Μια από τις 275 Mercedes-AMG One στα χέρια του Μπότας

Το υπερ-αυτοκίνητο Mercedes-AMG One

Μια από τις 275 Mercedes-AMG One στα χέρια του Μπότας

Δημήτρης Μπαλής 15:27 - 06.07.2023

Κάτοχος της εξωπραγματικής Mercedes-AMG One έγινε πρόσφατα ο νυν οδηγός της Alfa Romeo και πρώην της Mercedes στην F1.

Είναι μερικά αυτοκίνητα που κατασκευάζονται σε περιορισμένο αριθμό και αυτό γίνεται επειδή διαθέτουν πολλή τεχνολογία επάνω τους ή διότι η εταιρεία που τα κατασκευάζει, θέλει να δείξει με αυτόν τον τρόπο πως δημιούργησε κάτι μοναδικό. Αυτό ισχύει στην περίπτωση της Mercedes-AMG One, που μία από αυτές πέρασε πλέον στα χέρια του Βάλτερι Μπότας.

Μόνο 275 αντίτυπα κατασκευάστηκαν από τη γερμανική φίρμα, με τους Μπότας και Λιούις Χάμιλτον να έχουν από ένα στην κατοχή τους, απλά του Φινλανδού έχει μπλε απόχρωση. Να σημειωθεί πως ο Βρετανός από τη μεριά του, αγόρασε άλλη μία, δωρίζοντάς τη στον πατέρα του.

Μπότας και Χάμιλτον πέρασαν μαζί πέντε χρόνια στη Mercedes, ενώ ακόμα ένας οδηγός που θήτευσε στην ομάδα, ήταν και ο Νίκο Ρόσμπεργκ, που κατέκτησε τον τίτλο το 2016. Φυσικά, έχει και αυτός μία Mercedes-AMG One στην κατοχή του.

Το ιδιαίτερο με αυτό το καθόλα νόμιμο αυτοκίνητο παραγωγής (σε μερικές αγορές), είναι πως εφοδιάζεται με κινητήρα από μονοθέσιο της Formula 1, δε θα βγει δεύτερη γενιά και έχει ισχύ 1.063 ίππων, η οποία παράγεται από κινητήρα βενζίνης V6 turbo 1.6lt, υγρόψυκτo που συνδυάζεται με μπαταρία, τέσσερις ηλεκτροκινητήρες και ηλεκτρονικά συστήματα ισχύος. Το 0-200χλμ./ώρα ολοκληρώνεται σε 7 δευτερόλεπτα και η τελική που αναπτύσσει ανέρχεται στα 352χλμ./ώρα.

Η διθέσια Mercedes-AMG One κατασκευάστηκε στο Κόβεντρι με κινητήρα της Mercedes‑AMG High Performance Powertrains, τμήμα που εδρεύει στο Μπρίξγουορθ και πέρυσι, διέλυσε το ρεκόρ στο Νίρμπουργκρινγκ, σημειώνοντας χρόνο 6:35:000.

Δεν μπορεί να οδηγηθεί σε δρόμο κυκλοφορίας στις ΗΠΑ, καθώς χρειάζεται ειδική άδεια και το κόστος της φτάνει τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

Tags: