Φερστάπεν και Πέρες είναι ισοπαλία - Τι μέλλει γενέσθαι

Πέρες και Φερστάπεν μετρούν από δύο νίκες σε 4 γκραν πρι φέτος

i

©Pirelli

Φερστάπεν και Πέρες είναι ισοπαλία - Τι μέλλει γενέσθαι

Δημήτρης Μπαλής 11:49 - 03.05.2023 / Ανανεώθηκε: 12:16 - 03.05.2023

Οι δύο οδηγοί της Red Bull έχουν από δύο νίκες ο καθένας στα τέσσερα γκραν που έχουν γίνει μέχρι στιγμής.

Σε Μπαχρέιν, Σαουδική Αραβία, Αυστραλία και Αζερμπαϊτζάν έχουν διεξαχθεί έως τώρα τα τέσσερα φετινά γκραν πρι, με τους οδηγούς να ετοιμάζονται δίχως διακοπή για τον επόμενο αγώνα που θα γίνει αυτή την Κυριακή στην ενδιαφέρουσα και με πολλά γρήγορα τμήματα πίστα, στο Μαϊάμι των ΗΠΑ.

Μαξ Φερστάπεν και Σέρχιο Πέρες της Red Bull δεν έχουν στην ουσία κανέναν αντίπαλο, παρά μόνο ο ένας τον άλλον και από τη στιγμή που αμφότεροι έχουν δύο νίκες (εναλλάξ στα 4 γκραν πρι), το ενδιαφέρον αναφορικά με το πρωτάθλημα των οδηγών παραμένει αμείωτο, καθώς ο – δεύτερος - Μεξικανός δεν έχει χάσει την επαφή του από την κορυφή, που τούτη την ώρα ανήκει στον Ολλανδό πρωταθλητή.

Η Red Bull έχει κατασκευάσει ένα ικανότατο μονοθέσιο χάρη στον Άντριαν Νιούι, που πρόσφατα ανανέωσε τη συνεργασία του με τους Αυστριακούς, ενώ η Honda, από τη μεριά της, έχει παραδώσει έναν αξιόπιστο κινητήρα, ο οποίος μέχρι στιγμής βγάζει ασπροπρόσωπη την ομάδα. Η υβριδική τεχνολογία έχει ήδη συμπληρώσει φέτος 10 χρόνια ζωής, καθώς η πρώτη φορά που εμφανίστηκε στη Formula 1 ήταν το 2014, τότε που η Mercedes ξεκίνησε την κυριαρχία της. Αυτή τελείωσε το 2022 με τη Red Bull να κατακτά τον τίτλο στους κατασκευαστές, ενώ έναν χρόνο νωρίτερα τελείωσε και η κυριαρχία της στους οδηγούς, όταν ο Φερστάπεν αναδείχτηκε για πρώτη φορά στην καριέρα του πρωταθλητής.

Με μια πρόχειρη ματιά, σχετικά με το τι γίνεται από το 2014 και μετά, βλέπουμε πως όλες ανεξαιρέτως τις χρονιές, ο οδηγός που στο τέλος αναδεικνύεται πρωταθλητής και υπερισχύει σε νίκες στα τέσσερα πρώτα γκραν πρι της χρονιάς, υπερισχύει έναντι του ομόσταβλού του είτε αυτή λέγεται Mercedes είτε Red Bull, ενώ ακόμα και στις ισοπαλίες, στο τέλος πρωταθλητής αναδεικνύεται αυτός που φαινομενικά έχει τον πρώτο ρόλο στην ομάδα. Υπάρχει και μια άλλη ανάγνωση που θέλει τον τελικό πρωταθλητή να μην υπολείπεται νικών μετά το πέρας των τεσσάρων πρώτων αγώνων.

Το 2014, 2015 και 2016, πρωταθλητής αναδείχτηκε εκείνος που είχε περισσότερες νίκες από τον ομόσταβλό του. Το ίδιο έγινε, επίσης, τις χρονιές 2018, 2020 και 2021, με τον Φερστάπεν το 2021 να αφήνει πίσω στη βαθμολογία τον οδηγό με τον οποίο πλαισίωναν το δίδυμο στη φίρμα που αγωνίζονταν, στην προκειμένη περίπτωση, δηλαδή, τον Πέρες. Όμως, υπήρχαν και τρεις χρονιές κατά τις οποίες στα τέσσερα πρώτα γκραν πρι της σεζόν είχε εμφανιστεί ισοπαλία. Το 2017, Χάμιλτον και Μπότας είχαν από μία νίκη ο κάθε ένας, το 2019 οι δύο οδηγοί βρίσκονταν στο 2-2, ενώ φέτος, Φερστάπεν και Πέρες έχουν ακριβώς το ίδιο... σκορ. Το 2017 και το 2019, εν τέλει, πρωταθλητής αναδείχτηκε ο Χάμιλτον, ο Νο.1 οδηγός της ομάδας. Αν λοιπόν πιστέψουμε τους... οιωνούς, τότε ο φετινός πρωταθλητής θα είναι ο Ολλανδός. Βέβαια, τα στατιστικά δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αναδείξουν τον επόμενο τιτλούχο στη Formula 1, αλλά τουλάχιστον δείχνουν την ιδιαίτερη αυτή παράδοση που έχει ξεκινήσει από τη στιγμή που εισήχθη στο σπορ η υβριδική τεχνολογία στα κινητήρια συστήματα.

Πρόσφατα, από τη Red Bull είπαν πως δεν υπάρχει Νο.1 οδηγός στην ομάδα, κάτι που σημαίνει ότι τόσο ο Φερστάπεν όσο και ο Πέρες, έχουν το ελεύθερο να μονομαχήσουν ακόμα και οι δυο τους (που μάλλον αυτό θα γίνει). Αν, όμως, ξεχωρίσει κάποιος στο υπόλοιπο της σεζόν, είναι φυσικό κι επόμενο το ενδιαφέρον να στραφεί προς αυτόν, εκτός και αν από τη Red Bull επιμείνουν στην άποψή τους για ελεύθερες μάχες από τους οδηγούς της. Πάντως, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και την ικανότητα των Φερστάπεν-Πέρες, φαβορί παραμένει ο Ολλανδός, εκτός και αν συμβεί κάτι αντίστοιχο με το 2016, όταν ο Ρόσμπεργκ μπόρεσε να αφήσει πίσω του τον Χάμιλτον και να φτάσει στην κατάκτηση του τίτλου. Αυτή τη σεζόν έχει, άλλωστε, σαν «οδηγό» ο Πέρες, όπως είπε πριν από μερικές ώρες.

Αναλυτικά

2014 Ρόσμπεργκ-Χάμιλτον 1-3 (πρωταθλητής Χάμιλτον)

Αυστραλία- Ρόσμπεργκ

Μαλαισία - Χάμιλτον

Μπαχρέιν - Χάμιλτον

Κίνα - Χάμιλτον

2015 Χάμιλτον - Ρόσμπεργκ 3-0 (πρωταθλητής Χάμιλτον)

Αυστραλία - Χάμιλτον

Μαλαισία - Φέτελ

Κίνα - Χάμιλτον

Μπαχρέιν - Χάμιλτον

2016 Ρόσμπεργκ - Χάμιλτον 4-0 (πρωταθλητής Ρόσμπεργκ)

Αυστραλία - Ρόσμπεργκ

Μπαχρέιν - Ρόσμπεργκ

Κίνα - Ρόσμπεργκ

Ρωσία - Ρόσμπεργκ

2017 Χάμιλτον - Μπότας 1-1 (πρωταθλητής Χάμιλτον)

Αυστραλία - Φέτελ

Κίνα - Χάμιλτον

Μπαχρέιν - Φέτελ

Ρωσία - Μπότας

2018 Χάμιλτον - Μπότας 1-0 (πρωταθλητής Χάμιλτον)

Αυστραλία - Φέτελ

Μπαχρέιν - Φέτελ

Κίνα - Ρικιάρντο

Αζερμπαϊτζάν - Χάμιλτον

2019 Μπότας - Χάμιλτον 2-2 (πρωταθλητής Χάμιλτον)

Αυστραλία - Μπότας

Μπαχρέιν - Χάμιλτον

Κίνα - Χάμιλτον

Αζερμπαϊτζάν - Μπότας

2020 Μπότας - Χάμιλτον 1-3 (πρωταθλητής Χάμιλτον)

Αυστρία - Μπότας

Στυρία (Αυστρία) - Χάμιλτον

Ουγγαρία - Χάμιλτον

Αγγλία - Χάμιλτον

2021 Φερστάπεν - Πέρες 1-0 (πρωταθλητής Φερστάπεν)

Μπαχρέιν - Χάμιλτον

Ίμολα - Φερστάπεν

Πορτογαλία - Χάμιλτον

Ισπανία - Χάμιλτον

2022 Φερστάπεν - Πέρες 2-0 (πρωταθλητής Φερστάπεν)

Μπαχρέιν - Λεκλέρ

Σ. Αραβία - Φερστάπεν

Αυστραλία - Λεκλέρ

Ίμολα - Φερστάπεν

2023 Φερστάπεν - Πέρες 2-2

Μπαχρέιν - Φερστάπεν

Σ. Αραβία - Πέρες

Αυστραλία - Φερστάπεν

Αζερμπαϊτζάν - Πέρες

Tags: