Η FIA προκηρύσσει διαγωνισμό προμήθειας ελαστικών της Formula 1 από το 2025

Ελαστικά Pirelli

i

© F1 Pirelli GP Bahrain 2023 Tyres

Η FIA προκηρύσσει διαγωνισμό προμήθειας ελαστικών της Formula 1 από το 2025

Άγγελος Φραγκισκάτος 18:46 - 23.03.2023 / Ανανεώθηκε: 18:51 - 23.03.2023

Η FIA έχει απευθύνει πρόσκληση στους κατασκευαστές ελαστικών να υποβάλουν αίτηση για την αποκλειστική συμφωνία προμήθειας της Formula 1 που θα ξεκινήσει το 2025 και ενδεχομένως θα διαρκέσει για τέσσερις σεζόν.

Η Pirelli είναι ο μοναδικός προμηθευτής ελαστικών στη σειρά από το 2011. Είχε προηγηθεί μια συμφωνία ενός μοντέλου με την Bridgestone, η οποία εμφανίστηκε επίσης μαζί με τη Michelin στον τελευταίο «πόλεμο ελαστικών», που διήρκεσε μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2000.

Ενώ ο Ιταλός κατασκευαστής αναμένεται να υποβάλει εκ νέου αίτηση και στη συνέχεια να διατηρήσει τα δικαιώματα, το διοικητικό όργανο του μηχανοκίνητου αθλητισμού εξέδωσε μια συνήθη πρόσκληση υποβολής προσφορών για την ενιαία προμήθεια ελαστικών Formula 1. Ο υποψήφιος που θα επιλεγεί, θα κερδίσει επίσης το συμβόλαιο για τα πρωταθλήματα υποστήριξης της Formula 2 και της Formula 3.

Αυτή η νέα συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ για την καμπάνια του 2025 και θα διαρκέσει τουλάχιστον τρεις σεζόν, ενώ μια επιλογή ανανέωσης για το 2028 θα είναι διαθέσιμη.

Η σχεδιαστική, γρήγορη και επιθυμητή, συμπεριφορά ελαστικών θα παραμείνει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη από την τρέχουσα προδιαγραφή 23 ιντσών (για τις ζάντες 18 ιντσών) που μεγάλωσε για το 2022. Όπως και τα βασικά χαρακτηριστικά, το μέγεθος δεν θα αλλάξει, σε μια προσπάθεια να είναι συμβατό με την αυτοκινητοβιομηχανία.

Η FIA ανακοίνωσε ότι: «Αυτοί οι στόχοι έχουν συμφωνηθεί μέσω διαβουλεύσεων με τους κατόχους εμπορικών δικαιωμάτων και τις ομάδες και έχουν σχεδιαστεί για να εξασφαλίσουν ένα ευρύ φάσμα εργασίας, να ελαχιστοποιήσουν την υπερθέρμανση και να έχουν χαμηλή υποβάθμιση, δημιουργώντας παράλληλα τη δυνατότητα για διαφοροποίηση στη στρατηγική».

Ωστόσο, η εντολή για τον νέο προμηθευτή έχει πλέον εξελιχθεί ώστε να λαμβάνει περισσότερο υπόψη τη βιωσιμότητα, ως επέκταση της προσπάθειας της F1 να είναι καθαρός μηδενικός άνθρακας έως το 2030.

Το ενημερωτικό σημείωμα της FIA συνεχίζει: «Ο διαγωνισμός θα απαιτήσει επίσης από τους πιθανούς προμηθευτές να παράσχουν μια ανάλυση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των ελαστικών που χρησιμοποιούνται στη Formula 1 και η επιτυχής προσφορά θα πρέπει να επιδείξει βέλτιστες πρακτικές και καινοτομία κατά την εξέταση του πλήρους κύκλου ζωής των ελαστικών».

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα νέα ελαστικά θα είναι εξοπλισμένα με ηλεκτρονική αναγνώριση για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών ελέγχου.

Μια πιο λεπτομερής τεχνική ενημέρωση για τη συμφωνία εφοδιασμού Formula 2 και Formula 3 θα εκδοθεί το επόμενο δεκαπενθήμερο.

Tags: