Ποιος θα είναι ο διάδοχος του Μάρκεθ στη Honda;

Μαρκ Μάρκεθ

i

©Red Bull

Ποιος θα είναι ο διάδοχος του Μάρκεθ στη Honda;

Άγγελος Φραγκισκάτος 11:00 - 02.11.2023 / Ανανεώθηκε: 11:24 - 15.11.2023

Ο Μαρκ Μάρκεθ αποχώρησε από τη Repsol Honda μετά από δέκα χρόνια παρουσίας και το Sportal σας παρουσιάζει τους πιθανούς διαδόχους για τη θέση του.

Η αποχώρηση του Μαρκ Μάρκεθ από την Repsol Honda στην Gresini Ducati άφησε ένα κενό σε μία από τις πιο διάσημες ομάδες του grid στο MotoGP

Καθώς ο κόσμος των μηχανοκίνητου αθλητισμού «σφύζει» από εικασίες, το Sportal ρίχνει μια ματιά σε μερικά από τα ονόματα που έχουν συνδεθεί με την κενή θέση του οκτώ φορές παγκόσμιου πρωταθλητή. 

Ζοάν Ζαρκό 

©Prima Pramac/ Ζοάν Ζαρκό

Ας ξεκινήσουμε με τον Γάλλο αναβάτη, ο οποίος ήδη γνωρίζουμε ότι θα οδηγήσει για την LCR Honda την επόμενη σεζόν. Ο σημερινός αστέρας της Prima Pramac θα μεταβεί σε ιαπωνικά μηχανήματα μόλις ολοκληρωθεί το συμβόλαιό του, έχοντας ήδη υπογράψει διετές συμβόλαιο συνεργασίας με την ομάδα του Λούτσιο Τσεκινέλο.

Ωστόσο, κάποιοι έχουν προτείνει ένα πιθανό «άλμα» στην ομάδα του εργοστασίου για να αντικαταστήσουν τον Μάρκεθ. Ο ατζέντης του, Γκιγιόμ Βαλαντό, ταξίδεψε στην Ινδονησία για συζητήσεις σχετικά με το μέλλον του πελάτη του: «Ήταν σημαντικό για μένα να συναντηθώ με συγκεκριμένα άτομα στην LCR και στο HRC για να αξιολογήσω το μέλλον του Ζοάν, παρόλο που αυτή τη στιγμή έχουμε συμβόλαιο με την LCR. Honda. Ωστόσο, είμαστε επίσης δεσμευμένοι με την HRC. 

Τώρα που ο Μαρκ Μάρκεθ έφυγε, το ερώτημα είναι ποιος θα τον αντικαταστήσει. Ο Ζοάν έχει εκφράσει ενδιαφέρον να οδηγήσει για την επίσημη ομάδα. Τούτου λεχθέντος, πιστεύω ότι είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα όλων σε αυτά. Δεν πρέπει να υποτιμάται, επομένως ήταν σημαντικό για μένα να είμαι εδώ», είπε στο Canal+. Ο ίδιος ο Γάλλος ανέφερε ότι η μετακίνηση του Μάρκεθ στην Gresini θα μπορούσε να είναι μια μεγάλη ευκαιρία για αυτόν, αν και δεν έχουν γίνει ακόμη συνομιλίες. 

Μιγκέλ Ολιβέιρα 

©Aprilia/ Μιγκέλ Ολιβέιρα

Ο Πορτογάλος αναβάτης έχει αναδειχθεί ως ένα από τα πρώτα φαβορί για να αντικαταστήσει τον απερχόμενο Μάρκεθ στο MotoGP το 2024, σύμφωνα με τις πρόσφατες φήμες.

Την Πέμπτη, ανέφερε ότι «όλα είναι πιθανά» σχετικά με μια πιθανή μετακόμιση, παρόλο που έχει ακόμη ένα χρόνο στο συμβόλαιό του με την RNF. Αν και η Aprilia πληρώνει τον μισθό του, υπάρχει μια ρήτρα διαφυγής στο συμβόλαιο του Ολιβέιρα που ορίζει ότι μπορεί να φύγει εάν μια εργοστασιακή ομάδα του προσφέρει μια θέση.

Μάβερικ Βινιάλες 

©Aprilia/ Μάβερικ Βινιάλες

Ο Ολιβέιρα δεν είναι ο μοναδικός αναβάτης της Aprilia που φέρεται να εξετάζει η Honda, καθώς ο Μάβερικ Βινιάλες έχει επίσης αναφερθεί ως πιθανός αντικαταστάτης του Μάρκεθ. Ο Ισπανός πέτυχε πρόσφατα τερματισμό στο βάθρο στην Ινδονησία και αναγνωρίζεται ευρέως ως ένας από τους πιο επιτυχημένους αναβάτες στον τομέα, με εννέα νίκες και 34 τερματισμούς στο βάθρο. 

Όπως και ο Ολιβέιρα, ο Βινιάλες δεν απέρριψε εντελώς την πιθανότητα μιας μετακόμισης και εμφανίστηκε κάπως κολακευμένος από τις εικασίες, δηλώνοντας: «Νομίζω ότι είναι ένα σενάριο στο οποίο κάθε αναβάτης θα ήθελε να είναι μέσα. Ξέρω ότι η Honda είναι μια καταπληκτική ομάδα, αλλά αυτή τη στιγμή το μυαλό μου είναι εδώ (Aprilia). Το μέλλον θα δείξει. Έχω συμβόλαιο αλλά δεν ξέρω. Σε αυτόν τον κόσμο, ποτέ δεν ξέρεις τίποτα». 

Φάμπιο Ντι Τζιαναντόνιο

©Ducati/ Φάμπιο Ντι Τζιαναντόνιο

Ο αναβάτης που θα διαδεχθεί ο Μαρκ Μάρκεθ στη Gresini παλεύει αυτή τη στιγμή για να εξασφαλίσει το μέλλον του στο MotoGP. Η πρόσφατη σειρά εντυπωσιακών εμφανίσεων του Ιταλού ενίσχυσε μόνο τις προοπτικές του, σημειώνοντας διαδοχικές θέσεις στη πρώτη δεκάδα ακόμη και την τέταρτη θέση (το καλύτερο αποτέλεσμα στη καριέρα του) στην Ινδονησία, αποδεικνύοντας την ικανότητά του να αποδίδει σε επίπεδο ελίτ. 

«Ο στόχος είναι να είμαι στο MotoGP. Η Honda έχει ένα διαθέσιμο κάθισμα, είναι ένα καλό κάθισμα. Είναι μια εμβληματική και ιστορική ομάδα στο MotoGP, οπότε θα ήταν μια καλή ευκαιρία για μένα. Η Honda είναι ένα μεγάλο εργοστάσιο που δεν νομίζω ότι αυτή η περίοδος κακών στιγμών θα συνεχιστεί, οπότε σίγουρα στο μέλλον θα επιστρέψουν. Γιατί λοιπόν να μην είσαι ο τύπος με αυτήν τη μηχανή;» 

Οι παραπάνω τέσσερις ξεχωρίζουν αμέσως ως οι πρωτοπόροι για τη θέση, αλλά υπάρχουν και άλλες επιλογές. Ο Ίκερ Λεκούονα του WorldSBK και πρώην αναβάτης MotoGP, έχει συμμετάσχει σε διάφορες περιόδους δοκιμών αυτή τη σεζόν, ενώ υπάρχει μια πλούσια δεξαμενή ταλέντων στην κατηγορία Moto2

Φαίνεται, ωστόσο, ότι ένας αναβάτης με σημαντική εμπειρία στην κορυφαία κατηγορία είναι η προτιμώμενη επιλογή, που ευθυγραμμίζεται με τη φιλοδοξία της ιαπωνικής μάρκας να ανακτήσει τις δόξες του παρελθόντος μετά από μια σειρά άδοξων σεζόν.