Θέλει πρωτάθλημα ο Αλόνσο

Φερνάντο Αλόνσο

i

©Pirelli

Θέλει πρωτάθλημα ο Αλόνσο

Δημήτρης Μπαλής 14:43 - 14.03.2023

Ο Ισπανός είναι από τους καλύτερους οδηγούς της Formula 1 και το αποδεικνύει, παρά τα χρόνια του.

Σε ηλικία 41 ετών, ο Φερνάντο Αλόνσο αποτελεί τον γηραιότερο οδηγό του γκριντ. Το πάθος του για ταχύτητα φαίνεται φλογερό, καθώς οδηγεί σαν να έχει την ενέργεια ενός 20άρη και όχι ενός 40άρη. Αν φθάσει και τα…50 και συνεχίζει να τρέχει, τότε μπορεί να θυμηθούμε τους στοίχους του Ζαμπέτα «ο πενηντάρης είναι ένας νέος της εποχής, κυκλοφοράει σαν εικοσάρης, κι είναι ωραίος σαν εραστής…».

Οι ικανότητες του Αλόνσο φάνηκαν ακόμα περισσότερο στο εναρκτήριο γκραν πρι της χρονιάς που έγινε στο Μπαχρέιν, όπου μετά από καταπληκτική οδήγηση, κατάφερε να περάσει τους Λιούις Χάμιλτον και Κάρλος Σάινθ, τερματίζοντας τρίτος, πίσω από τους Μαξ Φερστάπεν και Σέρχιο Πέρες. Τι μπορεί, όμως, να θέλει παραπάνω; Η απάντησή που έδωσε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Canal+, ήταν ξεκάθαρη: «Τι θέλω; Το 100ό μου βάθρο; Την 33η νίκη μου; Εγώ πηγαίνω για το πρωτάθλημα!».

Και έχει κάθε λόγο να το ισχυριστεί αυτό, καθώς ήταν ο πρώτος που εκθρόνισε τον σπουδαίο Μίκαελ Σουμάχερ, γυρίζοντας τον χρόνο πίσω. Αφενός το 2005 κατέκτησε τον πρώτο του τίτλο με τη Renault, σχετικά εύκολα, και σαφώς πιο δύσκολα την επόμενη χρονιά, όταν η Ferrari ήταν ανταγωνιστικότερη. Όλα έδειχναν πως μετά από εκείνες τις επιτυχίες, το μέλλον του φαινόταν λαμπρό. Όμως, στη McLaren συνάντησε τον ανερχόμενο αστέρα, τότε, Λιούις Χάμιλτον, στη Renault που επέστρεψε το αυτοκίνητο δεν ήταν γρήγορο, ενώ στη Ferrari που μετακόμισε για πέντε χρόνια, δεν μπόρεσε να φτάσει σε κάποιον τίτλο. Ηταν πέτρινα τα χρόνια της Scuderia.

Εκεί, πάντως, φάνηκαν ακόμα περισσότερο οι ικανότητες και η εξυπνάδα του, καθώς το μονοθέσιο της Scuderia, ενώ παρουσίαζε φαινόμενα υπερστροφής και υποστροφής, ταυτόχρονα, έχασε στο... τσακ τον τίτλο από τη Red Bull του Σεμπάστιαν Φέτελ, το 2010 και το 2012. Ύστερα, ήρθε το πέρασμά του από τη McLaren, με τη Honda να μην παρουσιάζεται έτοιμη και η θητεία του στην Alpine, όπου έδειξε γιατί είναι ένας από τους κορυφαίους οδηγούς. Πριν πάει στη γαλλική ομάδα, είχε προηγηθεί η προσωρινή αποχώρησή του από τη Formula 1, τρέχοντας με την Toyota στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής και στις 24 ώρες του Λε Μανς.

Τώρα, στον πρώτο του αγώνα με την Aston Martin στο Μπαχρέιν, έχει δείξει πως το αίμα τρέχει καυτό στις φλέβες του, είναι ικανός για το καλύτερο και έχει κάθε δικαίωμα να σκέφτεται την κορυφή. Μάλιστα, είναι ο μοναδικός οδηγός στην υβριδική εποχή της Formula 1 που έχει αγωνιστεί, έχοντας στην πλάτη του όλους τους υπάρχοντες κινητήρες: Ferrari, McLaren - Honda, Alpine και Aston Martin - Mercedes. Άρα ο λόγος του έχει βαρύνουσα σημασία.

Βέβαια, η συνέχεια στο φετινό πρωτάθλημα είναι μακριά και έχουμε πολλά να δούμε ακόμα πριν βγάλουμε οριστικά συμπεράσματα για το τι μπορεί να πετύχει ο Αλόνσο.

Tags: