Οδήγηση χωρίς χέρια και με τον… νόμο: Ποια χώρα είπε το «ναι» μετά τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία!

Οδήγηση χωρίς χέρια και με τον… νόμο: Ποια χώρα είπε το «ναι» μετά τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία!

Sportal newsroom 15:26 - 08.10.2023

Μετά τη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία και η Ισπανία κάνει την οδήγηση χωρίς χέρια νόμιμη.

Η οδήγηση χωρίς χέρια είναι πλέον δυνατή στην Ισπανία. Η Ford έγινε ο πρώτος κατασκευαστής που έλαβε έγκριση από το Υπουργείο Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού και τη Γενική Διεύθυνση Κυκλοφορίας για την κυκλοφορία του BlueCruise , ενός συστήματος αυτόματου πιλότου δίνει τη δυνατότητα στον οδηγό να βγάλει τα χέρια από το τιμόνι σε ορισμένες περιπτώσεις.

Η Ισπανία είναι η τρίτη χώρα στην Ευρώπη στην οποία αυτό το σύστημα λαμβάνει νόμιμη άδεια αφού η Μεγάλη Βρετανία και η Γερμανία το εισήγαγαν στις αρχές του έτους. Δραστηριοποιείται επίσης σε άλλες περιοχές του κόσμου, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς.

Πώς λειτουργεί η συγκεκριμένη τεχνολογία:

Είναι μια τεχνολογία που είναι διαθέσιμη στο Ford Mustang Mach-E μετά τις 12 Οκτωβρίου 2023 και αποτελεί ένα είδος μέσης διαδρομής. Ωστόσο, αν και επιτρέπει στον οδηγό να βγάλει τα χέρια του από το τιμόνι όταν το αυτοκίνητο ταξιδεύει σε αυτοκινητόδρομους, πρέπει παρόλα αυτά να έχει τα μάτια του στο δρόμο. 

Με το BlueCruise ενεργοποιημένο, κάτι το οποίο γίνεται χρησιμοποιώντας ένα κουμπί στο τιμόνι, ο οδηγός μπορεί να πάρει τα χέρια του από το τιμόνι, αλλά μόνο όταν οδηγεί σε ορισμένα τμήματα αυτοκινητοδρόμων ή οδών ταχείας κυκλοφορίας, τις λεγόμενες Μπλε Ζώνες.

Τα συστήματα ελέγχου περιβάλλοντος του οχήματος επιτρέπουν στον οδηγό να αναλάβει το τιμόνι, το γκάζι και το φρένο. Έτσι, το αυτοκίνητο μπορεί να επιταχύνει και να φρενάρει για να προσαρμόσει την ταχύτητά του στα προηγούμενα οχήματα και να διατηρηθεί στη σωστή λωρίδα. Η διαφορά είναι ότι το BlueCruise δεν απαιτεί από τον οδηγό να κρατάει στα χέρια του το τιμόνι αλλά χρειάζεται τα μάτια του.