Το παρελθόν του ΠΑΟΚ στην Σκωτία: Ο αποκλεισμός κόντρα στη Ρέιντζερς και η πρόσφατη «μάχη» με τη Χαρτς

Χαρτς - ΠΑΟΚ

i

© Intime

Το παρελθόν του ΠΑΟΚ στην Σκωτία: Ο αποκλεισμός κόντρα στη Ρέιντζερς και η πρόσφατη «μάχη» με τη Χαρτς

Γιώργος Ραφαήλ Γκόγκος 11:12 - 26.10.2023 / Ανανεώθηκε: 11:13 - 26.10.2023

Η εκτός έδρας ευρωπαϊκή αναμέτρηση του ΠΑΟΚ κόντρα στην Αμπερντίν για το Conference League (26/10, 22:00), θα αποτελέσει την τρίτη επίσκεψη του Δικεφάλου στην Σκωτία.

Ο ΠΑΟΚ έχει ξεκινήσει ιδανικά την ευρωπαϊκή του πορεία τη φετινή σεζόν και πλέον στην Σκωτία καλείται να δώσει συνέχεια στο αήττητο σερί.

Η ομάδα του Ράζβαν Λουτσέσκου θα τεθεί αντιμέτωπη εκτός έδρας με την Αμπερντίν (26/10, 22:00) για την 3η αγωνιστική του Conference League, σε ένα ματς που ο Δικέφαλος θέλει να κάνει το 3/3 στη φάση των ομίλων μετά τις νίκες κόντρα σε Ελσίνκι και Άιντραχτ Φρανκφούρτης και να παραμείνει στην κορυφή της βαθμολογίας.

Αυτή θα είναι η τρίτη φορά που η ομάδα της Θεσσαλονίκης θα δώσει ευρωπαϊκό ματς στην Σκωτία και δεύτερη για τη φετινή σεζόν. Συγκεκριμένα, το 1998 ο Δικέφαλος αγωνίστηκε για πρώτη φορά κόντρα στη Ρέιντζερς, όταν και γνώρισε τον αποκλεισμό, ενώ το φετινό καλοκαίρι το σύνολο του Ράζβαν Λουτσέσκου κλήθηκε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Χαρτς στον δρόμο για τους ομίλους.

Ο ΠΑΟΚ των δέκα παικτών «λύγισε» στο Άιμπροξ

Στις 11 Αυγούστου του 1998, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε για τον β' προκριματικό γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, εκτός έδρας την σκωτσέζικη Ρέιντζερς. Οι ασπρόμαυροι γνώρισαν την ήττα με 2-0, ενώ αναγκάστηκαν να παίξουν με παίκτη λιγότερο για 83 λεπτά. Στην παρθενική του συμμετοχή με την «ασπρόμαυρη» φανέλα, ο Μαχαιρίδης είδε δύο κίτρινες κάρτες μέσα σε επτά λεπτά, την πρώτη για σκληρό μαρκάρισμα και τη δεύτερη για καθυστέρηση, με αποτέλεσμα το έργο του Δικεφάλου να γίνει ακόμη πιο δύσκολο.

Από την άλλη, η Ρέιντζερς εκμεταλλεύτηκε την αριθμητική της υπεροχή και βρήκε τη λύση στο δεύτερο μέρος. Στο 55ο λεπτό, ο Καντσέλσκις με κεφαλιά μετά από σέντρα του Γουάλας άνοιξε το σκορ, ενώ ένα 15λεπτο αργότερα ο Γουάλας διαμόρφωσε το τελικό 2-0 με ένα δυνατό σουτ. Σε γενικές γραμμές, ο «Δικέφαλος του Βορρά» παρουσιάστηκε αξιοπρεπέστατος, δεδομένων και των συνθηκών. 

Μετά την γρήγορη κόκκινη, ο τεχνικός του ΠΑΟΚ Όλεγκ Μπλαχίν, πραγματοποίησε εσωτερικές αλλαγές που αφορούσαν την ανασταλτική λειτουργία και κατάφερε να κρατήσει το μηδέν πίσω στο πρώτο μέρος.

Για την ιστορία, στη ρεβάνς της Τούμπας οι δύο ομάδες έμειναν στο 0-0 και κάπως έτσι ο Δικέφαλος αποχαιρέτησε νωρίς την Ευρώπη τη σεζόν 1998-99.

Η νίκη κόντρα στη Χαρτς με πρωταγωνιστή τον «καυτό» Ζίβκοβιτς

Τον περασμένο Αύγουστο κι έπειτα από δύο σερί προκρίσεις κόντρα σε Μπεϊτάρ και Χάιντουκ, ο ΠΑΟΚ κλήθηκε να ξεπεράσει ακόμη ένα τελευταίο εμπόδιο στον δρόμο για τους ομίλους του Conference League

Ο Δικέφαλος τέθηκε αντιμέτωπος με τη Χαρτς, με την πρώτη αναμέτρηση να είναι προγραμματισμένη για τις 24 του μήνα στην Σκωτία. Όσον αφορά στο αγωνιστικό κομμάτι, o Σάνκλαντ άνοιξε το σκορ μόλις στο 9ο λεπτό με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι κι έτσι χάρισε το προβάδισμα στους γηπεδούχους. Δευτερόλεπτα αργότερα, το σύνολο του Ράζβαν Λουτσέσκου απάντησε με το ίδιο «νόμισμα».

Ο Σβαμπ ανέλαβε την εκτέλεση του πέναλτι κι έφερε το ματς στα ίσα. 

Στη συνέχεια ο ρυθμός των αγώνα ανέβηκε αισθητά και οι δύο ομάδες έψαχναν το γκολ που θα τους έβαζε μπροστά στο σκορ. Με τον εξαιρετικό Κοτάρσκι και τον «καυτό» Ζίβκοβιτς, οι Θεσσαλονικείς βρήκαν τη λύση για ακόμη μία φορά. Στο 75ο λεπτό, ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς εξαπέλυσε μία «βολίδα» έξω από την περιοχή κι έστειλε την μπάλα στα δίχτυα με εντυπωσιακό τρόπο για το τελικό 1-2.

Στη ρεβάνς της Τούμπας, ο ΠΑΟΚ έστησε «πάρτι» κόντρα στους Σκωτσέζους (4-0) κι εξασφάλισε πανηγυρικά την πρόκριση του στους ομίλους του Conference League.