Η διαιτησία του Ματέι Γιουγκ που είχε προκαλέσει την τιμωρία του Μελισσανίδη

Ματέι Γιουγκ

i

Ματέι Γιουγκ/©Intime

Η διαιτησία του Ματέι Γιουγκ που είχε προκαλέσει την τιμωρία του Μελισσανίδη

Ελένη Ανδρικοπούλου 09:53 - 29.03.2024 / Ανανεώθηκε: 09:53 - 29.03.2024

Ο Ματέι Γιουγκ ορίστηκε από την ΚΕΔ να διευθύνει το ντέρμπι ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό (31/3, 20:30) για τη δεύτερη αγωνιστική των playoffs της Stoiximan Super League. Ο Σλοβένος ρέφερι πριν από περίπου δύο χρόνια είχε σφυρίξει το ΑΕΚ - Παναθηναϊκός στην ανάπαυλα του οποίου είχε δεχθεί φραστική επίθεση από τον Δημήτρη Μελισσανίδη γεγονός που επέφερε την τιμωρία του ισχυρού άνδρα της «Ένωσης».

Ο γνώριμος Ματέι Γιουγκ θα είναι ο «άρχοντας» του ντέρμπι ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό, το οποίο θα διεξαχθεί την προσεχή Κυριακή (31/3, 20:30) στην «Opap Arena» στο πλαίσιο της δεύτερης αγωνιστικής των playoffs της Stoiximan Super League, όπως γνωστοποίησε η ΚΕΔ το μεσημέρι της Πέμπτης (28/3).

Ο 43χρονος Σλοβένος ρέφερι ανήκει στην πρώτη κατηγορία της UEFA κι είναι διεθνής από το 2007. Τη φετινή σεζόν έχει διευθύνει το ΑΕΚ-Άρης 0-0 στο Κύπελλο, το Γουέστ Χαμ-Ολυμπιακός 1-0 και το ΑΕΚ-Άγιαξ 1-1.

Ακόμη, ο Ματέι Γιουγκ είχε διευθύνει και το ντέρμπι ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό για την 7η αγωνιστική των playoffs της σεζόν 2021-22 (8/5/22), σε ένα ματς που οι δύο ομάδες ήρθαν ισόπαλες (0-0). Το… τρίτο ημίχρονο, όμως, ήταν άκρως επεισοδιακό.

Στην ανάπαυλα του αγώνα ο Παναθηναϊκός κατάγγειλε φραστική επίθεση από τον Δημήτρη Μελισσανίδη εναντίον του, η οποία επιβεβαιώθηκε από το κατηγορητήριο, ενώ ο ιδιοκτήτης της ΑΕΚ τιμωρήθηκε από την αθλητική δικαιοσύνη. Συγκεκριμένα τιμωρήθηκε με έναν μήνα απαγόρευσης εισόδου στο γήπεδο «για υβριστική και απαξιωτική συμπεριφορά» προς τον Σλοβένο διαιτητή, ενώ η ΠΑΕ ΑΕΚ κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμο 31.500 ευρώ.

Αυτό επιβεβαιώθηκε από το κατηγορητήριο, το οποίο ανέφερε τα εξής:

«Μετά τη λήξη του ημιχρόνου, κατά την προσέλευση των διαιτητών προς τα αποδυτήρια, στο διάδρομο αυτών ευρίσκοντο ο δεύτερος εγκαλούμενος και μεγαλομέτοχος της πρώτης εγκαλουμένης Δ. ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗΣ και ο τρίτος εγκαλούμενος, Ι. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ο οποίος δεν έχει δικαίωμα να ευρίσκεται γενικώς στο χώρο εντός και πέριξ των αποδυτηρίων, ο δε πρώτος εξ αυτών (δεύτερος εγκαλούμενος), απευθυνόμενος προς τους διαιτητές του αγώνα, είπε: «Τι είναι αυτά που κάνετε; Yellow-yellow-yellow card. Με τον Κλάτενμπεργκ που σε έστειλε. Γαμ… την Αγγλία του».

To σκεπτικό της τιμωρίας του:

«Περαιτέρω, αποδεικνύεται ότι ο τρίτος εγκαλούμενος, Ι. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, βρισκόταν στο διάδρομο των αποδυτηρίων, χωρίς να έχει δικαίωμα προς τούτο, καθώς, όπως ο ίδιος ο μάρτυρας των εγκαλουμένων καταθέτει, είναι απλά οπαδός της ομάδας, χωρίς καμία διαπίστευση, ως εκ τούτου βρισκόταν στο ως άνω σημείο παράνομα.

Τέλος, ως προς τον δεύτερο εγκαλούμενο, Δ. ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗ, μεγαλομέτοχο της πρώτης 4,5ο φύλλο της υπ’ αριθ. 125/2022 απόφασης του Πρωτοβάθμιου Μονομελούς Πειθαρχικού Οργάνου εγκαλουμένης ΠΑΕ, αποδείχθηκε, ότι δεν βρισκόταν στο εν γένει χώρο των αποδυτηρίων των διαιτητών, αλλά στο διάδρομο που οδηγούσε μεταξύ άλλων στα αποδυτήρια της πρώτης εγκαλουμένης και πρέπει, ως εκ τούτου, να απαλλαγεί από την αποδιδόμενη σε βάρος του πειθαρχική παράβαση της διάταξης της απαγόρευσης εισόδου στο χώρο των αποδυτηρίων των διαιτητών κατ’ άρθρο 12 παρ. 5 του ΚΑΠ της ΕΠΟ.

Ωστόσο αποδεικνύεται, ότι ο δεύτερος εγκαλούμενος, προέβη σε υβριστική και απαξιωτική προς το πρόσωπο του διαιτητή συμπεριφορά, καθόσον, η συγκεκριμένη έκφραση «Τι είναι αυτά που κάνετε; Yellow-yellow-yellow card. Με τον Κλάτενμπεργκ που σε έστειλε. Γαμ… την Αγγλία του» καταδεικνύει καταφρόνηση και ενέχει προσβολή προς το πρόσωπο και το θεσμό του διαιτητή, και δεν εκφράζει μόνο υποτίμηση προς το πρόσωπο του προέδρου της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας της SUPER LEAGUE 1, Μ. Clattenburg, αλλά δηλώνει υποτίμηση και στον ορισθέντα από αυτόν διαιτητή του αγώνα.

Επίσης η μη αναφορά στο φύλλο αγώνα της πράξης του δεύτερου εγκαλούμενου από τον διαιτητή του αγώνα και δέκτη της υβριστικής συμπεριφοράς, οφείλεται στο γεγονός ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει την ελληνική γλώσσα, ενώ δεν αποδεικνύεται και η παρουσία στο σημείο του τέταρτου διαιτητή, που είναι Έλληνας.

Αντίθετα, η έκθεση του παρατηρητή είναι ρητή και σαφής προς τούτο, η δε έκθεση της Αστυνομίας λειτουργεί ενισχυτικά και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικρούσει την έκθεση του παρατηρητή. Σημειωτέον ότι στην Έκθεση της Αστυνομίας αποτυπώνεται ρητά ότι δεν κατέστη αντιληπτό το ακριβές περιεχόμενο της έκφρασης, που εκστόμισε ο δεύτερος εγκαλούμενος, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντικρούσει σε καμία περίπτωση την έκθεση του παρατηρητή».