Η αλήθεια των αριθμών για τους δυο διαφορετικούς ρόλους του Πινέδα
i

Ορμπελίν Πινέδα/©intime

Η αλήθεια των αριθμών για τους δυο διαφορετικούς ρόλους του Πινέδα

Κώστας Τσίλης 08:47 - 22.02.2023 / Ανανεώθηκε: 20:43 - 27.02.2024

Η πιο έντονη συζήτηση στην ΑΕΚ είναι για τον ρόλο του Πινέδα στο γήπεδο, όμως υπάρχει και η αλήθεια των αριθμών για τις επιδόσεις του Μεξικανού σε κάθε μια από τις δυο διαφορετικές θέσεις

Είναι αλήθεια πως μετά το ματς στην Τούμπα με τον ΠΑΟΚ, η συζήτηση που... φούντωσε στην ΑΕΚ ως προς το αγωνιστικό κομμάτι, έχει να κάνει με τον ρόλο του Ορμπελίν Πινέδα μέσα στο γήπεδο. Και το αν πρέπει ο Μεξικανός να μετακινηθεί και πάλι από το αριστερό άκρο της επίθεσης, στον άξονα και δίπλα στο αμυντικό χαφ. Μάλιστα είναι συζήτηση που υπάρχει ακόμα και στο... γραφείο του Ματίας Αλμέιδα καθώς σκέφτεται αυτή την κίνηση για το ματς του Σαββάτου με τον Αστέρα. 

Προφανώς υπάρχει στο μυαλό όλων και πρώτα απ' όλα του Αργεντινού τεχνικού, το πόσο καλά δούλευε το αγωνιστικό μοντέλο της ΑΕΚ στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος, με τον Πινέδα στον άξονα και τον Γκατσίνοβιτς με τον Ελίασον στα δυο άκρα. Ένα μοντέλο που ο Αλμέιδα υποχρεώθηκε να αλλάξει, όταν τραυματίστηκαν ο Σέρβος με τον Σουηδό. Όμως από την άλλη μεριά, υπάρχει και η ατομική αγωνιστική εικόνα του Πινέδα. 

ΑΕΚ: Οι αλλαγές του Αλμέιδα στο ματς με Αστέρα, μπορεί να μην είναι μόνο οι αναγκαστικές
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

08:27 - 21.02.2023

ΑΕΚ: Οι αλλαγές του Αλμέιδα στο ματς με Αστέρα, μπορεί να μην είναι μόνο οι αναγκαστικές

Μετά το παιχνίδι στην Τούμπα στο μυαλό του Αλμέιδα έχουν μπει περισσότερες αλλαγές απ' αυτές που αναγκαστικά πρέπει να κάνει για την ενδεκάδα της ΑΕΚ στο ματς του Σαββάτου με τον Αστέρα Τρίπολης

Μια εικόνα που την δίνει ξεκάθαρα η γλώσσα των αριθμών. Στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος και όταν ο Πινέδα είχε τον ρόλο του δεύτερου χαφ στον άξονα, η ΑΕΚ ρόλαρε εξαιρετικά, όμως ο ίδιος δεν είχε ούτε γκολ, ούτε ασίστ. Είχε προλάβει ο Μεξικανός να σκοράρει τρείς φορές στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος, αλλά τότε ο Αλμέιδα χρησιμοποιούσε σχήμα εντελώς διαφορετικό, με τριάδα στο κέντρο της άμυνας. Το οποίο εγκατέλειψε μετά το ντέρμπι του πρώτου γύρου στην Λεωφόρο με τον Παναθηναϊκό. 

Αντίθετα στον δεύτερο γύρο, όταν ο Αλμέιδα εφάρμοσε ένα σχήμα με δυο αμυντικά χαφ και με τον Πινέδα στο αριστερό άκρο της επίθεσης, ο Μεξικανός άρχισε να ξαναβρίσκει δίχτυα. Πέτυχε συνολικά τέσσερα γκολ, ξεκινώντας τις προσπάθειες του από το αριστερό άκρο της επίθεσης, σε εννέα ματς πρωταθλήματος. Μάλιστα τα δυο απ' αυτά τα τέσσερα γκολ ήταν στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και στο ματς με τον Άρη. 

Προφανώς και για τον Αλμέιδα μετράει πολύ περισσότερο η συνολική εικόνα που έχει η ομάδα μέσα στο γήπεδο. Ωστόσο είναι σίγουρο πως κοιτάζει και τις ατομικές επιδόσεις κάθε ποδοσφαιριστή. Ειδικά αν πρόκειται για ένα κομβικό παίκτη όπως ο Πινέδα. Βεβαίως ο Μεξικανός όταν έπαιζε στον άξονα ως αμυντικός μέσος, μπορεί να είχε ούτε γκολ, ούτε ασίστ, αλλά έβγαζε πολλή δουλειά και στο ανασταλτικό κομμάτι και στο κτίσιμο των επιθέσεων της ΑΕΚ.