Η FIA εγκαινιάζει τη διαδικασία εισόδου νέων ομάδων στην F1
i

/©@f1

Η FIA εγκαινιάζει τη διαδικασία εισόδου νέων ομάδων στην F1

Δημήτρης Μπαλής 15:51 - 07.02.2023 / Ανανεώθηκε: 15:55 - 07.02.2023

Η παγκόσμια ομοσπονδία αυτοκινήτου ανοίγει τις πόρτες της για να δεχτεί νέες ομάδες στη Formula 1.

Εδώ και αρκετά χρόνια, οι ομάδες στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula 1 είναι 10. Αυτός ο αριθμός παραμένει σταθερός από το 2016, αλλά ίσως στο άμεσο μέλλον να αυξηθεί.

Η FIA ανακοίνωσε ότι όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν, μπορούν να καταθέσουν το αίτημα και τις προτάσεις τους μέσα σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Προκειμένου μια νέα ομάδα να εισέλθει στο σπορ, απαραίτητη προϋπόθεση είναι ότι θα πρέπει να διαθέτει τεχνικές ικανότητες, πόρους, χρηματοδότηση, καθώς και εμπειρία.

Επιπλέον, οι υποψήφιοι θα πρέπει να αποδείξουν ότι θα διαχειριστούν τη βιωσιμότητα, καθώς από το 2030 και μετά, το σπορ θα είναι ουδέτερο κλιματικά, ενώ η πρώτη από τις νέες ομάδες θα μετέχει στο γκριντ το 2025. Η αίτηση στοιχίζει 20.000 δολάρια, ποσό που δε θα επιστραφεί, είτε η απάντηση είναι θετική είτε αρνητική. Όσοι ενδιαφέρονται, έχουν το δικαίωμα έως τις 30 Απριλίου να καταθέσουν τις αιτήσεις τους και όποια απόφαση παρθεί, θα γνωστοποιηθεί στις 30 Ιουνίου.

Τώρα, ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους στη Formula 1 έχουν εκδηλώσει η Porsche με την Audi, αλλά από το 2026, όταν θα αλλάξουν πολλά στους κανονισμούς για τους κινητήρες. Επίσης, η εταιρεία Andretti Global, που σκέφτεται να μπει στη Formula 1 σε συνεργασία με την Cadillac. Ο ιδιοκτήτης της πρώτης, μάλιστα, είναι ο πρώην οδηγός αγώνων, Μάριο Αντρέτι. 

Απλά, το ενδιαφέρον έχει συναντήσει πολλά εμπόδια, καθώς αν μία ομάδα μετάσχει στο σπορ, τότε η πίτα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων θα διαιρεθεί σε 11 κομμάτια και όχι 10 όπως ισχύει τώρα. Και οι ήδη υπάρχουσες ομάδες δε φαίνονται και τόσο ζεστές στην ιδέα να αυξηθούν οι ομάδες θέμα, καθώς θα χάσουν χρήματα.

Από τη στιγμή, όμως, που η FIA ανοίγει τη διαδικασία εισόδου νέων ομάδων στη Formula 1, αυτό σημαίνει ότι το 2025 ενδέχεται να είναι 11, ίσως και παραπάνω, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις.

Tags: