ΠΑΟΚ είσαι και τρελαίνεις την Ευρώπη!

ΠΑΟΚ είσαι και τρελαίνεις την Ευρώπη!

Άγγελος Φραγκισκάτος Μάνος Τσαλγατίδης 23:59 - 26.10.2023 / Ανανεώθηκε: 00:16 - 27.10.2023

Τι κι αν ήταν πίσω στο σκορ μέχρι το 73’ με 2-0 στην έδρα της Αμπερντίν! Οι μάγκες του Λουτσέσκου ήταν οι μοναδικοί που πίστεψαν σε μια απίθανη ανατροπή και με τα γκολ των Ντεσπότοφ (74’), Βιεϊρίνια (84’) και Σβαμπ (90’+6’ πέν.) ο ΠΑΟΚ είναι αγκαλιά με την πρόκριση (2-3)!

Ο ΠΑΟΚ βρέθηκε πίσω στο σκορ με 2-0 από την Αμπερντίν, αλλά χάρη στα γκολ των Ντεσπόντοφ και Βιεϊρίνια γύρισε από την κόλαση και κατάφερε να σώσει τον βαθμό της ισοπαλίας. Ο Ράζβαν Λουτσέσκου παρέταξε τον Δικέφαλο με τον γνωστό σχηματισμό 4-2-3-1 και τους Κοτάρσκι, Ράφα, Κουλιεράκη, Έκονγκ, Βιεϊρίνια, Σβαμπ, Τσιγγάρα, Κωνσταντέλια, Αντρίγια, Τάισον, Μπράντον στην αρχική σύνθεση. 

Από την άλλη πλευρά ο Μπάρι Ρόμπσον επέλεξε σχηματισμό 5-4-1 και τους Ρους, Ντέβλιν, Γκάρτενμαν, Ρούμπεζιτς, Γιένσεν, Μακένζι, Πολβάρα, Σίνι, Μπάρον, ΜακΓκραθΜιόφσκι. Ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε νωθρά το παιχνίδι, με τους δυναμικούς Σκωτσέζους να προσπαθούν να επιβάλλουν τον ρυθμό τους και να το καταφέρνουν είναι η αλήθεια. 

Μόλις στο 2ο λεπτό ο Μιόβσκι βγήκε στην πλάτη της άμυνας, αλλά ο Κουλιεράκης τον πρόλαβε πριν απειλήσει την εστία του Κοτάρσκι. Ο αέρας δυσκόλευε και τις δύο ομάδες να παίξουν ποδόσφαιρο, με την Αμπερντίν να νιώθει άνετα μέσα στον αργό ρυθμό του αγώνα. Η πρώτη φάση του αγώνα ήρθε στο 12ο λεπτό. Ο Κωνσταντέλιας θύμισε... Μέσι σμπαραλιάζοντας όλη την αντίπαλη άμυνα, αλλά το πλασέ του από το ύψος του πέναλτι βρήκε στο αριστερό δοκάρι στερώντας του την ευκαιρία για το γκολ της σεζόν. 

Από εκείνο το σημείο και έπειτα ο Δικέφαλος ανέλαβε την πρωτοβουλία των κινήσεων, αλλά δεν μπορούσε να απειλήσει την εστία τους Ρόος. Η Αμπερντίν είχε σαφές πλάνο, το οποίο την ήθελε να μην αφήνει ούτε σπιθαμή χώρου στον ΠΑΟΚ, καθώς γνώριζε πως ο Δικέφαλος στο ανοιχτό γήπεδο είναι εξαιρετικός. Το πλάνο έπιανε με το σύνολο του Λουτσέσκου να κατανοεί πως το ματς θα χρειαστεί υπομονή. 

Η διαφορά ποιότητας ήταν εμφανής, αλλά οι Σκωτσέζοι είχαν... παρκάρει το λεωφορείο στην άμυνα δυσκολεύοντας τον ΠΑΟΚ, που προσπαθούσε κυρίως από τα άκρα να διασπάσει την αμυντική γραμμή των γηπεδούχων. Στο 31΄ ο Μακένζι έγραψε τελική ενέργεια. Ο παίκτης των γηπεδούχων σούταρε, αλλά η μπάλα πέρασε πραγματικά πολύ ψηλά άουτ και παραλίγο να περάσει εκτός του γηπέδου. 

Ο Κωνσταντέλιας είχε τρομερά κέφια και στο 39΄ δημιούργησε ακόμα μια θεαματική φάση, καθώς με ντρίμπλα βγαλμένη από street football άδειασε τον Μαγκράθ, έσκαψε την μπάλα, αλλά ο Ρόος την μπλόκαρε με διπλή προσπάθεια. Οι «ασπρόμαυροι» απείλησαν και στο 43΄, καθώς ο Σβαμπ έπιασε την κεφαλιά μετά την εκτέλεση κόρνερ του Βιεϊρίνια, αλλά αυτή ήταν και αδύναμη και στο κέντρο της εστίας. 

Αυτή ήταν και η τελευταία φάση του πρώτου μέρους με τις δύο ομάδες να πηγαίνουν στα αποδυτήρια με το 0-0 στον φωτεινό πίνακα του γηπέδου. Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε χωρίς αλλαγές από τους δύο προπονητές, που έμοιαζαν ευχαριστημένοι από κομμάτια παιχνιδιού των ομάδων τους. Η πρώτη φάση του δεύτερου μέρους ήταν για τους Σκωτσέζους, με τον Πολβάρα να πιάνει την κεφαλιά και τον Κοτάρσκι να μπλοκάρει. 

Ωστόσο, στο 50΄ο Κροάτης κίπερ δεν είχε απάντηση. Ο Μακένζι σέντραρε και ο Μιόβσκι από κοντά έκανε το 1-0 με δυνατό σουτ. Η Αμπερντίν είχε κλείσει όλους τους χώρους σωστά και ο ΠΑΟΚ δεν μπορούσε να βρει ούτε.. χαραμάδα για να τρέξει στο ανοιχτό γήπεδο. Αυτό σε συνδυασμό με το γκολ που είχε δεχθεί έκανε τους παίκτες του να μην έχουν καθαρό μυαλό. 

Έτσι στο 58΄ οι Σκωτσέζοι έφυγαν στην κόντρα, ο Κουλιεράκης δεν έβαλε σωστά το κορμί του, ο Μιόβσκι βρήκε τον Πολβάρα, που πλάσαρε τον Κοτάρσκι για το 2-0. Ο Λουτσέσκου βλέποντας την ομάδα του σε σοκ και μην έχοντας άλλη επιλογή έριξε στο παιχνίδι τους Σαμάτα, Μπάμπα και Οζντόεφ για να δώσει δύναμη, ταχύτητα και ηρεμία στο παιχνίδι της ομάδας του. 

Ωστόσο, ήταν τόσο ισχυρή η ψυχρολουσία, που οι «ασπρόμαυροι» έκαναν παιδαριώδη λάθη. Ο Ράζβαν Λουτσέσκου στο 72ο λεπτό έριξε στο παιχνίδι τον Ντεσπόντοφ με τον Βούλγαρο να σκοράρει μόλις ένα λεπτό αργότερα! Ο Κωνσταντέλιας έφυγε στην κόντρα, βρήκε τον διεθνή εξτρέμ του ΠΑΟΚ και αυτός σκόραρε για να μειώσει σε 2-1. Ο ΠΑΟΚ λίγο έλειψε να ισοφαρίσει στο 80΄, αλλά ο Οζντόεφ από τη μικρή περιοχή σημάδεψε τον αντίπαλο κίπερ με το κεφάλι. 

Οι «ασπρόμαυροι» πίεζαν σαν τρελοί για την ισοφάριση και τα κατάφεραν! Ο Βιεϊρίνια έγινε κάτοχος της μπάλας μέσα στην περιοχή σούταρε, η μπάλα κόντραρε και κατέληξε στα δίχτυα για το 2-2. Από εκεί και έπειτα η Αμπερντίν ανέβασε τις γραμμές του και από ένα κόρνερ στο 88΄λίγο έλειψε να πάρει κεφάλι στο σκορ, αφού η μπάλα κόντραρε στον Έκονγκ, πήρε τροχιά προς τα δίχτυα, αλλά ο Κοτάρσκι ηρωικά απέκρουσε με το πόδι. Στο 94ο λεπτό ο ΠΑΟΚ κέρδισε πέναλτι, σε ανατροπή του Οζντόεφ από τον Ρούμπεζιτς. Ο Στέφαν Σβαμπ ανέλαβε την εκτέλεση και έκανε το 2-3 σε ένα ματς, που ο Δικέφαλος γύρισε από την κόλαση!

ΕΝΔΕΚΑΔΕΣ:

ΠΑΟΚ: (Ράζβαν Λουτσέσκου): Κοτάρσκι, Ράφα (63΄ Μπάμπα), Κουλιεράκης, Έκονγκ, Βιεϊρίνια, Σβαμπ, Τσιγγάρας (63΄ Οζντόεφ), Κωνσταντέλιας, Αντρίγια, Τάισον (73΄ Ντεσπόντοφ(, Μπράντον (63΄ Σαμάτα). 

Αμπερντίν: (Μπάρι Ρόμπσον): Ρους, Ντέβλιν, Γκάρτενμαν, Ρούμπεζιτς, Γιένσεν, Μακένζι, Πολβάρα (72΄ Χέις), Σίνι, Μπάρον (72΄ Κλάρσκσον), ΜακΓκραθ – Μιόβσκι (72΄ Λόπες). 

MVP

Αναμφίβολα ο Κίριλ Ντεσπόντοφ ήταν αυτός που άλλαξε όλο το παιχνίδι. Μπήκε και σκόραρε αμέσως, ενώ έδωσε ενέργεια, φαντασία και σπιρτάδα στον ΠΑΟΚ. 

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ

Ξεκάθαρα η είσοδος του Κίριλ Ντεσπόντοφ ήταν αυτή που έκρινε το ματς. Ο Βούλγαρος ήταν αυτός που όχι μόνο βρήκε δίχτυα, αλλά άλλαξε όλο το παιχνίδι του ΠΑΟΚ.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ

 Ο Κίριλ Ντεσπόντοφ κατάφερε να σκοράρει στην πρώτη του επαφή με την μπάλα και δευτερόλεπτα αφού μπήκε στο ματς! 

Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΠΑΓΚΩΝ

Ο Μπάρι Ρόμπσον γνώριζε καλά πως ο ΠΑΟΚ χρειάζεται χώρο, από την άλλη ο Λουτσέσκου δεν άλλαξε την τακτική του και έτσι ο ΠΑΟΚ σε μεγάλα κομμάτια του αγώνα έμοιαζε ανήμπορος να διασπάσει την πολυπρόσωπη άμυνα της σκωτσέζικης ομάδας. Όμως το ποδόσφαιρο είναι στιγμές και αποφάσεις και η απόφαση του Λουτσέσκου να ρίξει στο ματς τον Ντεσπόντοφ, άλλαξε τα πάντα!

Θυμηθείτε το live του αγώνα 

  • Λήξη της αναμέτρησης, Αμπερντίν-ΠΑΟΚ 2-3. 
  • ΓΚΟΟΟΛ για τον ΠΑΟΚ. Ο Σβαμπ εκτέλεσε εύστοχα από την άσπρη βούλα και έκανε το 2-3 για τον Δικέφαλο. 
  • 90+5' Πέναλτι για τον ΠΑΟΚ. 
  • Τρία θα είναι τα λεπτά των καθυστερήσεων. 
  • 89' Ο ΜακΓκράθ επιχείρησε το μακρινό σουτ, όμως η μπάλα πέρασε άουτ. 

Μάνος Τσαλγατίδης: Ο ΠΑΟΚ έχει γυρίσει από την κόλαση!

  • 84' ΓΚΟΟΟΛ για τον ΠΑΟΚ. Ο Βιεϊρίνια έκανε το σουτ μέσα στη περιοχή, το οποίο κόντραρε στα σώματα των παικτών της Αμπερντίν και κατέληξε στα δίχτυα του Ρόος για το 2-2 του Δικεφάλου. 

Μάνος Τσαλγατίδης: Ο ΠΑΟΚ πλέον μείωσε και πρέπει να μειώσει ως το τέλος για να πάρει έστω την ισοπαλία. 

  • 73' ΓΚΟΟΟΛ για τον ΠΑΟΚ. Ο Κωνσταντέλιας βγήκε απέναντι στον Ρόος, όμως αυτή την φορά πάσαρε στον αμαρκάριστο Ντεσπόντοφ και εκείνος μείωσε σε 1-2 για τον Δικέφαλο του Βορρά. 
  • 64' Τρεις αλλαγές για τον ΠΑΟΚ: Μπάμπα αντί Ράφα Σοάρες, Οζντόεφ αντί Τσιγγάρα και Σαμάτα αντί Τόμας.

Μάνος Τσαλγατίδης: Ο ΠΑΟΚ είναι σε ΣΟΚ και δεν μπορεί να συνέλθει. 

  • 58' ΓΚΟΟΟΛ για την Αμπερντίν με τον Ντάντε Πόλβαρα. Η σκωτσέζικη ομάδα βγήκε στην κόντρα, ο Κουλιεράκης έκανε βήματα προς τα πίσω και ο Πολβάρα δεν είχε πρόβλημα απέναντι στον Κοτάρσκι για να διπλασιάσει τα τέρματα της ομάδας του.    

Μάνος Τσαλγατίδης: Ψυχρολουσία για τον ΠΑΟΚ, που συνεχίζει να μην μπορεί να απειλήσει. Πλέον κυνηγά το σκορ ο Δικέφαλος.

  • 50' ΓΚΟΟΟΟΛ για την Αμεπρντίν. O Μακένζι έκανε τη σέντρα, ο Κουλιεράκης δεν μπόρεσε να διώξει, με τη μπάλα να φτάνει στον Μιόβσκι ο οποίος με πλασέ από το ύψος της περιοχής έκανε το 1-0 για την ομάδα του. 
  • Έναρξη στο δεύτερο μέρος. 
  • Δείτε πόσο κοντά είναι οι πάγκοι των δύο ομάδων. 

Μάνος Τσαλγατίδης: Ο ΠΑΟΚ είναι η ποιοτική ομάδα του γηπέδου, αλλά μέχρι στιγμής δυσκολεύεται να δημιουργήσει επικίνδυνες φάσεις στη αντίπαλη εστία.

  • Λήξη πρώτου μέρους, Αμπερντίν -ΠΑΟΚ 0-0. 
  • 45' Ο Σοάρες έκανε το σουτ από τα αριστερά, όμως η μπάλα πέρασε άουτ. 
  • 43' Ο Ροους μπλόκαρε τη κεφαλιά του Σβαμπ. 

Μάνος Τσαλγατίδης: Ο Κωνσταντέλιας είναι απολαυστικός σήμερα και δείχνει πως είναι σε μεγάλα κέφια.

  • 38' Καλή στιγμή για τον ΠΑΟΚ. Ο Κωνσταντέλιας με υπέροχη ντρίμπλα απέφυγε τον αντίπαλό του, όμως το σκαφτό πλασέ του κατέληξε στην αγκαλιά του αντίπαλου τερματοφύλακα. 
  • 35'Ο Βιεϊρίνια χωρίς καλή ισορροπία επιχείρησε το σουτ, η μπάλα κατέληξε άουτ.  
  • 32' Ο ΜακΚένζι έκανε το σουτ εκτός περιοχής, όμως η μπάλα πέρασε πάνω από τα δοκάρια του Κοτάρσκι. 

Μάνος Τσαλγατίδης: Είναι σαφές πως το λεωφορείο που έχει παρκάρει στην άμυνα η Αμπερντίν δυσκολεύει τον ΠΑΟΚ

  • 21' Ο Ζίβκοβιτς βρήκε τον Κωνσταντέλια μέσα από την περιοχή, αλλά ο δεύτερος κόπηκε και η μπάλα πήγε άουτ. 
  • 17' Ο Βιεϊρίνια έκανε το γέμισμα από τα αριστερά, όμως ο Τόμας δεν μπόρεσε να μπει στη φάση και η μπάλα πέρασε άουτ. 
  • Ωραία ατμόσφαιρα έχουν δημιουργήσει οι φίλοι του ΠΑΟΚ.  

Μάνος Τσαλγατίδης: Ο ΠΑΟΚ μπήκε νωθρά, αλλά η μαγική ενέργεια του Κωνσταντέλια δείχνει να τον ξυπνάει. 

  • 12' Μεγάλη ευκαιρία για τον ΠΑΟΚ. Ο Κωνσταντέλιας γύρισε υπέροχα το σώμα του και με προσποιήσεις «χόρεψε» την άμυνα της Αμπερντίν, με το πλασέ του να καταλήγει στο δοκάρι.  
  • 8' Η εκτέλεση του Μπάρον ήταν ψηλή και πέρασε πάνω από τα δοκάρια του Κοτάρσκι.
  • Αξίζει να σημειωθεί πως το σημερινό παιχνίδι για τον Ράζβαν Λουτσέσκου είναι ιστορικό, καθώς ο Ρουμάνος έγινε ο πρώτος προπονητής στην ιστορία του Δικεφάλου με τους περισσότερους αγώνες στον πάγκο του.   
  • 5' Συμπληρώθηκε το πρώτο πεντάλεπτο στο ματς χωρίς καμία ιδιαίτερη φάση.   
  • 3' Ο Ντέλβιν έκανε τη σέντρα από τα δεξιά, όμως ο Κοτάρσκι μπλόκαρε σταθερά. 
  • Το ματς ξεκίνησε.
  • Οι παίκτες των δυο ομάδων έκαναν την εμφάνισή τους στον αγωνιστικό χώρο.
  • Διαιτητής: Σεμπάστιαν Γκισχάμερ. 
  • Βοηθοί: Ρόναλντ Ρίεντελ, Σαντίνο Σρέινερ 
  • 4ος: Βάλτερ Άλτμαν. 
  • VAR: Άλαν Κίας 
  • Για τους Σκωτσέζους: Ντόοχαν, Κλάρκσον, Λόπες, Γκουγιέ, Χάγιες, Γουίλιαμς, Σόκλερ, Ντάνκαν, ΜακΝτόναλντ, Μίλνε, Ντάντια, Μάρσαλ.
  • Αμπερντίν (Μπάρι Ρόμπσον): Ρος, Ντέβλιν, Γκάρτενμαν, Ρούμπεζιτς, Γένσεν, Μακένζι, Πολβάρα, Σάινι, Μπάρον, Μακγκράθ, Μιόφσκι
  • Στον πάγκο οι: Ζίβκοβιτς, Ταλιχμανίδης, Μιχαηλίδης, Μουργκ, Κεντζιόρα, Λύρατζης, Μπάμπα, Οζντόεφ, Βρακάς, Σαμάτα, Ντεσπόντοφ, Τζίμας.
  • ΠΑΟΚ (Ράζβαν Λουτσέσκου): Κοτάρσκι – Βιεϊρίνια, Εκόνγκ, Κουλιεράκης, Σοάρες– Σβαμπ, Τσιγγάρας – Α. Ζίβκοβιτς, Κωνσταντέλιας, Τάισον – Τόμας
  • Ας δούμε τις ενδεκάδες των δύο ομάδων. 
  • «Ασπρόμαυρη» η Σκωτία: Εκατοντάδες οπαδοί του ΠΑΟΚ έχουν πάρει τη θέση τους στο γήπεδο της Αμπερντίν. 
  • Οι ασπρόμαυροι πήραν την πρόκριση για τους ομίλους του Conference League, έπειτα από ένα εκπληκτικό καλοκαίρι. Η ομάδα του Ράζβαν Λουτσέσκου μέτρησε τρεις συνεχόμενες προκρίσεις στα προκριματικά κόντρα σε Μπεϊτάρ, Χάιντουκ και Χαρτς
  • Αξίζει να σημειωθεί πως η ομάδα της Θεσσαλονίκης βρίσκεται στον 7ο όμιλο, ενώ το άλλο ματς ανάμεσα στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης και την Ελσίνκι είναι προγραμματισμένο για την ίδια ώρα (22:00).
  • Η σέντρα για αυτό το σπουδαίο ματς είναι προγραμματισμένη για τις 22:00.  
  • Καλησπέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε την εξέλιξη της αναμέτρησης ανάμεσα στην Αμπερντίν και τον ΠΑΟΚ στην Σκωτία για την 3η αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Europa Conference League, σε σχόλιο Μάνου Τσαλγατίδη.