Στον αέρα η τελική κατάταξη του GP της Αμερικής

Κέβιν Μάγκνουσεν

i

©Haas

Στον αέρα η τελική κατάταξη του GP της Αμερικής

Άγγελος Φραγκισκάτος 19:14 - 07.11.2023 / Ανανεώθηκε: 19:14 - 07.11.2023

Η Haas κατέθεσε ένσταση για την τελική κατάταξη του Αμερικανού γκραν πρι, αφού έχουν περάσει δύο αγωνιστικά τριήμερα από τότε.

Η Haas κατέθεσε ένσταση στην FIA και άσκησε το δικαίωμα αναθεώρησης των αποτελεσμάτων του GP των Ηνωμένων Πολιτειών, αφού έκτοτε έχουν γίνει δύο αγωνιστικά τριήμερα. 

Ο λόγος έχει να κάνει με την παραβίαση τω ορίων της πίστας κατά τη διάρκεια των 56 γύρων του αγώνα. Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να αλλάξει την τελική κατάταξη στο Όστιν.

Η Haas πιστεύει ότι τα όρια της πίστας, ιδιαίτερα στην 6η στροφή, ξεπεράστηκαν συχνότερα από ό,τι είχε καταγραφεί από τη FIA. Το διοικητικό όργανο του παγκόσμιου πρωταθλήματος κατέγραψε έως και 35 παραβιάσεις των ορίων πίστας, αλλά σύμφωνα με την ομάδα της Formula 1 με επικεφαλής τον Γκίντερ Στάινερ, υπήρχαν περισσότερες.

Το επιχείρημα της Haas είναι ότι τα όρια της πίστας ξεπεράστηκαν επίσης στην 6η στροφή, αλλά αυτές οι παραβιάσεις δεν καταγράφηκαν. Η αμερικανική ομάδα λέγεται ότι έχει ετοιμάσει ένα αρχείο 28 σελίδων που περιέχει νέα στοιχεία που θα πρέπει να δείχνουν ότι θα πρέπει να επιβληθούν πρόσθετες ποινές χρόνου.

©Red Bull Content Pool/ Μαξ Φερστάπεν

Εάν η Haas κριθεί θετικά, δεν θα επηρεάσει τους τρεις πρώτους. Ωστόσο, αυτό θα σήμαινε ότι οι Τζορτζ Ράσελ, Πιερ Γκασλί, Γιούκι Τσουνόντα, Νίκο Χούλκενμπεργκ, Βάλτερι Μπότας θα επωφεληθούν σημαντικά. 

Ο Χούλκενμπεργκ, για παράδειγμα, θα ανέβαινε τέσσερις θέσεις και θα καταταγεί έβδομος αντί για 11ος. Για τον Σέρχιο Πέρες, θα είχε καταστροφικές συνέπειες: ο οδηγός της Red Bull θα έχανε την τέταρτη θέση του σε αυτό το σενάριο και αντ' αυτού θα έπαιρνε μόνο έναν βαθμό. Αυτό θα έβλαπτε τη μάχη του με τον Λιούις Χάμιλτον στο πρωτάθλημα οδηγών για τη δεύτερη θέση.   

Ο Φερστάπεν έσπασε ρεκόρ 71 ετών
FORMULA 1

17:23 - 07.11.2023

Ο Φερστάπεν έσπασε ρεκόρ 71 ετών

Σε μια από τις πλέον κυρίαρχες σεζόν ενός οδηγού στην ιστορία της Formula 1, και με ένα από τα πιο επιβλητικά μονοθέσια τη Red Bull RB19 ο Μαξ Φερστάπεν σπάει το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο.

Στις 8 Νοεμβρίου και ώρα 16:00 ώρα Ελλάδος, εκπρόσωποι της Haas θα κληθούν να παρουσιάσουν στοιχεία στους αγωνοδίκες του GP ΗΠΑ. Μια τέτοια κίνηση έχει γίνει ώστε η Haas να εξασφαλίσει ποινές για τους αντιπάλους της και βαθμούς για εκείνη. Μετά το αγωνιστικό άλμα της AlphaTauri, η αμερικανική ομάδα βρίσκεται στη τελευταία θέση στη βαθμολογία των κατασκευαστών με μόλις 12 βαθμούς έναντι 21 της ομάδας με έδρα της Φαέντσα.