Αντεμόλα Λούκμαν: Ο «δήμιος» του Τσάμπι Αλόνσο και ο ήρωας της Αταλάντα που έβαλε τέλος στο σερί της «Neverlusen» (vids)

Αντεμόλα Λούκμαν

i

©Photo by Chris Brunskill/Fantasista/Getty Images/Ideal Images

Αντεμόλα Λούκμαν: Ο «δήμιος» του Τσάμπι Αλόνσο και ο ήρωας της Αταλάντα που έβαλε τέλος στο σερί της «Neverlusen» (vids)

Κώστας Τόπας 09:15 - 23.05.2024 / Ανανεώθηκε: 09:48 - 29.05.2024

Ο Αντεμόλα Λούκμαν θα μείνει για πάντα στη μνήμη της Λεβερκούζεν. Αλλά όχι με θετικό τρόπο, καθώς ο Νιγηριανός επιθετικός της Αταλάντα, με το χατ-τρικ που πέτυχε, έσπασε το αήττητο της ομάδας του Τσάμπι Αλόνσο μετά από 51 αγώνες και χάρισε στην ομάδα του τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο της Αταλάντα στην ιστορία της.

Κανείς δεν περίμενε ένα τέτοιο σενάριο στον τελικό του Europa League. Η Λεβερκούζεν, το κορυφαίο φαβορί για τον τίτλο με το αήττητο σερί της σε όλη τη σεζόν, υπέκυψε στα 90 λεπτά σε μια τρομερή Αταλάντα. Ή μάλλον, υπέκυψε στον Αντεμόλα Λούκμαν.

Ο Νιγηριανός ποδοσφαιριστής, γεννημένος στην Αγγλία, ήταν ένας πραγματικός μεγάλος «μπελάς» για την άμυνα της Λεβερκούζεν, που ενεργούσε από το αριστερό «φτερό» της επίθεσης. Αρχικά ο Ζαπακόστα πάτησε περιοχή από δεξιά, έστρωσε προς το κέντρο της περιοχής και ο Νιγηριανός βγήκε στην πλάτη του Παλάσιος, σκοράροντας για το 1-0 των Ιταλών, για να πετύχει ένα από τα καλύτερα γκολ της διοργάνωσης.

Στο 26' ο Λούκμαν διπλασίασε τα τέρματα για την ομάδα του και το κερασάκι στην τούρτα ήρθε στο δεύτερο ημίχρονο καθώς στο 75' ο Νιγηριανός επιθετικός της Αταλάντα πέρασε σαν σταματημένο τον Ταπσόμπα και με μία βολίδα έκανε το τελικό 3-0, εκμεταλλευόμενος την υπέροχη ενέργεια του Σκαμάκα. Με αυτόν τον τρόπο, ο μεσοεπιθετικός της Αταλάντα έγινε ο πρώτος Αφρικανός που σκοράρει περισσότερα από ένα γκολ σε τελικό της UEFA.

00:11 - 23.05.2024

The... Λούκμαν Show: Τα highlights του τελικού ανάμεσα σε Αταλάντα και Λεβερκούζεν

Με τον Λούκμαν να πετυχαίνει χατ-τρικ, η Αταλάντα επικράτησε της Λεβερκούζεν (3-0) και κατέκτησε το πρώτο Europa League της ιστορίας της. Δείτε τα στιγμιότυπα του αγώνα.

Από την Αγγλία στη Νιγηρία

Η τρομερή εμφάνισή του στον τελικό του Europa League, επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο και το ποιοτικό άλμα που γνώρισε ο Λούκμαν από την άφιξή του στην ΙταλίαΓεννημένος στο Λονδίνο, ο 26χρονος μεσοεπιθετικός ήταν ένα από τα μεγάλα κοσμήματα της ομάδας νέων της Τσάρλτον Αθλέτικ, πριν τον υπογράψει η Έβερτον για 8 εκατομμύρια ευρώ.

Διεθνής σε όλες τις χαμηλότερες κατηγορίες με την Αγγλία, με την οποία ήταν παγκόσμιος πρωταθλητής κάτω των 20 ετών, οι δυσκολίες στο να δεχτεί κλήση για την πρώτη ομάδα των «λιονταριών» τον έκαναν να αποφασίσει να παίξει για τη Νιγηρία το 2022.

Η αναζωπύρωση στην Ιταλία

Η Λειψία ήταν σε μάχη με τους «μεγάλους» της Αγγλίας για την απόκτηση του και τελική ήταν εκείνη που τον έβγαλε από την βρετανική χώρα αφού πλήρωσε 18 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, στη συνέχεια ο Λούκμαν φάνηκε να έχει κολλήσει. Αρκετοί δανεισμοί σε Φούλαμ και Λέστερ κατέληξαν με μια μεταγραφή στην Ιταλία και συγκεκριμένα στην Αταλάντα το καλοκαίρι του 2022, αφού οι «μπεργκαμάσκι» πλήρωσαν 9 εκατομμύρια ευρώ.

Ήταν στην υπεραλπική χώρα όπου ο Λούκμαν έφτασε στην καλύτερη εκδοχή του. Αφού σημείωσε 15 γκολ και 6 ασίστ την περασμένη σεζόν, φέτος σημείωσε 14 γκολ και 8 ασίστ. Η ταχύτητά του, η ικανότητά του ένας εναντίον ενός και η βελτίωσή του μπροστά στο τέρμα τον έχουν κάνει τον καθοριστικό ποδοσφαιριστή που οδήγησε την Αταλάντα στον ευρωπαϊκό τίτλο απέναντι στην παντοδύναμη Λεβερκούζεν του Τσάμπι Αλόνσο.

Αυτή τη σεζόν στη Serie A έχει πετύχει 9 γκολ σε 29 αγώνες και έχει δώσει 6 ασίστ. Ενώ στο Europa League σε 11 αγώνες έχει πετύχει 5 γκολ και έχει δώσει μία ασίστ. Στα 26 του και με χρηματιστηριακή αξία 30 εκατομμύρια ευρώ μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής, μαζί με τον Οσίμεν ήταν από τους μεγάλους πρωταγωνιστές της Νιγηρίας.

Γκασπερίνι: «Η κατάκτηση του Europa League δεν με έκανε καλύτερο προπονητή απ' ότι ήμουν πριν»
EUROPA LEAGUE

08:39 - 23.05.2024

Γκασπερίνι: «Η κατάκτηση του Europa League δεν με έκανε καλύτερο προπονητή απ' ότι ήμουν πριν»

Χαμηλών τόνων φαίνεται ότι παραμένει ο Τζιν Πιερ Γκασπερίνι παρά την κατάκτηση του Europa League με την Αταλάντα, δηλώνοντας πως δεν έγινε ξαφνικά καλύτερος προπονητής απ' ότι ήταν πριν.

«Ήταν υπέροχο, απίστευτο και τώρα θα το γιορτάσουμε», είπε ο Λούκμαν αγκαλιάζοντας την μπάλα μετά τα τρία του γκολ. «Πάω να κοιμηθώ με την μπάλα», είπε ο Νιγηριανός επιθετικός της Αταλάντα. «Είμαι χαρούμενος που σκόραρα αυτά τα γκολ, αλλά όλη η ομάδα έκανε εξαιρετική δουλειά. Ξέραμε ότι έπρεπε να κάνουμε τα πάντα πολύ καλά για να νικήσουμε τη Λεβερκούζεν και κερδίσαμε».