Ο αναγεννημένος Μάνταλος που ανήκει πλέον στο «κιτρινόμαυρο» πάνθεον (vids)

Ο αναγεννημένος Μάνταλος που ανήκει πλέον στο «κιτρινόμαυρο» πάνθεον (vids)

Κώστας Τόπας 07:00 - 01.03.2024

Το ιστορικό επίτευγμα του Πέτρου Μάνταλου, ο οποίος με ή χωρίς περιβραχιόνιο του αρχηγού, δεν υπάρχει αμφιβολία πως το όνομα του αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο της σύγχρονης ιστορίας της Ένωσης.

Πέρασαν δέκα χρόνια από την πρώτη φορά που ο Πέτρος Μάνταλος φόρεσε την φανέλα της ΑΕΚ. Εκτοτε αριθμεί δύο πρωταθλήματα (2018, 2023) και δύο Κύπελλα (2023). Ο 32χρονος μέσος αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παίκτες για την Ένωση, καθώς στο παρελθόν έχει φορέσει το περιβραχιόνιο του αρχηγού και παρά τους τραυματισμούς που τον ταλαιπώρησαν καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας του ήταν δίπλα στην ομάδα για να στηρίξει την προσπάθεια των συμπαικτών του.

Ο Πέτρος Μάνταλος μεταγράφηκε από την Ξάνθη στην ΑΕΚ το καλοκαίρι του 2014 και ηγήθηκε της προσπάθειας για την επιστροφή Ένωσης στη Super League. Σήμερα, στα 32 του χρόνια πλέον, ο Έλληνας διεθνής μεσοεπιθετικός μετράει 63 γκολ με τη φανέλα της ΑΕΚ και προσφάτως έφτασε τις 100 (!) ασίστ σε 349 συμμετοχές με τα «κιτρινόμαυρα». Ενα ιστορικό επίτευγμα τόσο για τον ίδιο όσο και για το ίδιο το κλαμπ που διαθέτει στο ρόστερ του, έναν ποδοσφαιριστή με τέτοιο ποιόν.

Η πρώτη

Η πρώτη συμμετοχή του Πέτρου Μάνταλου με τη φανέλα της ΑΕΚ χρονολογείται το 2014 και συγκεκριμένα στις 12 Σεπτεμβρίου εκείνου του έτος. Ηταν ένα παιχνίδι, απέναντι στον Φωκικό στην Άμφισσα, για το Κύπελλο Ελλάδος. Το παιχνίδι έφτανε προς το τέλος του με την ΑΕΚ να χάνει σωρεία ευκαιριών για να προηγηθεί στο σκορ.Τελικά το γκολ για την ΑΕΚ ήρθε στις καθυστερήσεις του αγώνα. Ο Μάνταλος εκτέλεσε το φάουλ και ο Φαγέ, που μόλις είχε περάσει στον αγωνιστικό χώρο, πρόλαβε τον Τσεκρέζι σκοράροντας στο 92ο λεπτό. Αυτή ήταν και η πρώτη ασίστ του Μάνταλου με τα «κιτρινόμαυρα».

Το 2021, ο έμπειρος χαφ πήρε την απόφαση να σταματήσει να φορά το περιβραχιόνιο στο μπράτσο. Μία απόφαση που σεβάστηκε και ο ίδιος ο Δημήτρης Μελισσανίδης στις συζητήσεις που είχαν μετά το τέλος της περσινής χρονιάς. Ετσι, το περιβραχιόνιο πήρε ο Σέρχιο Αραούχο, ο οποίος είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ότι ο πραγματικός αρχηγός στα αποδυτήρια της Ένωσης, παραμένει ο Πέτρος Μάνταλος. Τον περασμένο Οκτώβρη ωστόσο, ο Μάνταλος φόρεσε ξανά το περιβραχιόνιο του αρχηγού μετά από δύο χρόνια. Συγκεκριμένα, ο Σέρχιο Αραούχο έγινε αλλαγή στο 83ο λεπτό, δίνοντας τη θέση του στον Πόνσε και έδωσε το περιβραχιόνιο στον Πέτρο Μάνταλο, ο οποίος το φόρεσε για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια, γνωρίζοντας παράλληλα την αποθέωση από τον κόσμο.

Το βράδυ που έγραψε (ξανά) ιστορία

Η τελευταία παράσταση του Πέτρου Μάνταλο με τον Δικέφαλο στο στήθος, ήρθε την περασμένη αγωνιστική κόντρα στον ΠΑΣ. Σε ένα παιχνίδι όπου οι «κιτρινόμαυροι» τα βρήκαν σκούρα στο πρώτο ημίχρονο, ο Ματίας Αλμέιδα έριξε στο δεύτερο μέρος τους Εζέκιελ Πόνσε, Πέτρο Μάνταλο, Ρόμπερτ Λιούμπισιτς. Τρεις ποδοσφαιριστές, οι οποίοι άλλαξαν άρδην την εικόνα της Ένωσης, η οποία στο τέλος γεύτηκε τη χαρά της νίκης. Ο Αργεντινός σκόραρε δις, ο Κροάτης μία για να βάλει μπροστά την ομάδα του σκορ, ενώ ο Έλληνας διεθνής μέσος, συνέβαλε τα μέγιστα με δύο ασίστ.

Αρχικά, στο 69', η ΑΕΚ έφερε το ματς στα ίσια με τον Πόνσε. Ο Μάνταλος εκτέλεσε το φάουλ και ο Αργεντινός φορ με ωραίο άλμα και κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Δέκα λεπτά αργότερα, η ΑΕΚ «κλείδωσε» το τρίποντο με τον Εζέκιελ Πόνσε. Ξανά, μετά από εκτέλεση φάουλ του Μάνταλου ο Αργεντινός φορ με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα και διαμόρφωσε το τελικό 4-2.

Επιπλέον, ο Μάνταλος ήταν εκείνος που έδωσε διαφορετικό ρυθμό στο μεσοεπιθετικό κομμάτι της ομάδας του από την είσοδο του και μετά. Κουβαλούσε σωστά την μπάλα, ήταν αλάνθαστος στις μεταβιβάσεις του κυρίως προς το επιθετικό τρίτο της ομάδας του και με τις πάσες κλειδιά που δημιουργούσε προβλήματα στην αντίπαλη άμυνα. Ο αναγεννημένος επί Ματίας Αλμέιδα, έχει αποδείξει φέτος πως είναι αρκετά επιδραστικός στο παιχνίδι της Ένωσης, είτε από την ενδεκάδα είτε από τον πάγκο, σε μοιρασμένα παιχνίδια, έχοντας 26 συμμετοχές που από τις 14 έχει ξεκινήσει βασικός.

Μετά το δεύτερο γκολ του Αργεντινού, ο Μάνταλος έφτασε τις 100 ασιστ με την φανέλα της Ένωσης. Ετσι η ΠΑΕ ΑΕΚ ετοίμασε ένα ξεχωριστό βίντεο με την πρώτη και την 100ή του ασίστ

Αυτό που δεν έχουν οι άλλοι

Τα λόγια με τα οποία ο Αλμέιδα έπλεξε το εγκώμιο του Πέτρου Μάνταλου μετά το αγώνα με τον ΠΑΣ Γιάννινα, ήταν χαρακτηριστικά. Ο Αργεντινός τεχνικός αποθέωσε τον 32χρονο μέσο τονίζοντας πως «όταν έχει τη μπάλα την αγγίζει με άλλο τρόπο, που οι υπόλοιποι δεν έχουν».

«Μου αρέσει πολύ ως παίκτης. Όταν είναι καλά παίζει διαφορετικό ποδόσφαιρο. Όταν έχει την μπάλα την αγγίζει με άλλο τρόπο, που οι υπόλοιποι δεν έχουν», ανέφερε μεταξύ άλλων ο «Πελάδο», ο οποίος παρατήρησε, ότι ο Μάνταλος έχει προσθέσει στοιχεία στο αμυντικό κομμάτι κάτι που δεν παρουσίαζε παλαιότερα και είναι συγκεντρωμένος σε αυτόν τον ρόλο.

Για πάντα στην ΑΕΚ

Τον περασμένο Νοέμβριο, η ΑΕΚ ανακοίνωσε την συμφωνία με τον Μάνταλο, για συμβόλαιο μέχρι και το καλοκαίρι του 2026. Κάτι που σημαίνει πως εάν ο διεθνής χαφ το εξαντλήσει, που εκτός τρομερού απροόπτου αυτό θα γίνει, θα φοράει για 12 συνεχόμενα χρόνια την κιτρινόμαυρη φανέλα. Και είναι πλέον πιο ορατό από ποτέ, να κλείσει και την καριέρα του στην ΑΕΚ.

Πέτρος Μάνταλος ©Intime

Η εφετινή είναι η 10η διαδοχική σεζόν για τον Πέτρο Μάνταλο με τα «κιτρινόμαυρα» ενώ αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι η δυνατή αγάπη που έχει ο ίδιος για την ΑΕΚ.

«Είχαμε κάνει ένα ραντεβού. Του είχα πει ότι το καλύτερο και για μένα και για την ομάδα ήταν αυτό. Δεν είναι εύκολο να πείσεις έναν πρόεδρο αν έχει διαφορετική άποψη. Ειδικά τον συγκεκριμένο. Μου είπε δεν πρόκειται να φύγεις. Του είπα τουλάχιστον ότι δεν θέλω να είμαι αρχηγός. Οχι να έχω λιγότερες ευθύνες, αλλά να μη φοράω το περιβραχιόνιο. Αν πήγαινα πίσω, δύο χρόνια πριν, δεν ξέρω πώς άντεξα...

Πέτρος Μάνταλος ©Intime

Μου είχε περάσει από το μυαλό μέχρι και να σταματήσω το ποδόσφαιρο. Σκεφτόμουν ότι κάτι γίνεται λάθος. Αν δεν βρεθεί άκρη, δεν στρώσει, έλεγα μέσα μου ότι η λύση είναι να σταματήσω το ποδόσφαιρο», είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο «Monday FC», ο Πέτρος Μάνταλος.

Το σίγουρο είναι ότι το ταξίδι του Πέτρου Μάνταλου με την ΑΕΚ θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια ακόμη, όντας σημαντικός και μοναδικός για την ΑΕΚ και πάντα με ή χωρίς το περιβραχιόνιο του αρχηγού.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που υπέγραψα το νέο μου συμβόλαιο με την ομάδα της ΑΕΚ. Στόχος μου παραμένει ο ίδιος. Να βλέπω την ΑΕΚ να μεγαλώνει, να κερδίζει τρόπαια και να κάνει πορείες στην Ευρώπη» ήταν τα πρώτα λόγια του Μάνταλου, μετά την υπογραφή του νέου συμβολαίου. Όσο για το χαμόγελό του, πιο πλατύ από κάθε άλλη φορά. Άλλωστε προφανώς και η επιθυμία του Μάνταλου ήταν μόνο να συνεχίσει να φορά την κιτρινόμαυρη φανέλα. 

Οι αριθμοί του Πέτρου Μάνταλου με την ΑΕΚ:

ΣΕΖΟΝ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

ΓΚΟΛ

ΑΣΙΣΤ

2014/15

23

10

15

2015/16

36

6

9

2016/17

41

7

10

2017/18

21

4

2

2018/19

40

9

10

2019/20

41

11

13

2020/21

39

3

13

2021/22

33

4

11

2022/23

29

5

6

2023/24

31

1

9

ΣΥΝΟΛΟ:

349

63

100