Εγκρίθηκε το αυτόνομο σύστημα στάθμευσης της Mercedes-Benz (vid)
i

© MERCEDES - BENZ

Εγκρίθηκε το αυτόνομο σύστημα στάθμευσης της Mercedes-Benz (vid)

Δημήτρης Μπαλής 12:09 - 02.12.2022 / Ανανεώθηκε: 12:37 - 02.12.2022

Παρκάρει μόνο του, αρκεί ο χώρος στάθμευσης να διαθέτει την έξυπνη υποδομή της Bosch.

Από το 2019, προ της περίοδο της πανδημίας, ξεκίνησε ένα πρωτοποριακό εγχείρημα από τη Mercedes-Benz και τη Bosch, προκειμένου τα αυτοκίνητα της γερμανικής μάρκας, να παρκάρουν μόνα τους, εντελώς.

Κι όμως, όλα αυτά συμβαίνουν, αρχικά, στο πάρκινγκ P6 της APCOA, στο αεροδρόμιο της Στουτγάρδης, όπου η Bosch εγκατέστησε αισθητήρες που παρακολουθούν τον διάδρομο οδήγησης και το περιβάλλον του, παρέχοντας τις απαραίτητες πληροφορίες για την καθοδήγηση του οχήματος.

Αντίστοιχα, οι Mercedes S-Class και EQS, εξοπλισμένες με INTELLIGENT PARK PILOT, δηλαδή με αυτόνομο σύστημα με λειτουργία στάθμευσης χωρίς οδηγό (SAE Επίπεδο 4).

Οι αισθητήρες του πάρκινγκ και το σύστημα του αυτοκινήτου, συνεργάζονται και αναλαμβάνουν την οδήγηση και τους ελιγμούς, ενώ οι οδηγοί μπορούν να στρέφουν την προσοχή τους σε άλλα πράγματα, αντί να αφιερώνουν χρόνο αναζητώντας χώρο στάθμευσης και κάνοντας ελιγμούς σε στενές θέσεις πάρκινγκ.

Αυτή η πατέντα, λοιπόν, έλαβε επίσημη έγκριση για εμπορική χρήση στη Γερμανία, από την Ομοσπονδιακή Αρχή Μεταφορών της Γερμανίας (KBA).

Το πώς λειτουργεί το σύστημα είναι εύκολο να το διαπιστώσετε και μέσω του video.

Εφόσον οι οδηγοί χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή Mercedes me, για να κάνουν προ-κράτηση της θέσης στάθμευσης, μπορούν να αφήσουν το όχημά τους σε μια προκαθορισμένη περιοχή παράδοσης. Αφού όλοι οι επιβάτες έχουν βγει από το όχημα, η εφαρμογή ξεκινά τον ελιγμό στάθμευσης. Το αυτόνομο σύστημα στάθμευσης ελέγχει εάν η διαδρομή προς τη δεσμευμένη θέση στάθμευσης είναι ελεύθερη και αν πληρούνται όλες οι τεχνικές προϋποθέσεις. 

Σε αυτήν την περίπτωση, οι οδηγοί λαμβάνουν μια ειδοποίηση στην εφαρμογή που επιβεβαιώνει ότι οι αισθητήρες έχουν αναλάβει τον έλεγχο του οχήματος. Στη συνέχεια, μπορούν να φύγουν από το πάρκινγκ. Το όχημα ξεκινά αυτόματα και βρίσκει το δικό του δρόμο προς τη θέση στάθμευσής του. 

Όταν ο οδηγός επιθυμήσει να παραλάβει το αυτοκίνητό του από το πάρκινγκ, μπορεί να το καλέσει μέσω εντολής στο smartphone του. Στη συνέχεια, το όχημα οδηγείται αυτόνομα έως ένα προκαθορισμένο σημείο παραλαβής.

Με αυτόν τον τρόπο, τα οχήματα μπορούν ακόμη και να οδηγούν μόνα τους σε ράμπες για να μετακινούνται μεταξύ ορόφων σε ένα πολυόροφο πάρκινγκ. Εάν οι αισθητήρες ανιχνεύσουν ένα εμπόδιο, το όχημα φρενάρει και σταματά με ασφάλεια. Μόνο όταν η διαδρομή είναι καθαρή, συνεχίζει την πορεία του.

Από την ημέρα που θα δοθεί σε λειτουργία, οι πρώτοι πελάτες με μοντέλα S-Class και EQS, που κατασκευάστηκαν μετά τον Ιούλιο του 2022 και των οποίων οι εκδόσεις διαθέτουν – και έχουν ενεργοποιήσει – την υπηρεσία INTELLIGENT PARK PILOT στο Mercedes me connect, θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη λειτουργία στο πάρκινγκ P6.