Συν ένα χρόνο δωρεάν φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων ο Δήμος Αθηναίων (vid)
i

© Δήμος Αθηναίων

Συν ένα χρόνο δωρεάν φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων ο Δήμος Αθηναίων (vid)

Δημήτρης Μπαλής 18:20 - 28.02.2023 / Ανανεώθηκε: 20:38 - 28.02.2023

Παρατείνεται η υπηρεσία για τους 25 φορτιστές σε 19 σημεία της πόλης.

Η ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα, περνά μέσα από τις υποδομές. Προς τούτο, Δήμοι και Περιφέρειες της χώρας, προχωρούν σε εγκαταστάσεις δημόσιων σταθμών φόρτισης, προκειμένου να διευκολύνουν όσους θέλουν να φορτίζουν και είτε δεν έχουν γκαράζ, είτε σταθμεύουν κάπου για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Στον Δήμο Αθηναίων, ήδη έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν 25 φορτιστές ηλεκτρικών (και plug-in hybrid) οχημάτων σε 19 σημεία της πόλης, με την υπηρεσία φόρτισης να παρέχεται δωρεάν έως τώρα. Ωστόσο, με απόφασή του ο Δήμος Αθηναίων παρατείνει τη δωρεάν φόρτιση για έναν επιπλέον χρόνο, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η ηλεκτροκίνηση στην πρωτεύουσα και να επιτευχθεί ο στόχος της πράσινης ενέργειας και σταδιακά της μηδενικής εκπομπής ρύπων.

Η εταιρεία Protergia -μέσω του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου» του Δήμου Αθηναίων- προέβη στη δωρεά του απαραίτητου εξοπλισμού, καθώς και του συστήματος διαχείρισης που αφορά την απομακρυσμένη παρακολούθηση της καλής λειτουργίας και χρήσης των σταθμών φόρτισης.

Σύμφωνα με στοιχεία της Protergia, τον τελευταίο χρόνο, έχουν καταγραφεί συνολικά 17.173 φορτίσεις στους 19 σταθμούς του Δήμου Αθηναίων, που αντιστοιχούν σε κάλυψη απόστασης με «πράσινη» ενέργεια ίσης με 1,52 εκατ. χλμ. ή -διαφορετικά- διάνυσης της περιμέτρου της γης 38 φορές.

Παράλληλα, μέσω της πρωτοβουλίας, έχει αποτραπεί η εκπομπή 182,35 τόνων διοξειδίου του άνθρακα (CΟ2) στην ατμόσφαιρα, ποσότητα που ισοδυναμεί με CΟ2 που μπορούν να απορροφήσουν συνολικά 7.294 δέντρα.

Από την πλευρά του, ο Δήμος Αθηναίων έχει θέσει ως στόχο να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 40% έως το 2040, υιοθετώντας ένα πλάνο βιώσιμων μετακινήσεων.

Σταθμοί φόρτισης στην Αθήνα:

· Λιοσίων 22 - Πλατεία Βάθη

· Σκουφά 13 – Κολωνάκι

· Λουκιανού 7 – Κολωνάκι

· Πάρκο Μαιάνδρου (Μιχαλακοπούλου) – Ιλίσια

· Αρχιμήδους 23Β – Παγκράτι

· Ηρώδου Αττικού, έναντι αρ. 25 – κοντά στο Καλλιμάρμαρο

· Πλατεία Ελευθερίας 25 (Πλατεία Κουμουνδούρου)

· Ηρακλειδών 66 – Θησείο

· Ευμολπιδών 34 – Γκάζι

· Βελβενδού 47 - Άνω Κυψέλη

· Χρήστου Μάντικα – Κυψέλη* (μπροστά από πάρκο)

· Φειδιππίδου 30 – Αμπελόκηποι

· Πλατεία Αργεντινής Δημοκρατίας – Αμπελόκηποι

· Σούτσου - παραπλεύρως της πλατείας Μαβίλη

· Αναπαύσεως & Ραζηκότσικα – Μετς

· Λεωφ. Γεωργίου Καφαντάρη & Λ. Βουλιαγμένης - Άγιος Αρτέμιος

· Ιακωβίδου 1-3 - Πατήσια

· Αθηνάς & Λυκούργου – Ομόνοια

· Τριπόλεως 25 - Κολωνός

*Σημειώνεται ότι ο σταθμός φόρτισης στην Κυψέλη δε λειτουργεί προσωρινά – Σχεδιάζεται η μετακίνησή του σε νέα θέση λόγω της εκτέλεσης έργων του μετρό.

Tags: