Ποιο Big-5 της Ευρώπης; Το ελληνικό πρωτάθλημα είναι το συναρπαστικότερο όλων!

ΠΑΟΚ - ΑΕΚ

i

©Intime

Ποιο Big-5 της Ευρώπης; Το ελληνικό πρωτάθλημα είναι το συναρπαστικότερο όλων!

Κώστας Τόπας 12:48 - 05.03.2024 / Ανανεώθηκε: 12:49 - 05.03.2024

Ο τίτλος του φετινού πρωταθλήματος θα κριθεί, όπως και πέρυσι στο νήμα. Κάτι που το κάνει ιδιαίτερα ξεχωριστό μιας και στο «Big-5» της Ευρώπης το τοπίο για την ανάδειξη του πρωταθλητή έχει σχεδόν ξεκαθαρίσει...

Η κλήρωση για τα δύο «μίνι πρωταθλήματα» από όπου θα προκύψουν ο κάτοχος του τίτλου, οι ομάδες που θα μας εκπροσωπήσουν στην Ευρώπη και αυτές που θα υποβιβαστούν στη δεύτερη κατηγορία έγινε γνωστή το μεσημέρι της Δευτέρας (04/03), ενώ το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί την Τετάρτη (6/3).

Είναι αλήθεια πως τόσο πέρυσι όσο και φέτος παρακολουθούμε ένα από τα συναρπαστικότερα πρωταθλήματα των τελευταίων χρόνων. Αυτό αποτυπώνεται και από τη βαθμολογία. Την περυσινή σεζόν, η ΑΕΚ κατάφερε στο νήμα να αναδειχθεί πρωταθλήτρια Ελλάδας και στο τέλος να βάλει το κερασάκι στην τούρτα με την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας. Φέτος, τα δεδομένα δεν είναι διαφορετικά, μιας και πάλι λίγο πριν τη σέντρα των Play Offs τέσσερις ομάδες δίνουν μάχη σώμα με σώμα για την κατάκτησης της κορυφής.

Την τελευταία αγωνιστική υπήρξε νέα ανατροπή στην κατάταξη, καθώς η νίκη του ΠΑΟΚ στην έδρα της Λαμίας με 2-0 και το απίστευτο 3-3 στο Άρης – ΑΕΚ, έριξε την Ένωση από την κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, με τους Θεσσαλονικείς να ανεβαίνουν στην πρώτη θέση. Από την άλλη, ο Ολυμπιακός επικράτησε του Βόλου (3-0) και ανέβηκε τρίτος, μπροστά από τον Παναθηναϊκό που έφερε ισοπαλία στην έδρα του ΟΦΗ (2-2).

Ετσι, ο πρώτος είναι στην κορυφή, με τον δεύτερο να ακολουθεί με έναν βαθμό λιγότερο, τον τρίτο να απέχει τρεις βαθμούς από την πρωτιά και την τέταρτη ομάδα της βαθμολογίας να έχει τέσσερις βαθμούς λιγότερους από τον πρωτοπόρο της κατάταξης. Οπως φαίνεται το φετινό πρωτάθλημα θα πάει... μέχρι τέλους και θα κριθεί στο νήμα.

Οι ομοιότητες με την Premier League

Την ίδια ώρα που στα υπόλοιπα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ο τίτλος έχει καθοριστεί εδώ κι αρκετές εβδομάδες, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Οπως αυτή της Premier League. Εκεί, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι κι Άρσεναλ είναι οι τρεις πιθανές ομάδες που συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες για να στεφθούν στο τέλος της σεζόν πρωταθλήτριες. Οι «Reds» απολαμβάνουν τη μοναξιά στην κορυφή, έχοντας 63 βαθμούς, με τους Πολίτες να έχουν έναν πόντο λιγότερο και τους «κανονιέρηδες» να βρίσκονται στην τρίτη θέση με 61 βαθμούς! Οπως στην Ελλάδα έτσι και στο Νησί τα πάντα θα κριθούν στο φινάλε και συγκεκριμένα στις 10 τελευταίες αγωνιστικές που απομένουν.

Από νωρίς η Παρί Σεν Ζερμέν

Τα τελευταία χρόνια στην πρώτη κατηγορία Γαλλίας, η Παρί Σεν Ζερμέν δεν έχει αντίπαλο. Αυτό αποδεικνύεται γι' ακόμη μία φορά τη φετινή σεζόν, καθώς οι Παριζιάνοι έχουν εξασφαλίσει από νωρίς τον τίτλο της Ligue 1. Εχοντας συγκεντρώσει 55 βαθμούς, η ομάδα του Λουίς Ενρίκε βρίσκεται στην κορυφή με εννέα βαθμούς διαφορά από την δεύτερη Μπρεστ. Εχουν απομείνει εννέα αγωνιστικές για το φινάλε, αλλά δύσκολα να ανατραπούν τα δεδομένα.

H Λεβερκούζεν τελείωσε την ηγεμονία της Μπάγερν

Αυτό που έκανε ο Τσάμπι Αλόνσο τη φετινή σεζόν στη Λεβερκούζεν είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο. Οι «ασπιρίνες» βρίσκονται στην πρώτη θέση της Bundesliga με 64 βαθμούς, αφήνοντας στο -10 τη Μπάγερν από την πρώτη θέση. Ο Τσάμπι Αλόνσο θα είναι ένα από τα μεγάλα αστέρια στο μεταγραφικό παζάρι την επόμενη σεζόν. Αλλωστε, είναι από τους πιο περιζήτητους σε όλη την Ευρώπη χάρη στην ιστορική του σεζόν στις «ασπιρίνες», ένα αδιανόητο κατόρθωμα που κάνει πολλές ομάδες να αρχίσουν να αναζητούν τον προπονητή. Εννέα αγωνιστικές πριν το φινάλε και οι «ασπιρίνες» βρίσκονται πολύ κοντά στο θαύμα!

Η άπιαστη Ίντερ στη Serie A

Η διαφορά που θα έχει η Ίντερ στο φινάλε της σεζόν 2023/2024 από τη δεύτερη ομάδα της βαθμολογίας είναι, πλέον, το ζητούμενο στο πρωτάθλημα της Serie A, καθώς ήδη έχει κριθεί ο τίτλος. Η ομάδα του Σιμόνε Ιντζάκι έντεκα... στροφές πριν το τέλος (27η αγωνιστική) μπορεί να πέρασε ένα δύσκολο βράδυ απέναντι στη Τζένοα, ωστόσο, τα κατάφερε και με το τελικό 2-1 στο «Τζουζέπε Μεάτσα» ξέφυγε με +15 βαθμούς από την Γιουβέντους και +16 από τη «συμπολίτισσα» Μίλαν, που ακολουθεί στην 3η. Το εντυπωσιακότερο όλων είναι ότι η Ίντερ μετράει πλέον, 12 σερί νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια ανεξαρτήτως διοργάνωσης, ενώ σε οκτώ από τα δέκα διατήρησε το μηδέν στα μετόπισθεν!

Το ισχυρό προβάδισμα της Ρεάλ

Στην Ισπανία τώρα, μπορεί η Χιρόνα να γεύτηκε για λίγο την χαρά της κορυφής, ωστόσο η Ρεάλ με συνοπτικές διαδικασίες φρόντισε να πάρει τα σκήπτρα και να περάσει εκείνη μόνη στην πρώτη θέση της La Liga. Το στραβοπάτημα της με τη Βαλένθια (2-2) δεν ήταν αρκετό τόσο για τη Χιρόνα όσο και για τη Μπαρτσελόνα, οι οποίες βλέπουν τους «μερέχνες» να έχουν εκτοξευτεί στους 66 βαθμούς και είναι στο +7 από τον δεύτερο και στο +8 από τον τρίτο της βαθμολογίας. Και στην Ισπανία, λοιπόν, ο τίτλος έχει κριθεί εδώ κι εβδομάδες, παρά το γεγονός ότι απομένουν δέκα αγωνιστικές για το φινάλε.