Ο «αρχιτέκτονας» Σιλβίνιο που οδήγησε την Αλβανία σε Euro οκτώ χρόνια μετά (vids)

Ο «αρχιτέκτονας» Σιλβίνιο που οδήγησε την Αλβανία σε Euro οκτώ χρόνια μετά (vids)

Κώστας Τόπας 12:00 - 19.11.2023 / Ανανεώθηκε: 13:28 - 19.11.2023

Ο 49χρονος τεχνικός της Αλβανία, Σιλβίνιο, αφού έκανε ένα σχετικά απογοητευτικό ξεκίνημα στην καριέρα του πλέον απολαμβάνει την επιτυχία με την πρόκριση των γειτόνων στο Euro 2024, οκτώ χρόνια μετά την τελευταία τους συμμετοχή.

Η Αλβανία είχε μία εξαιρετική παρουσία στις πρώτες οκτώ αγωνιστικές του 5ου προκριματικού ομίλου του Euro 2024 που την έφερε πάνω από τις Πολωνία και Τσεχία στην βαθμολογία και το βράδυ της Παρασκευής (17/11) ήρθε η γλυκιά ανταμοιβή για την ομάδα του Σιλβίνιο.

Οι γείτονες πήραν τον βαθμό κόντρα στη Μολδαβία (1-1) και παράλληλα εξασφάλισαν το εισιτήριο για το Euro 2024 κι έτσι η παρθενική πρόκριση σε τελική φάση Euro πίσω στο 2016 τελικά ήταν μόνο η αρχή για την Αλβανία, η οποία επιστρέφει στο κορυφαίο επίπεδο! Η ομάδα του Σιλβίνιο αποτελεί μια από τις 24 συνολικά που θα συμμετέχουν στη διοργάνωση. Γι' αυτό και μετά το τέλος του αγώνα η χαρά των παικτών ήταν έκδηλη για την πρόκριση στην τελική φάση, οι οποίοι έστησαν πάρτι στον αγωνιστικό χώρο μπροστά από τους οπαδούς τους.

Το σπουδαίο βέβαια επίτευγμα φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του Σιλβίνιο. Ο Βραζιλιάνος «μαέστρος» κατάφερε να δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό σύνολο το οποίο να πρωταγωνιστεί στα γήπεδα και στο τέλος να πετυχαίνει τους στόχους της. 

Απο τους «εφιάλτες» σε Λυών και Κορίνθιανς στον παράδεισο της Αλβανίας

Έχοντας φύγει από τη Λυών μετά από 11 αγώνες τον Οκτώβριο του 2019, ο 49χρονος τεχνικός είχε ένα περίπλοκο ξεκίνημα στην καριέρα του ως προπονητής. Ο πρώην δεξιός μπακ της Άρσεναλ, της Θέλτα, της Μπαρτσελόνα και της Μάντσεστερ Σίτι προσπάθησε να πάρει τα πάνω του ως προπονητής στην πατρίδα του, ως τεχνικός της Κορίνθιανς, αλλά και πάλι εκεί η πορεία του ήταν περίπλοκη. Μένοντας λίγο λιγότερο από ένα χρόνο, δεν μπόρεσε να δημιουργήσει πραγματικό μομέντουμ και έγινε στόχος οπαδών της βραζιλιάνικης ομάδας που ζητούσαν την απόλυσή του. Κάτι που έγινε μετά από 43 αγώνες και ο Σιλβίνιο, έπρεπε να περιμένει σχεδόν ένα χρόνο για να του προσφερθεί ξανά δουλειά στους πάγκους. Αυτή η ευκαιρία ήρθε από την Αλβανία.

Ένας νέος προπονητικός ρόλος γι 'αυτόν, ακόμα κι αν ήταν βοηθός του Τίτε στη Βραζιλία για 34 αγώνες μεταξύ 2016 και 2019. Τελικά, η προσαρμογή σε αυτή τη νέα «περιπέτεια» στον πάγκο της Αλβανία, ήταν πολύ καλή γι' αυτόν, καθώς εκμυστηρεύτηκε τον περασμένο Ιούνιο στην Globo Esporte: «Κάποιοι νέοι προπονητές συνεργάζονται και με εθνικές ομάδες. Βλέπω μια τάση με νέους προπονητές να αναλαμβάνουν την ευθύνη των ομοσπονδιών και των εθνικών ομάδων και να αναπτύσσουν τη δουλειά τους. Πάντα έβλεπα θετικά την επιλογή που κάναμε εδώ στην Αλβανία».

Ιστορική πρόκριση οκτώ χρόνια μετά

Μέσα σε μια επιλογή που έχει πανηγυρίσει μόνο μία πρόκριση σε διεθνή διοργάνωση με το Euro 2016, στόχος ήταν να ξαναζήσουν μια τόσο δυνατή στιγμή για τους «ερυθρόμαυρους». Τρίτη στα προκριματικά στα δύο τελευταία Παγκόσμια Κύπελλα και τέταρτη στα προκριματικά για το Euro 2020, η Αλβανία έχει κάνει βήματα προόδου. Τοποθετημένη στον όμιλο Ε των προκριματικών του Euro 2024 με την Πολωνία, την Τσεχία, τη Μολδαβία και τα Νησιά Φερόε, η Αλβανία είχε τον ρόλο του αουτσάιντερ για την πρόκριση και ξεπέρασε τις προσδοκίες. 

Παρά την αρχική ήττα από την Πολωνία (1-0), η ομάδα του Σιλβίνιο συγκέντρωσε 4 νίκες και 2 ισοπαλίες, συμπεριλαμβανομένων πειστικών επιτυχιών. Οπως εναντίον της Πολωνίας (2-0) και της Τσεχίας (3-0). Αυτή την Παρασκευή (17/11) κόντρα στη Μολδαβία, η ισοπαλία 1-1 ήταν αρκετή για να αρπάξει το Δισκοπότηρο και έτσι να επιστρέψει στο Euro οκτώ χρόνια αργότερα.

Μια ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης

Χτίζοντας μια πειθαρχημένη (μόνο 4 γκολ παθητικό) και ρεαλιστική ομάδα, ο Βραζιλιάνος τεχνικός ήταν καθοριστικός. Ο τερματοφύλακας της Μπρέντφορντ, Τόμας Στρακόσα εκτιμά τη σταθερότητα που έφερε ο Βραζιλιάνος όπως αναφέρει το αλβανικό μέσο Telegrafi : «Το γκρουπ είναι συμπαγές και οι παίκτες δεν αλλάζουν πολύ συχνά. Είμαστε 24 παίκτες πάντα μαζί. Δεν υπάρχει χρόνος στην εθνική ομάδα για να αλλάξουμε πράγματα και αυτό μας έχει λείψει όλα αυτά τα χρόνια. Είναι ό,τι πιο όμορφο έχει κάνει αυτός ο προπονητής, δημιούργησε μια ομάδα. Είμαστε πολύ κοντά ο ένας στον άλλο και αυτό φαίνεται και στον αγωνιστικό χώρο».

Μεταμορφώνοντας μια ταλαντούχα ομάδα με μερικά καλά άτομα όπως οι Κρίστγιαν Ασλάνι (Ίντερ), Νεντίμ Μπαϊράμι (Σασουόλο), Μπεράτ Τζιμσιτί (Αταλάντα) και Ελσέιντ Χισάι (Λάτσιο), ο Σιλβίνιο δεν μπορούσε να κρύψει τη συγκίνησή του μετά την πρόκριση της ομάδας του.

«Είναι τιμή μου να είμαι προπονητής της εθνικής Αλβανίας. Όλοι όσοι μας βοήθησαν έκαναν μια φανταστική δουλειά, η οποία κατέληξε να στεφθεί με την πρόκριση για το Euro 2024. Ευχαριστώ τους παίκτες, τους προπονητές, τους μάνατζερ, το επιτελείο και τους υποστηρικτές που μας συνόδευσαν μέχρι τώρα», είπε μετά την ισοπαλία με τη Μολδαβία.

Στα τελικά του Euro η Αλβανία παρά την ισοπαλία - Έμεινε «ζωντανό» το Καζακστάν με τη νίκη επί του Σαν Μαρίνο
EURO

20:57 - 17.11.2023

Στα τελικά του Euro η Αλβανία παρά την ισοπαλία - Έμεινε «ζωντανό» το Καζακστάν με τη νίκη επί του Σαν Μαρίνο

Η Αλβανία πήρε τον βαθμό κόντρα στη Μολδαβία (1-1) και παράλληλα εξασφάλισε το εισιτήριο για το Euro 2024. Το Καζακστάν λίγο νωρίτερα επικράτησε με 3-1 του Σαν Μαρίνο και παραμένει «ζωντανό» για την υπόθεση πρόκριση.

Με συμβόλαιο μέχρι το φετινό καλοκαίρι και απόλυτα συγκεντρωμένος στο Euro που θα παίξει, ο Σιλβίνιο το απολαμβάνει, ακόμα κι αν το μέλλον του θα εγείρει όντως ερωτήματα: «Η ζωή ενός προπονητή δεν είναι εύκολη. Το μέλλον είναι εκεί, αλλά δεν το σκέφτομαι αυτή τη στιγμή. Είμαι ικανοποιημένος με τη δουλειά στην Αλβανία. Όταν έφτασα εδώ, μου πήρε τέσσερις εβδομάδες για να εγκλιματιστώ, να καταλάβω τον κόσμο. Σκέφτομαι μόνο τον επόμενο αγώνα». Έχοντας ένα περίπλοκο ξεκίνημα στην καριέρα του ως προπονητής, ο 49χρονος από το Σάο Πάολο επέστρεψε τέλεια σε αυτόν τον ρόλο προπονητή.

🔴Sportal Sunday Live με ρεπορτάζ Big 5, προκριματικά Euro και πολύ μπάσκετ

Κάντε εγγραφή στο YouTube κανάλι του Sportal.gr για αποκλειστικές συνεντεύξεις, Live Streams και πλούσιο video περιεχόμενο!