Ο Μαζέπιν οδηγεί τον Καναδά στο δικαστήριο με την προσδοκία επιστροφής του στη F1 του 2024 (vid)

Νικίτα Μαζέπιν

i

©Print Screen

Ο Μαζέπιν οδηγεί τον Καναδά στο δικαστήριο με την προσδοκία επιστροφής του στη F1 του 2024 (vid)

Ο Νικίτα Μαζέπιν έχασε τη θέση του στη Formula 1 στις αρχές του 2022, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον οποίο ο πατέρας του Ντμίτρι έχει στενούς δεσμούς.

Ο Νικίτα Μαζέπιν οδηγεί την καναδική κυβέρνηση στο δικαστήριο σε μια προσπάθεια να ανατρέψει τις κυρώσεις εναντίον του για να κερδίσει μια πιθανή επιστροφή του στη Formula 1 το 2024. 

Ο 24χρονος αγωνίστηκε τελευταία φορά για τη Haas το 2021, αλλά αποκλείστηκε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για τη σεζόν του 2022 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, λόγω των κυρώσεων σε βάρος Ρώσων αθλητών, που επιβλήθηκαν από διάφορα διοικητικά όργανα του αθλητισμού.

Επιπλέον, τόσο ο Μαζέπιν όσο και ο πατέρας του Ντιμίτρι τοποθετήθηκαν στους καταλόγους κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως έχοντες στενούς δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν - με τον Ντιμίτρι Μαζέπιν να απεικονίζεται σε συνάντηση ολιγαρχών και άλλων επιχειρηματιών σε συνάντηση του Κρεμλίνου την ημέρα που ο Πούτιν ξεκίνησε την εισβολή, τον Φεβρουάριο του 2022.

Με μια προσωρινή ανακούφιση που χορηγήθηκε κατά των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Μαζέπιν παραπέμπει την καναδική κυβέρνηση και την υπουργό Εξωτερικών, Μελανί Ζολί στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο προκειμένου να τον διαγράψουν από τον κατάλογο των ατόμων που έχουν υποστεί κυρώσεις στη χώρα αυτή.

Η δικαστική υπόθεση του Μαζέπιν

Ο Μαζέπιν - του οποίου ο καλύτερος τερματισμός στη F1 ήταν 14ος στο γκραν πρι του Αζερμπαϊτζάν το 2021, ισχυρίζεται ότι οι κυρώσεις εναντίον του μειώνουν καταστροφικά τις πιθανότητές του για πιθανή επιστροφή για το 2024, καθώς δεν μπορούσε να αγωνιστεί στο γκραν πρι - που πραγματοποιήθηκε στο Μόντρεαλ.

Η αίτησή του, που κατατέθηκε στο δικαστήριο αναφέρει ότι είναι «νεαρός αθλητής και επαγγελματίας οδηγός αγώνων, που δεν εμπλέκεται με κανέναν τρόπο στην επιθετικότητα που υπέστη η Ουκρανία».

Ισχυρίζεται επίσης ότι αν δεν βρει θέση για το 2024, θα ήταν «αδύνατο» για αυτόν να επιστρέψει ποτέ στους αγώνες, αν και είναι εξαιρετικά απίθανο οποιαδήποτε ομάδα να κοιτάξει να πάρει τον Μαζέπιν, ο οποίος αποδείχθηκε εκτός ρυθμού και επιρρεπής σε ατυχήματα στη μοναδική του σεζόν στο άθλημα.

Τον Δεκέμβριο του 2022, η Ζολί δεν απάντησε μέσα στην προθεσμία των 90 ημερών στο αρχικό αίτημα για διαγραφή του Ρώσου οδηγού από τον κατάλογο κυρώσεων, με συνέπεια να μην μπορεί να απευθυνθεί στη δικαιοσύνη για να συζητήσει την υπόθεσή του.

Ο Μαζέπιν ζήτησε από τον Ζολί να λάβει απόφαση σχετικά με την αίτησή του για διαγραφή του από τη σχετική λίστα, και να τον ενημερώσει εντός πέντε ημερών από την λήψη της απόφασης.