Οι Γάλλοι απειλούν με αναβολή του γκραν πρι στο Μονακό

Ο Σέρχιο Πέρες, νικητής στο Μονακό το 2022

i

©Pirelli

Οι Γάλλοι απειλούν με αναβολή του γκραν πρι στο Μονακό

Δημήτρης Μπαλής • 10:50 - 24.04.2023 / Ανανεώθηκε: 12:41 - 23.05.2024

Οι αντιδράσεις των σωματείων για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στη Γαλλία, φέρνουν στο προσκήνιο προβλήματα εν όψει Μονακό.

Εδώ και αρκετές εβδομάδες υπάρχουν ταραχές σε διάφορα μέρη της Γαλλίας, εξαιτίας του νόμου του προέδρου της χώρας, Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος αυξάνει το όριο συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη. Το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει σοβαρότατες αντιδράσεις και στην κυριολεξία δεν έχει περάσει μέρα που να μην έχουν προγραμματιστεί διαδηλώσεις, που συχνά πυκνά συνοδεύονται από επεισόδια ανάμεσα στις αστυνομικές δυνάμεις και τους διαδηλωτές. Μάλιστα, η Σοφί Μπινέ, επικεφαλής της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Γαλλίας (CGT) καλεί για περαιτέρω αντίσταση και αντιδράσεις όλους τους Γάλλους.

«Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας έως το τέλος, εκτός και αν η κυβέρνηση συνειδητοποιήσει πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος, πέραν της απόσυρσης του νομοσχεδίου. Θα μείνουμε αμετακίνητοι σε αυτό», ήταν τα λόγια της. Αυτή την εβδομάδα, η Συνομοσπονδία ανακοίνωσε μια μορφή διαμαρτυρίας που αποκαλείται «100 ημέρες δράσης και θυμού» και ειδικότερα σε γεγονότα παγκόσμιας προβολής, όπως είναι το Φεστιβάλ των Καννών και το γκραν πρι του Μονακό, που είναι προγραμματισμένο για τις 28 Μαΐου.

«Ο Μακρόν υποσχέθηκε 100 ημέρες έως ότου ηρεμήσουν τα πράγματα, αλλά εμείς του υποσχόμαστε 100 ημέρες δράσης και θυμού. Η ώρα που δεν θα παλέψουμε, απέχει πολύ ακόμα», ανέφερε από τη μεριά της η ανακοίνωση της Εθνικής Ομοσπονδίας Ορυχείων και Ενέργειας (FNME), κάτι που δείχνει πως προγραμματίζονται κι άλλες ενέργειες. Η Ομοσπονδία γνωστοποίησε πως θα κόβει την παροχή ρεύματος σε όλες τις περιοχές που έχει επιλέξει να βρεθεί ο πρόεδρος της Γαλλίας, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να υλοποιηθούν οι απειλές, προκαλώντας προβλήματα σε πολλές εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα στη Γαλλία.

«Τον Μάιο, κάντε ό,τι θέλετε. Το Φεστιβάλ των Καννών, το γκραν πρι του Μονακό, το τουρνουά Roland-Garros, το Φεστιβάλ Avignon, όλα ενδέχεται να μην έχουν ρεύμα. Δεν θα το αφήσουμε να περάσει έτσι», συνέχιζε η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, κάτι που σημαίνει πως όντως τα πράγματα αρχίζουν να σοβαρεύουν. Οι διακοπές στην παροχή ρεύματος θα χρησιμοποιηθούν σαν όπλο για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα της Συνομοσπονδίας και ήδη προγραμματίζονται δύο διακοπές αυτή την εβδομάδα. Η πρώτη στο αεροδρόμιο του Μονπελιέ και η δεύτερη σε ένα κολλέγιο που θα επισκεφτεί ο Μακρόν.

Ωστόσο, αξίζει να τονιστεί πως σχετικά με το γκραν πρι του Μονακό, υπάρχει (όπως σε όλες τις πίστες), εφεδρικό σύστημα ηλεκτρισμού που λειτουργεί με γεννήτριες, κάτι που σημαίνει πως αν η Ομοσπονδία κόψει το ρεύμα, οι εκδηλώσεις όλου του 3ημέρου εκεί, δύσκολα θα επηρεαστούν.

Tags: