Οι κατασκευαστές του MotoGP ζητούν μεγαλύτερο μερίδιο από τα έσοδα του πρωταθλήματος

Φερμίν Αλντεγκέρ και Άλεξ Ρινς

i

©Imago

Οι κατασκευαστές του MotoGP ζητούν μεγαλύτερο μερίδιο από τα έσοδα του πρωταθλήματος

Σύμφωνα με το motorsport.com, οι πέντε κατασκευαστές που συμμετέχουν στο MotoGP συνασπίστηκαν στο αίτημά τους για μεγαλύτερο μερίδιο από τα έσοδα του παγκόσμιου πρωταθλήματος.

Οι πέντε κατασκευαστές που συμμετέχουν στο MotoGP (Aprilia, Ducati, KTM, Honda και Yamaha) έχουν ενωθεί στο αίτημά τους να λαμβάνουν μεγαλύτερο μερίδιο από τα έσοδα που παράγει το παγκόσμιο πρωτάθλημα, σύμφωνα με το motorsport.com.

Σύμφωνα με πληροφορίες του motorsport.com, εκπρόσωποι των πέντε εταιρειών συναντήθηκαν κατά τη διάρκεια του αγωνιστικού τριημέρου για το γκραν πρι της Τσεχίας την περασμένη εβδομάδα και συμφώνησαν για το τι ακριβώς θα ζητήσουν από τον διοργανωτή του πρωταθλήματος, την Dorna. Επέλεξαν επίσης τον πρώην επικεφαλής της Yamaha, Λιν Τζάρβις, ως εκπρόσωπο και διαπραγματευτή τους.

Μετά από αυτή τη συνάντηση, ο Τζάρβις και ο πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών, Μάσιμο Ρίβολα, συναντήθηκαν με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Dorna, Καρμέλο Εσπελέτα, για να εκθέσουν τα αιτήματά τους. Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε αρχικά από τους κατασκευαστές, αλλά αργότερα προσχώρησαν και οι δορυφορικές ομάδες.

Σύμφωνα με το motorsport.com, η αρχική αντίδραση του Εσπελέτα στα αιτήματα για αλλαγή στην κατανομή των εσόδων ήταν αρνητική. Φυσικά, η ένωση των ομάδων ανέμενε μια τέτοια αντίδραση και ελπίζει σε συμβιβασμό στον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων, ο οποίος πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του αγωνιστικού τριημέρου για το γκραν πρι της Αυστρίας στα μέσα Αυγούστου.

Ο στόχος των κατασκευαστών είναι να υπογραφεί μια συμφωνία παρόμοια με τη συμφωνία «Concord» στη Formula 1. Αυτή καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανέμονται τα έσοδα στο τέλος της σεζόν, βάσει της τελικής κατάταξης. Τα ακριβή στοιχεία στη Formula 1 παραμένουν μυστικά, αλλά πιστεύεται ότι οι ομάδες μοιράζονται περίπου το 50% των εσόδων του πρωταθλήματος. Για κάθε θέση στην κατάταξη, δίνονται περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον.