Το παραδοσιακό ντέρμπι στο Copa Africa και η κόντρα Εκόνγκ – Μουκουντί!

Το παραδοσιακό ντέρμπι στο Copa Africa και η κόντρα Εκόνγκ – Μουκουντί!

Γιώργος Σακελλαρίου 14:39 - 27.01.2024 / Ανανεώθηκε: 14:39 - 27.01.2024

Η Νιγηρία στην οποία είναι αρχηγός ο στόπερ του ΠΑΟΚ Τροστ Εκόνγκ, το Σάββατο θ’ αντιμετωπίσει το Καμερούν, στο οποίο αγωνίζεται ο κεντρικός αμυντικός της ΑΕΚ Άρολντ Μουκουντί.

Στη φάση των «16» είναι το πρώτο μεγάλο ντέρμπι για το Copa Africa.

Η Νιγηρία θ’ αντιμετωπίσει το Σάββατο 27 του μήνα, το Καμερούν. Δύο παραδοσιακές δυνάμεις της αφρικανικές ηπείρου με σημαντική παρουσία και σε Παγκόσμια Κύπελλα.

Στη Νιγηρία είναι αρχηγός ο στόπερ του ΠΑΟΚ Τροστ Εκόνγκ και μάλιστα σκόραρε στον πρώτο αγώνα στη φάση των ομίλων με πέναλτι, παρά το γεγονός ότι στην ενδεκάδα ήταν ο Οσιμέν της Νάπολι. Στο Καμερούν αντίθετα, είναι ο Άρολντ Μουκουντί. Ο κεντρικός αμυντικός της ΑΕΚ ήταν βασικός με τη Γουινέα (1-1), δεν αγωνίστηκε με τη Σενεγάλη (ήττα 3-1) κι έπαιξε στο τέλος ως αλλαγή με τη Γκάμπια (νίκη 3-2).

Ο 30χρονος Εκόνγκ αντίθετα, είχε 90 λεπτά στην πρεμιέρα με την Ισημερινή Γουινέα (1-1), 90 λεπτά και ένα γκολ με τη διοργανώτρια Ακτή Ελεφαντοστού (νίκη 1-0) και δεν έπαιξε λόγω ενοχλήσεων στη νίκη με 1-0 επί της Γουινέας Μπισάου.

Οι «Σούπερ αετοί» και τα «Αδάμαστα Λιοντάρια» έχουν αναμετρηθεί τρεις φορές στον τελικό της διοργάνωσης στο παρελθόν και το Καμερούν πάντα ήταν αυτό που χαμογελούσε (1984, 1988 και 2000). Το ματς, λοιπόν, θα γίνει στο Αμπιτζάν κι όποιος ηττηθεί επιστρέφει σε ΠΑΟΚ ή ΑΕΚ, αντίστοιχα. Η ομάδα που θα προκριθεί θα αντιμετωπίσει τον νικητή του ζευγαριού Ανγκόλα-Ναμίμπια

Αν περάσει ο Εκόνγκ είναι πιθανό να έχει αντίπαλο έναν άλλον παίκτη της ΑΕΚ, τον φορ Ζίνι, ο οποίος έπαιξε και στα τρία ματς στους ομίλους (ένα βασικός) και σημείωσε γκολ στον τελευταίο αγώνα με τη Μπουρκίνα Φάσο (στην οποία ήταν ο Ουεντραόγκο, πρώην του ΠΑΟΚ και νυν του Πανσερραϊκού). Η Ανγκόλα παίζει με τη Ναμίμπια και θεωρητικά είναι το φαβορί.

Σε διαφορετική περίπτωση, αν περάσουν Καμερούν, Ανγκόλα, θα τεθούν αντιμέτωποι στα προημιτελικά δύο παίκτες της Ένωσης. Το παιχνίδι για τους «8» θα γίνει στις 2 Φεβρουαρίου. Η φάση των «16» διεξάγεται 27-30 του μήνα, τα προημιτελικά 2-3 Φλεβάρη, τα ημιτελικά στις 7 του ερχόμενου μήνα, ενώ στις 10/2 είναι ο μικρός τελικός και στις 11 ο μεγάλος τελικός.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Ανγκόλα - Ναμίμπια 27/1

Νιγηρία - Καμερούν 27/1

Ισημερινή Γουινέα - Γουινέα 28/1

Αίγυπτος – Κονγκό 28/1

Πράσινο Ακρωτήρι – Μαυριτανία 29/1

Σενεγάλη - Ακτή Ελεφαντοστού 29/1

Μάλι - Μπουρκίνα Φάσο 30/1

Μαρόκο - Νότια Αφρική 30/1