Το εντυπωσιακό deja vu, η σημαντική βελτίωση και το ξεκάθαρο πρόβλημα
i

© Intime

Το εντυπωσιακό deja vu, η σημαντική βελτίωση και το ξεκάθαρο πρόβλημα

Βασίλης Πολυχρονόπουλος 19:46 - 05.03.2024 / Ανανεώθηκε: 20:08 - 05.03.2024

Η ΑΕΚ κάπου έγινε καλύτερη, κάπου χειρότερη και κάπου έμεινε ίδια σε σχέση με την περσινή σεζόν...

Η κανονική περίοδος της φετινής Stoiximan Super League έφτασε στο τέλος της, με τα playoffs του πιο ανταγωνιστικού και συναρπαστικού πρωταθλήματος των τελευταίων πολλών χρόνων να είναι προ των πυλών. Τη Δευτέρα (4/3) έγινε γνωστό και το πρόγραμμα, την Τετάρτη (6/3) θα γίνουν και οι ορισμοί των αγώνων και από την Κυριακή (10/3) ξεκινάει ο... πόλεμος.

Η ΑΕΚ είχε την ευκαιρία να μπει ως πρώτη στο μίνι πρωτάθλημα, στο οποίο θα κριθεί ο τίτλος, αλλά την πέταξε με «αυτοκτονία» στη ματσάρα της τελευταίας αγωνιστικής με τον Άρη στο Χαριλάου. Έτσι, θα μπει ως δεύτερη στα playoffs του πρωταθλήματος. Πάλι...

Στο ίδιο έργο θεατές και... οιωνός τίτλου (;)

Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και την περυσινή χρονιά. Στο φινάλε της κανονικής περιόδου, η ΑΕΚ, ούσα πρώτη στον βαθμολογικό πίνακα υποδέχθηκε τον Ολυμπιακό στην «OPAP Arena» και ο δεύτερος Παναθηναϊκός έδινε εκτός έδρας μάχη απέναντι στον Ατρόμητο.

Τότε ο Δικέφαλος είχε γνωρίσει την ήττα από τους «ερυθρόλευκους» με 3-1, ενώ οι «πράσινοι» πέρασαν νικηφόρα από το Περιστέρι με 2-0 κι έτσι βρέθηκαν εκείνοι στην κορυφή και οι «κιτρινόμαυροι» στη δεύτερη θέση. Μάλιστα, το εντυπωσιακό της όλης κατάστασης είναι ότι είχε και τους ίδιους βαθμούς με φέτος (59).

  • Φιέστα ΑΕΚ

Από 'κει και πέρα η ιστορία είναι γνωστή. Η ΑΕΚ ανέτρεψε τα δεδομένα και συγκεκριμένα δύο στροφές πριν το φινάλε της μίνι διοργάνωσης, πέρασε πρώτη και κατέκτησε το 13ο πρωτάθλημα στην ιστορία της σε μία καυτή OPAP Arena, παρουσία 80 χιλιάδων εκστασιασμένων φιλάθλων της, εντός κι εκτός αυτής.

Κάτι έφτιαξε, κάτι χάλασε

Πέρα από αυτό το ιδιαίτερο deja vu σε σχέση με πέρυσι, αρκετό ενδιαφέρον έχει να ρίξουμε μία ματιά και στους αριθμούς που σημείωσε η ΑΕΚ στην κανονική διάρκεια του φετινού πρωταθλήματος και να τους συγκρίνουμε με τους περσινούς στην αντίστοιχη περίοδο.

Είναι αρκετές στατιστικές κατηγορίες που πάνω-κάτω παρέμεινε ίδια. Όμως στο παιχνίδι υπάρχει και βελτίωση, αλλά και το αντίθετο. Εκεί που βελτιώθηκε η ΑΕΚ είναι στο κομμάτι του σκοραρίσματος και της αποτελεσματικότητας. Φέτος έχει πετύχει 60 γκολ και χρειάζεται 7.3 τελικές για να σκοράρει, ενώ πέρυσι είχε πετύχει 51 γκολ και χρειαζόταν 7.3 τελικές για να βρει δίχτυα.

Όσον αφορά τον τομέα, που τα νούμερα της είναι χειρότερα είναι αυτός της άμυνας. Η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα φέτος έχει δεχθεί 25 γκολ, ενώ την περσινή σεζόν 14. Έντεκα γκολ παραπάνω φέτος, με πολλά να τις έχουν στοιχίσει...