα από τα εμβληματικά, premium μοντέλα στη μικρομεσαία κατηγορία, η Mercedes A-Class, ανανεώθηκε και είναι πλέον διαθέσιμη για παραγγελίες στη χώρα μας, με πλειάδα επιλογών, καθώς προσφέρεται σε δύο αμαξώματα: hatchback και sedan, με εκδόσεις βενζίνης, πετρελαίου και plug-in hybrid, ενώ σε περίοπτη θέση βρίσκονται οι πανίσχυρες AMG εκδόσεις.

Στην ανανεωμένη A-Class, στο μπροστινό τμήμα κυριαρχούν το κεκλιμένο προς τα εμπρός καπό με τα δύο power domes και το επιβλητικό «ρύγχος καρχαρία», η νέα επένδυση ψυγείου με μοτίβο αστεριών και οι επίπεδοι προβολείς με τεχνολογία LED. Φέρει τροχούς σε διαστάσεις έως 19 ίντσες, που περιλαμβάνουν και τις προαιρετικές ζάντες αλουμινίου πολλαπλών ακτίνων σε πολύ γυαλιστερό μαύρο με στεφάνη, επίσης σε πολύ γυαλιστερό μαύρο για την έκδοση AMG Line. Ο νέος πίσω διαχύτης και τα πίσω φώτα LED του βασικού εξοπλισμού, συμπληρώνουν την εξωτερική σχεδίαση.

Στην καμπίνα, ξεχωρίζει η ανεξάρτητη διπλή οθόνη του βασικού εξοπλισμού, που πρώτη η A-Class εφάρμοσε, έχοντας μεγάλη οθόνη οδηγού 10,25 ιντσών και δεύτερη μεγάλη οθόνη πολυμέσων 10,25 ιντσών. Η εσωτερική ατμόσφαιρα θυμίζει τον νυχτερινό φωτισμό ενός φουτουριστικού κτιρίου, διαθέτει τους κλασικούς στρογγυλούς αεραγωγούς – τουρμπίνα και εξελιγμένο τιμόνι τελευταίας γενιάς, με δέρμα νάπα. Ανάλογα το επίπεδο εξοπλισμού, υπάρχουν πολλά περισσότερα, ακόμα και σε εμφάνιση ανθρακονημάτων, ενώ η AMG ξεχωρίζει με τον διάκοσμο από ανοιχτόχρωμο “βουρτσισμένο” αλουμίνιο και τις κόκκινες διακοσμητικές ραφές στα καθίσματα ARTICO/MICROCUT.

Παράλληλα, εκτεταμένη είναι η χρήση ανακυκλωμένων υλικών, ενώ στον βασικό εξοπλισμό ανήκουν η κάμερα οπισθοπορείας, το πακέτο USB, το σύστημα πλοήγησης Premium, οι προβολείς LED, το κάθισμα με οσφυϊκή στήριξη, το πακέτο στάθμευσης και το πακέτο καθρεφτών ως μέρος του πακέτου advanced.

Στην ανανεωμένη A-Class η τελευταία γενιά του MBUX προσφέρει διαισθητικό χειρισμό και μπορεί να μαθαίνει. Η οθόνη οδηγού και η κεντρική οθόνη δημιουργούν μια ολιστική εμπειρία για τις αισθήσεις και μπορούν να προσαρμόζονται στις επιθυμίες χάρη στα νέα στυλ προβολής (Classic με όλες τις σημαντικές πληροφορίες για τον οδηγό, Sporty με το δυναμικό στροφόμετρο, Discreet με λιγότερες πληροφορίες), στους τρεις τρόπους λειτουργίας (Πλοήγηση, Υποβοήθηση, Service) και τους επτά χρωματικούς συνδυασμούς. Η κεντρική οθόνη προσφέρει όλες τις προηγούμενες λειτουργίες, όπως πλοήγηση, μέσα, τηλέφωνο, διαχείριση οχήματος κλπ., και λειτουργεί ως οθόνη αφής για τον χειρισμό της.

Το σύστημα τηλεματικής βελτιώθηκε και ενσωματώθηκε ο αισθητήρας δακτυλικού αποτυπώματος για την ταυτοποίηση και την εξουσιοδότηση του οδηγού. Φυσικά, υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης με smartphone μέσω Apple Carplay ή Android Auto Wireless, ενώ για ακόμη περισσότερες επιλογές συνδεσιμότητας έχει προστεθεί άλλη μία θύρα USB-C και έχει αυξηθεί η ισχύς φόρτισης μέσω USB.

Με την ενεργοποίηση των online υπηρεσιών στην εφαρμογή Mercedes me App, η φωνητική υποβοήθηση Hey Mercedes αποκτά περισσότερες ικανότητες διαλόγου και μάθησης στη νέα A-Class. Για παράδειγμα, ορισμένες ενέργειες μπορούν να πραγματοποιούνται ακόμη και χωρίς να πεις «Hey Mercedes» για να ενεργοποιηθεί. Η φωνητική υποβοήθηση MBUX μπορεί, επίσης, να εξηγεί τις λειτουργίες του οχήματος και να σε βοηθά όταν, για παράδειγμα, αναζητάς το κουτί πρώτων βοηθειών ή θέλεις να συνδέσεις το smartphone μέσω Bluetooth στο αυτοκίνητο.

Η A-Class αναβαθμίστηκε και στους κινητήρες της. Η γκάμα βενζινοκινητήρων έχει εξηλεκτριστεί στο σύνολό της και περιλαμβάνει τετρακύλινδρα σύνολα που διατίθενται αποκλειστικά σε συνδυασμό με το αυτόματο κιβώτιο DCT 7 ή 8 ταχυτήτων. Ως ήπια υβριδικά, είναι εξοπλισμένα με πρόσθετο ηλεκτρικό σύστημα 48 Volt που υποστηρίζει τη γρήγορη εκκίνηση με 10 kW επιπλέον ισχύ.

Στις εκδόσεις hatchback και sedan περιλαμβάνονται: A 200 – 163hp, A 220 4MATIC – 190hp, A 250 4MATIC – 224hp, ενώ υπάρχει και πετρελαιοκίνητη έκδοση A 220 d – 190hp.

Πάντως, θα διατίθεται και με plug-in hybrid σύνολα, hatchback και sedan, ως A 250 e – 163hp. Σε ό,τι αφορά τη φόρτιση, παραμένουν διαθέσιμες τρεις επιλογές: πέρα από την τυπική με 3,7 kW, η βελτιωμένη μπαταρία μπορεί επίσης να φορτίζεται με εναλλασσόμενο ρεύμα και έως 11 kW, αντί των μόλις 7,4 kW προηγουμένως. Η νέα A-Class εξακολουθεί επίσης να προσφέρει στους πελάτες την επιλογή να φορτίζουν την μπαταρία με συνεχές ρεύμα έως 22 kW. Η φόρτιση από 10% έως 80% με συνεχές ρεύμα διαρκεί περίπου 25 λεπτά, εξασφαλίζοντας μια ευέλικτη και πρακτική διαδικασία φόρτισης για την καθημερινότητα.

Εξάλλου, η A-Class κάνει το ντεμπούτο της και στη Mercedes-AMG, σε εκδόσεις Mercedes-AMG A 35 4MATIC – 306hp και Mercedes-AMG A 45 S 4MATIC+ με 421 ίππους ισχύ, που φέρουν ηλεκτρικό κύκλωμα οχήματος 48 Volt και κινούμενη με ιμάντα μίζα-δυναμό (RSG). Ξεχωρίζουν οι ανανεωμένοι μπροστινοί προβολείς, η επένδυση ψυγείου AMG και το νέο, στρογγυλό λογότυπο AMG, αντί του αστεριού Mercedes με το δάφνινο στεφάνι, η νέα μπροστινή ποδιά και οι έντονοι θόλοι, η νέα σχεδίαση των τροχών, η πίσω λεπτή αεροτομή, οι ανανεωμένοι πίσω προβολείς και οι χαρακτηριστικοί στρογγυλοί σωλήνες εξάτμισης (διπλοί στη Mercedes-AMG A 45 S 4MATIC+).

Ο βασικός εξοπλισμός της νέας Mercedes-AMG A-Class περιλαμβάνει το τιμόνι AMG Performance με πλήκτρα τιμονιού AMG, τα οποία επιτρέπουν στον οδηγό να ελέγχει ειδικές λειτουργίες AMG, όπως το ESP τριών σταδίων ή το AMG Dynamics, χωρίς να απομακρύνει τα χέρια του από το τιμόνι. Επιπλέον, το γνωστό κάθισμα AMG Performance διατίθεται πλέον στο πολύ μοντέρνο χρώμα sage grey.

Η νέα Mercedes-AMG A-Class εξοπλίζεται επίσης με την τελευταία γενιά MBUX.