Το πρώτο ηλεκτρικό Abarth, είναι το 500e
i

Abarth 500e / © STELLANTIS

Το πρώτο ηλεκτρικό Abarth, είναι το 500e

Δημήτρης Μπαλής 18:47 - 01.12.2022 / Ανανεώθηκε: 21:43 - 01.12.2022

Ταχύτερο, με καλύτερη κατανομή βάρους, μεγαλύτερη ροπή και φαρδύτερα μετατρόχια.

H Abarth είναι γνωστή για τις πιο σπορ εκδόσεις των μοντέλων της Fiat και δεν θα μπορούσε να είναι απούσα από την εποχή του εξηλεκτρισμού της.

Το πρώτο νέο Abarth, σε αυτή τη νέα εποχή, είναι το αμιγώς ηλεκτρικό Abarth 500e, το οποίο υπόσχεται δυνατές συγκινήσεις, καθώς η ηλεκτρική αρχιτεκτονική προσφέρει ακόμα καλύτερη απόδοση και αίσθηση από τις βενζινοκίνητες εκδόσεις, χάρη στη βελτιωμένη κατανομή βάρους, την αυξημένη ροπή και το μεγαλύτερο πλάτος, με φαρδύτερα μετατρόχια.

Το νέο Abarth 500e έχει καλύτερη επιτάχυνση στις χαμηλές ταχύτητες (20-40χλμ./ώρα), όντας ένα δευτερόλεπτο ταχύτερο (50%) σε σχέση με το βενζινοκίνητο μοντέλο 695 (180hp), ενώ είναι ταχύτερο στην επιτάχυνση 40-60χλμ./ώρα (απαιτεί μόλις 1,5 δευτ. πολύ ταχύτερα από τη συμβατική έκδοση- που μένει πίσω κατά 15 μέτρα) και ένα δευτερόλεπτο ταχύτερο από τα 60 έως τα 100χλμ./ώρα.

Παράλληλα, η αμεσότητα του ηλεκτροκινητήρα, το μακρύτερο μετατρόχιο, η βελτιωμένη σταθερότητα χάρη στα φαρδύτερα μετατρόχια και η καλύτερη κατανομή βάρους μεταξύ των αξόνων προσφέρουν κορυφαία απόκριση και επίπεδα πρόσφυσης.

Το νέο Abarth 500e εφοδιάζεται με μπαταρία 42 kWh και έναν ισχυρό ηλεκτροκινητήρα απόδοσης 113,7 kW (155hp) που εξασφαλίζει δυναμικές ρεπρίζ και επιτάχυνση 7 δευτ. στα 0-100 χλμ./ώρα.

Το μοντέλο διαθέτει τρία προγράμματα οδήγησης, το κάθε ένα με χαρακτηριστικά που ταιριάζουν σε διαφορετικές συνθήκες. Η επιλογή Turismo προσφέρει ομαλότερη επιτάχυνση, ενώ και η συνολική απόδοση περιορίζεται για χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα η ισχύς φτάνει τα 100 αντί τα 113 kW και η ροπή τα 220 αντί τα 235Nm. 

Η επιλογή Scorpion Street, παράλληλα με την μέγιστη ισχύ, προσφέρει και τη μέγιστη ανάκτηση ενέργειας. Στις επιλογές Turismo και Scorpion Street, διαθέσιμη είναι και η λειτουργία «one-pedal» για ακόμα μεγαλύτερη άνεση και ανάκτηση ενέργειας. Το δε πρόγραμμα Scorpion Track, έχει σχεδιαστεί με αποκλειστικό γνώμονα τη μέγιστη απόδοση.

Το νέο Abarth 500e εφοδιάζεται με σύστημα ταχυφόρτισης ισχύος 85 kW, το οποίο επιτρέπει σε κατάλληλο δίκτυο την ανάκτηση αυτονομίας περίπου 40χλμ. σε μόλις 5 λεπτά, ενώ η φόρτιση της μπαταρίας φτάνει το 80% σε μόλις 35 λεπτά.

Κι επειδή ο ήχος έπαιζε πάντα ρόλο στην Abarth, το νέο Abarth 500e είναι το μοναδικό μοντέλο της κατηγορίας του που προσφέρει μια ηχητική εμπειρία για όσους επιθυμούν να οδηγούν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, χωρίς όμως να αποχωριστούν το βρυχηθμό ενός σπορ αυτοκινήτου.

Κάθε φορά που ο οδηγός ενεργοποιεί το αυτοκίνητο, το σύστημα αναπαράγει έναν ήχο από ηλεκτρική κιθάρα, κάτι που ισχύει αντίστοιχα και με την ενεργοποίηση του υποχρεωτικού συστήματος AVAS (Acoustic Vehicle Alert System) μετά τα 20χλμ./ώρα, που προειδοποιεί τους πεζούς. 

Επίσης, είναι το πρώτο και μοναδικό αυτοκίνητο πόλης με σύστημα αναπαραγωγής ήχου, για όσους δεν θέλουν να αποχωριστούν ούτε για μια στιγμή το χαρακτηριστικό βρυχηθμό του Turbo βενζινοκινητήρα της Abarth.

Το δυναμικό στιλ του νέου Abarth 500e χαρακτηρίζεται από τη νέα εξηλεκτρισμένη υπογραφή του Σκορπιού, το νέο προφυλακτήρα, τον πίσω διαχύτη και τις εντυπωσιακές ζάντες ελαφρού κράματος, που φιλοξενούν το σύστημα πέδησης με δίσκους σε όλους τους τροχούς. Νέα είναι η φωτεινή υπογραφή LED, αλλά και το λογότυπο με τον Σκορπιό.

Η αποκάλυψη του νέου Abarth 500e πραγματοποιείται με τη έκδοση λανσαρίσματος Scorpionissima, με την παραγωγή να περιορίζεται στις μόλις 1.949 μονάδες, και είναι διαθέσιμη σε αμαξώματα hatchback και cabrio.

Ο εξοπλισμός του νέου Abarth 500e Scorpionissima περιλαμβάνει εκτός των άλλων τροχούς 18 ιντσών με φινίρισμα Diamond-Cut, ηλιοροφή, φιμέ τζάμια, σπορ πεντάλ και καθίσματα με επένδυση από Alcantara. Εντυπωσιακό είναι το σύστημα πολυμέσων Uconnect με την οθόνη αφής των 10,25’’ που είναι συμβατό με Apple CarPlay και Android Auto και τις σελίδες που παρουσιάζουν σε πραγματικό χρόνο την απόδοση του συνόλου. 

Παράλληλα, χάρη στις υπηρεσίες συνδεσιμότητας, ο οδηγός μπορεί ανά πάσα στιγμή να ελέγχει από απόσταση τη λειτουργία και την κατάσταση του αυτοκινήτου του, μέσω της κινητού του τηλεφώνου.

Σε επίπεδο ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας, το νέο Abarth 500e Scorpionissima εξοπλίζεται με έξι αερόσακους, αλλά και μια πλήρη σειρά προηγμένων συστημάτων υποβοήθησης της οδήγησης (ADAS), ειδικά ρυθμισμένων ώστε να προσφέρουν τη μέγιστη οδηγική ευχαρίστηση χωρίς καμία παραχώρηση στον τομέα της ασφάλειας.

Η απόκτηση ενός νέου Abarth 500e θα μπορεί να πραγματοποιείται και διαδικτυακά με τον αγοραστή να μπορεί να διαμορφώσει και να ολοκληρώσει τις διαδικασίες απόκτησης του νέου του αυτοκίνητο μέσα σε λίγα μόλις λεπτά.