Η νέα πίστα του Κουβέιτ που κόστισε 162 εκατ. δολάρια και είναι έτοιμη για τη Formula 1
i

Πίστα Κουβέιτ/ © Kuwait Motor Town

Η νέα πίστα του Κουβέιτ που κόστισε 162 εκατ. δολάρια και είναι έτοιμη για τη Formula 1

Δημήτρης Μπαλής 10:04 - 23.02.2023

Μια ακόμα αραβική χώρα επενδύει στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, καθώς το χρήμα ρέει άφθονο.

Στον μηχανοκίνητο αθλητισμό όποια χώρα διαθέτει χρήματα, κατασκευάζει πίστες και μάλιστα προδιαγραφών για να φιλοξενήσει τα κορυφαία σπορ. Βέβαια, δεν αρκεί πάντα να έχεις μια πολύ καλή πίστα για να πάρεις γκραν πρι της Formula 1, διότι συντρέχουν κι άλλοι λόγοι. Για παράδειγμα, η Κωνσταντινούπολη έφτιαξε ωραία πίστα, ξόδεψε χρήματα, πήρε αγώνες, όμως δεν είχε συνέχεια.

Στις αραβικές χώρες, πάντως, γίνονται άλλες συμφωνίες και το χρήμα που ρέει είναι άφθονο, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των αγώνων εκεί. Βλέπουμε τι γίνεται στο Μπαχρέιν από το 2004, ενώ ακολούθησαν το Άμπου Ντάμπι, το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία.

Ένα… τσιγάρο δρόμο μακριά από το Μπαχρέιν, στο Κουβέιτ, ήδη από το 2019 έχουν δημιουργήσει μια πίστα υψηλών προδιαγραφών, το Kuwait Motor Town. Η πίστα, μήκους 5,609 χλμ., σχεδιάστηκε από τον διάσημο Γερμανό αρχιτέκτονα, Χέρμαν Τίλκε και κόστισε 162.000.000 δολάρια. Αυτή η πίστα τώρα βγαίνει στο προσκήνιο έντονα, καθώς οι Κουβεϊτιανοί μάλλον θέλουν να μπουν κι αυτοί στον χορό της F1, η οποία έχει διοργανώσει 36 γκραν πρι έως τώρα στην περιοχή.

Πίστα Κουβέιτ/ © Kuwait Motor Town

Η πίστα χρησιμοποιείται για αγώνες μονοθεσίων Formula Regional και Formula 4, ενώ ο πρώτος διεθνής αγώνας έγινε για το πλαίσιο του 24h Series, τον Δεκέμβριο του 2022. Από τη στιγμή που έλαβε την πιστοποίηση για διεξαγωγή αγώνων Formula 1, τότε δεν αποκλείεται να τη δούμε στο καλεντάρι της ομοσπονδίας κάποια στιγμή.

Πίστα Κουβέιτ/ ©Kuwait Motor Town

Απλά, θα πρέπει να γίνουν κάποια ακόμα έργα και βελτιώσεις, καθώς στην ουσία άνοιξε πρόσφατα για διεθνείς αγώνες. Ωστόσο, επειδή η πιστοποίηση δε δίνεται όπου κι όπου, το Κουβέιτ ίσως μας απασχολήσει στο μέλλον, σχετικά με το πότε θα διεξαχθεί εκεί ο πρώτος αγώνας Formula 1. Όσον αφορά στα 36 γκραν που έχουν γίνει στις αραβικές χώρες, έχουν μοιραστεί σε τέσσερις πίστες.

Πίστα Κουβέιτ/ ©Kuwait Motor Town

Και μέσα σε όλα αυτά, ήρθε και η είδηση πως η Qatar Airways θα γίνει ο βασικός χορηγός αερομεταφορών της Formula 1, αντικαθιστώντας τον μεγάλο αντίπαλο, εν ονόματι Emirates, από το Ντουμπάι. Αυτό, για να καταλάβετε τι μπορούν να κάνουν τα πετροδολάρια. 

Tags: