Άγγλος πρώην ποδοσφαιριστής αποκαλύπτει πως είχε γίνει προσέγγιση σε παίκτες της Τσέλσι για «στήσιμο αγώνων»
i

Ο Μόουζες Σουαϊμπού/ Screenshot via Twitter

Άγγλος πρώην ποδοσφαιριστής αποκαλύπτει πως είχε γίνει προσέγγιση σε παίκτες της Τσέλσι για «στήσιμο αγώνων»

Πάνος Μαλακτάρης • 13:23 - 17.01.2023 / Ανανεώθηκε: 15:57 - 28.04.2023

Σύμφωνα με όσα δηλώνει, άνθρωποι που κινούνται σε κυκλώματα παράνομου στοιχηματισμού είχαν πλησιάσει παίκτες του λονδρέζικου κλαμπ

Ο περί ου ο λόγος δεν είναι άλλος από τον Μόουζες Σουαϊμπού, έναν όχι ιδιαίτερα γνωστό παίκτη, ο οποίος έκανε ένα σύντομο πέρασμα από την Κρίσταλ Πάλας πριν κάνει το -όποιο- ξεπέταγμά του με τις Μπρόμλεϊ και Λίνκολν Σίτι. Την καριέρα του την σταμάτησε μόλις στα 24 του, το 2013, ενώ μόλις δύο χρόνια μετά πέρασε το κατώφλι της φυλακής για 16 μήνες. Ο λόγος δεν ήταν άλλος από το ότι κρίθηκε ένοχος για συμμετοχή σε κύκλωμα «χειραγώγησης» αγώνων.  

Για ακόμη 30 παραβάσεις του νόμου περί στοιχηματισμού κατηγορείται ο Άιβαν Τόνεϊ
PREMIER LEAGUE

19:47 - 20.12.2022

Για ακόμη 30 παραβάσεις του νόμου περί στοιχηματισμού κατηγορείται ο Άιβαν Τόνεϊ

Η Αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία ανακοίνωσε πως ο επιθετικός των «μελισσών» βρίσκεται αντιμέτωπος με ακόμη 30 στοιχηματικού χαρακτήρα παραβάσεις, ανεβάζοντας το σύνολο αυτών σε 262

Συγκεκριμένα είχε βρεθεί ένοχος για συμμετοχή σε απόπειρα δωροδοκίας καθώς και για τη συμμετοχή του σε διεθνές κύκλωμα που πλήρωνε παίκτες με σκοπό να δεχθούν κάρτα σε παιχνίδια που συμμετείχαν. Τελευταία ωστόσο ο Σουαϊμπού συνεργάζεται με την Πρέμιερ Λιγκ, την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αγγλίας, καθώς και με τις UEFA και FIFA με σκοπό να μοιραστεί την τεχνογνωσία του γύρω από το πώς οι εγκληματικές αυτές οργανώσεις λυμαίνονται το χώρο του ποδοσφαίρου. 

Σε μια του συνέντευξη λοιπόν προέβη σε μια αποκάλυψη σχετικά με την Τσέλσι. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε πως «οι παίκτες της είχαν δεχθεί ουκ ολίγες κρούσεις από τέτοια άτομα», ενώ αφού ανέφερε πως οι παίκτες που αγωνίζονται στις μικρότερες κατηγορίες είναι πιο ευάλωτοι σε τέτοιες καταστάσεις (επειδή είναι σαφώς πιο χαμηλόμισθοι), πρόσθεσε: «Η χειραγώγηση ενός αγώνα δεν είναι απλά να πεις σε κάποιον πήγαινε χάσε το ματς. Μπορείς να πιάσεις πχ τον τάδε αριστερό μπακ και να πεις, χμμ, αυτός μπορεί άραγε να πάρει μια κίτρινη κάρτα; Θα τον ρωτήσουμε. Αν δεχτεί, οκ, παίρνω 10 χιλιάρικα και του δίνω τα 5»

Ενώ ολοκλήρωσε λέγοντας: «Πόσο κοινό είναι πλέον όλο αυτό στο μοντέρνο ποδόσφαιρο; Το 61% του παράνομου τζόγου αφορά στο ποδόσφαιρο. Οπουδήποτε υπάρχουν πολλά κέρδη σε οποιαδήποτε λίγκα, είτε είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο, είτε στην Αμερική, οπουδήποτε, αμέσως υπάρχουν πολλές πιθανότητες χειραγώγησης συγκεκριμένων αγώνων σε αυτά τα πρωταθλήματα»

Τα όσα ανέφερε ο Σουαϊμπού σαφώς δεν είναι ξένα ούτε σε εμάς αλλά ούτε και σε πολλούς εξ υμών, ωστόσο όταν έρχονται από κάποιον άνθρωπο που είναι μέσα στα πράγματα και τα έχει ζήσει και «από μέσα» όπως λέμε, σίγουρα αποκτούν μια ιδιαίτερη βαρύτητα.