Εβδομάδα των Παθών, όχι των λαθών, στον δρόμο

Οδηγούμε με απόλυτη ηρεμία

i

©Ford

Εβδομάδα των Παθών, όχι των λαθών, στον δρόμο

Δημήτρης Μπαλής 16:34 - 12.04.2023

Η έξοδος του Πάσχα, η αυξημένη κίνηση στους αυτοκινητοδρόμους, αλλά και οι «άδειοι» δρόμοι στις πόλεις, θέλουν προσοχή – Ορισμένες χρήσιμες συμβουλές.

Μεγάλη Τετάρτη σήμερα και συνήθως πολλοί προετοιμάζονται για τη λεγόμενη «έξοδο του Πάσχα», φεύγοντας από τα μεγάλα αστικά κέντρα για την ύπαιθρο.

Λογικά, οι περισσότεροι θα φύγουν τη Μεγάλη Πέμπτη και τη Μεγάλη Παρασκευή, όπου αναμένεται η κορύφωση της κίνησης στους αυτοκινητοδρόμους και στους δρόμους που οδηγούν προς αυτούς.

Σύμφωνα με τη στατιστική, η αυξημένη κίνηση παρατηρείται τη Μεγάλη Πέμπτη από τις 1 το μεσημέρι μέχρι τις 9 το βράδυ και τη Μεγάλη Παρασκευή από τις 7 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα.

Αντίστοιχα, κατά την επιστροφή, η κίνηση εμφανίζεται τη Δευτέρα του Πάσχα από τις 11 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ και την Τρίτη του Πάσχα από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 20 το βράδυ.

Παραθέτουμε, λοιπόν, ορισμένες χρήσιμες συμβουλές:

Εγκαιρος προγραμματισμός

Το πιο σημαντικό, είναι να προγραμματίσετε το ταξίδι σας κατά το δυνατόν εκτός των ωρών αιχμής. Αν μετακινηθείτε στην Ολυμπία Οδό, συμβουλευτείτε την πρόβλεψη κυκλοφορίας για τις επόμενες 72 ώρες, καθώς και την τρέχουσα κυκλοφορία στον Ισθμό και την Ελευσίνα στην ιστοσελίδα www.olympiaodos.gr.

Φροντίδα του οχήματος - προετοιμασία

Προκειμένου το ταξίδι σας να είναι ευχάριστο και χωρίς απρόοπτα, τουλάχιστον από την πλευρά του οχήματος, κάντε έναν γρήγορο, αλλά όχι πρόχειρο έλεγχο σε: πίεση ελαστικών, πλυστικό υγρό παρμπρίζ, λάδι κινητήρα και φώτα - φλας. Αν έχετε κάνει πρόσφατα σέρβις, αυτά θα έχουν εξεταστεί από τους ειδικούς, όμως πάντα ένας επιπλέον έλεγχος δε βλάπτει. Και μη ξεχάσουμε να έχουμε γεμάτο ρεζερβουάρ.

Επίσης, προσέχουμε τη φόρτωση του οχήματος, στο πορτ-μπαγκάζ και στη σχάρα οροφής και ελέγχουμε την κατάσταση του τρέιλερ, εφόσον χρησιμοποιήσουμε. Ειδική προσοχή εάν μεταφέρουμε παιδιά, να κάθονται στα ειδικά καθισματάκια και αν έχουμε ζώα, να βρίσκονται σε ειδικά κουτιά και όχι ελεύθερα, διότι μπορούν να αποσπάσουν ξαφνικά την προσοχή του οδηγού, με απρόβλεπτες συνέπειες. Και βέβαια, ποτέ παιδιά ή ζώα μαζί με τον συνοδηγό, μπροστά.

Χρήσιμες συμβουλές στον δρόμο

Η καλύτερη συμβουλή πριν την οδήγηση, είναι η ηρεμία. Δεν ξεκινάμε βιαστικά και με άγχος. Εν συνεχεία, αν λαμβάνουμε φαρμακευτική αγωγή και ειδικά φάρμακα που μπορεί να φέρνουν υπνηλία, ξεκινάμε την οδήγηση αφότου έχει παρέλθει ιδανικός χρόνος ώστε να αισθανόμαστε απολύτως καλά.

Δεν οδηγούμε με γεμάτο στομάχι, διότι θα φέρει υπνηλία. Ένα ελαφρύ σνακ, καφές ή τσάι, νερό και αναψυκτικό, αρκούν. Θα γευματίσουμε εκεί που θα πάμε.

Οδηγούμε αμυντικά. Ναι, μπορεί να μη σας αρέσει ο όρος, αλλά η επίθεση είναι για να βάζεις γκολ και όχι αυτογκόλ. Συνετά, λοιπόν, χωρίς σφήνες και ζικ ζακ.

Στον αυτοκινητόδρομο δεν οδηγούμε ποτέ στη Λωρίδα Εκτακτης Ανάγκης, διότι υπάρχει ακριβώς για μια δύσκολη στιγμή, για ένα ασθενοφόρο, ένα περιπολικό, την πυροσβεστική, κάποιον που μεταφέρει μια έγκυο ή ένα άλλο περιστατικό. Επίσης δε σταματάμε ποτέ στη ΛΕΑ, εκτός κι αν πάθαμε λάστιχο, οπότε πολλά μέτρα πριν βάζουμε το προειδοποιητικό τρίγωνο. Σε λίγα λεπτά θα φθάσει και όχημα του Αυτοκινητοδρόμου για εξυπηρέτηση.

Κι επειδή έχουμε παρατηρήσει να οδηγούν πάρα πολλοί συνεχώς στην αριστερή λωρίδα με χαμηλή ταχύτητα, είναι τεράστιο λάθος. Οδηγούμε δεξιά, ανάλογα την ταχύτητά μας και μόνο σε προσπέραση περνάμε αριστερά και μετά πάλι δεξιά. Ετσι, αφήνουμε μια λωρίδα ελεύθερη, υπάρχει συνεχής ροή κυκλοφορίας και δεν μποτιλιαριζόμαστε από ορισμένους που π.χ. κινούνται με 100 χλμ./ώρα στην αριστερή λωρίδα, όταν το όριο είναι 130 χλμ./ώρα.

Εφόσον θελήσουμε να σταματήσουμε, ανάβουμε εγκαίρως το φλας.

Παρακολουθούμε και τις Πινακίδες Μεταβλητών Μηνυμάτων των αυτοκινητόδρομων, διότι οι άνθρωποι των Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας επικοινωνούν μαζί μας δίνοντας χρήσιμες πληροφορίες για το τι θα συναντήσουμε μπροστά μας.

Στα τούνελ κινούμαστε πάντα με το όριο που αναγράφεται στην είσοδο και όχι με παραπάνω ταχύτητα, για λόγους ασφαλείας.

Και δεν οδηγούμε με το τηλέφωνο στο χέρι, μιλώντας ή στέλνοντας μηνύματα.

Προσοχή στην άδεια πόλη

Επειδή οι πόλεις αυτές τις ημέρες θα έχουν λιγότερη κίνηση, δε σημαίνει ότι μπορούμε να οδηγούμε με υπερβολική ταχύτητα. Ισως το ίδιο να σκεφθούν όλοι και να πατήσουν το γκάζι, να αφαιρεθούν και να μη δίνουν πολλή σημασία στο STOP και στις διασταυρώσεις. Μεγάλη προσοχή, λοιπόν, παντού, ακόμα και φεύγοντας ή πηγαίνοντας στο σπίτι, στις κοντινές αποστάσεις.

Καλό Πάσχα με ασφαλείς μετακινήσεις

Tags: