Το «μαύρο Σαββατοκύριακο» της Ίμολα: Ο οδηγός της Formula 1 που σκοτώθηκε 24 ώρες πριν τον Άιρτον Σένα (vid)

Ρόλαντ Ράτζενμπεργκερ

i

©Print Screen

Το «μαύρο Σαββατοκύριακο» της Ίμολα: Ο οδηγός της Formula 1 που σκοτώθηκε 24 ώρες πριν τον Άιρτον Σένα (vid)

Άγγελος Φραγκισκάτος 09:43 - 30.04.2023 / Ανανεώθηκε: 09:50 - 30.04.2023

Ο Ρόλαντ Ράτζενμπεργκερ σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των κατατακτήριων δοκιμών για το γκραν πρι του Σαν Μαρίνο στις 30 Απριλίου του 1994, την ημέρα πριν από τον θάνατο του Άιρτον Σένα.

Το πρωί του γκραν πρι του Σαν Μαρίνο, την 1η Μαΐου του 1994, ο Άιρτον Σένα τοποθέτησε μια αυστριακή σημαία στο αγωνιστικό του αυτοκίνητο. Ο Βραζιλιάνος οδηγός είχε σχεδιάσει να κυματίσει τη σημαία καθώς περνούσε τη γραμμή του τερματισμού. Ο Σένα ήθελε να μοιραστεί τη στιγμή του θριάμβου με τον συντοπίτη του, Ρόλαντ Ράτζενμπεργκερ, τον νεαρό Αυστριακό που πέθανε στην πίστα της Ίμολα την προηγούμενη μέρα. 

Ο Σένα δεν κατάφερε ποτέ να φτάσει στην καρό σημαία. Όπως ο Ράτζενμπεργκερ, ένας πρωτάρης της Formula 1, συνετρίβη και πέθανε ενώ προσπαθούσε να προκριθεί στις κατατακτήριες στο δεύτερο γκραν πρι της καριέρας του, η ζωή του Βραζιλιάνου σταμάτησε απότομα εκείνο το μοιραίο Σαββατοκύριακο την άνοιξη του 1994. 

Το περιστατικό έλαβε χώρα όταν ο Αυστριακός οδηγός ήθελε να εντυπωσιάσει τους χορηγούς του, με αποτέλεσμα να μην παραμείνει στη πίστα και να μην επιστρέψει στο γκαράζ της ομάδας του. Καθώς ο Ράτζενμπεργκερ επιχείρησε να κάνει ακόμη μία προσπάθεια, ώστε να πάρει μια καλή θέση στην κατάταξη των κατατακτήριων δοκιμών.

Συγκεκριμένα πριν τη στροφή Βιλνέβ, η εμπρός αεροτομή του έσπασε και κόλλησε στο πάτωμα του μονοθεσίου του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, η Simtek να μην μπορεί να στρίψει, συνέχισε ευθεία και έπεσε πάνω στον τοίχο με ταχύτητα 314 χλμ/ώρα. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο ιατρικό κέντρο της πίστας και από εκεί στο κοντινότερο νοσοκομείο της Μπολόνια, όμως ο χρόνος είχε τελειώσει για τον Ράτζενμπεργκερ , που είχε ήδη αφήσει την τελευταία του πνοή, μόλις σε ηλικία 33 ετών.