Η ανασκόπηση της Serie A για το 2023: Ο θάνατος του Μπερλουσκόνι, το πρωτάθλημα της Νάπολι και οι Έλληνες  (vids)

Νάπολι

i

©Photo by Isabella Bonotto/Anadolu Agency via Getty Images/Ideal Images

Η ανασκόπηση της Serie A για το 2023: Ο θάνατος του Μπερλουσκόνι, το πρωτάθλημα της Νάπολι και οι Έλληνες (vids)

Κώστας Τόπας 14:26 - 31.12.2023 / Ανανεώθηκε: 17:34 - 31.12.2023

Η Serie A απασχόλησε με την επικαιρότητά της, με τα γκολ και τις ανατροπές, τις αποχωρήσεις και τις μεταγραφές. Κι επειδή το κουβάρι είναι... μακρύ, το Sportal πιάνει την άκρη του νήματος και ξετυλίγει τα πιο σημαντικά γεγονότα που «υπέγραψαν» το ιταλικό ποδόσφαιρο μέσα στο 2023.

Ηταν μία συναρπαστική χρονιά για τη Serie A. Kάτι σαν αναγέννηση στο ιταλικό ποδόσφαιρο με τη Serie A να προσφέρει μια αξέχαστη σεζόν. Ενώ τα υπόλοιπα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης είδαν πολλούς από τους συνήθεις ύποπτους να σηκώνουν τελικά τους αντίστοιχους τίτλους τους τον Μάιο, η Ιταλία έσπασε την παράδοση καθώς η Νάπολι στέφθηκε πρωταθλήτρια για πρώτη φορά από το 1990. Ίσως ακόμη πιο αξιοσημείωτο, ήταν η πρώτη φορά από το 2001 που τη Serie A κέρδισε κάποιος άλλος εκτός από τους «μεγάλους τρεις» της Μίλαν, της Ίντερ ή της Γιουβέντους.

Η ιστορική κατάκτηση του τίτλου της Νάπολι δεν ήταν το μόνο σημείο συζήτησης της σεζόν, ωστόσο, καθώς οι ιταλικές ομάδες άφησαν το στίγμα τους πέρα ​​από τα σύνορά τους, φτάνοντας στους τελικούς και των τριών ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Συγκεκριμένα, η Ίντερ (Champions League), η Ρόμα (Europa League) και η Φιορεντίνα (Europa Conference League). Ολες έφτασαν στην πηγή αλλά καμία δεν ήπιε νερό.

Η Serie A απασχόλησε με την επικαιρότητά της, με τα γκολ και τις ανατροπές, τις αποχωρήσεις και τις μεταγραφές. Κι επειδή το κουβάρι είναι... μακρύ, το Sportal πιάνει την άκρη του νήματος και ξετυλίγει τα πιο σημαντικά γεγονότα που «υπέγραψαν» το ιταλικό ποδόσφαιρο μέσα στο 2023.

Καλή χρονιά με κούπα στους «νερατζούρι»

Ξεκινώντας από τον πρώτο μήνα του έτους, τον Ιανουάριο. Μίλαν και Ίντερ κόντραραν τις δυνάμεις τους με φόντο την κούπα του Super Cup. Βέβαια, η εντυπωσιακή Ίντερ μετέτρεψε το «Derby della Madonnina» σε... περίπατο. Oι κυπελλούχοι Νερατζούρι νίκησαν με ευκολία την πρωταθλήτρια Μίλαν στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας με 3-0 μπροστά σε 51.357 οπαδούς και σήκωσαν το έβδομο ιταλικό Super Cup στην ιστορία τους. Ντιμάρκο και Τζέκο έδωσαν «αέρα» δυο τερμάτων στην ομάδα του Ιντζάγκι από το 21', έβαλε γκολάρα και πανηγύρισε σε στυλ... Μέσι ο Λαουτάρο στο δεύτερο μέρος.

Η υπόθεση Plusvalenza της Γιουβέντους

Το 2023 δεν ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο για τη Γιουβέντους, αφού η Εισαγγελία της Ιταλικής Ομοσπονδίας αποφάσισε να αφαιρέσει 15 βαθμούς από το υπόλοιπό της πρωτάθλημα την τρέχουσα σεζόν. Αυτό οφείλεται στην εμπλοκή των «μπιανκονέρι» σε υπόθεση κερδοσκοπίας και παραβίασης των ανακοινωθέντων στοιχείων του προϋπολογισμού του συλλόγου τα τελευταία χρόνια.

Λεονάρντο Μπονούτσι & Μασιμιλιάνο Αλέγκρι ©Photo by Jonathan Moscrop/Getty Images/Ideal Images

Μία νέα περίπτωση σε μια σειρά υποθέσεων στις οποίες το όνομα της Γιουβέντους έχει συνδεθεί με υποψίες οικονομικής φύσεως και διοικητικής διαφθοράς. Μετά τη βόμβα της υπόθεσης Plusvalenza, η Γιουβέντους από την δεύτερη θέση της Serie A ξαφνικά έπεσε στη 10η. Πάντως, η Γιουβέντους είχε κάνει έφεση κατά της αρχικής απόφασης και λίγους μήνες αργότερα αυτή έγινε αποδεκτή.

Η έκρηξη για τα παιδιά του Μαραντόνα – H πρωταθλήτρια Νάπολι έπειτα από 33 χρόνια!

Το 2023 ήταν μια αξέχαστη χρονιά για τη Νάπολι, η οποία έπειτα από 33 ολόκληρα χρόνια πανηγύρισε την κατάκτηση του Scudetto τον περασμένο Μάιο. Για μία ομάδα που έχει πάρει μόνο δύο πρωταθλήματα και αυτά επί Ντιέγκο Μαραντόνα το 1987 και το 1990, το επίτευγμα είναι τεράστιο. Είναι η παρθενική φορά των «παρτενοπέι» που το κατάφεραν χωρίς τον μεγάλο Αργεντινό θρύλο του ποδοσφαίρου.

Βίκτορ Οσίμεν & Χβίτσα Κβαρατσχέλια/Photo by Francesco Pecoraro/Getty Images/Ideal Images

Η τελευταία κατάκτηση του Scudetto από τους «παρτενοπέι» ήταν το 1989-1990 όταν ο θρυλικός Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα ήταν το αστέρι του συλλόγου. Τους πήρε περισσότερα από τριάντα χρόνια για να επιστρέψουν στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, αλλά με πλεονέκτημα 18 πόντων, ακόμη και οι πιο... νευρικοί οπαδοί της Νάπολι ήταν σίγουροι σήμερα για την κατάκτηση της Serie A

Αν η φετινή επιτυχία της Νάπολι είχε όνομα τότε θα ήταν ένας συνδυασμός Οσίμεν και Κβαρατσχέλια. Οι δύο αστέρες των «παρτενοπέι» πήραν από το χέρι την ομάδα τους και έβαλαν φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους, ώστε το συγκρότημα του Σπαλέτι να απολαμβάνει σήμερα τη μοναξιά στην κορυφή της βαθμολογίας.

Το «αντίο» του «αρχιτέκτονα» Σπαλέτι

Μπορεί να κατέκτησε το πρωτάθλημα με τη Νάπολι, ωστόσο ο Λουτσιάνο Σπαλέτι δεν συνέχισε στον πάγκο της ομάδας. Οι «παρτενοπέι» αποφάσισαν να «χωρίσουν» τους δρόμους τους με τον 64χρονο τεχνικό. 

Λουτσιάνο Σπαλέτι © Photo by Marco Canoniero/LightRocket via Getty Images/Ideal Images

Ο Ιταλός τεχνικός δήλωσε πως τα έδωσε όλα για τους «παρτενοπέι» και συμπλήρωσε πως θα προτιμούσε από τον πρόεδρο της ομάδας να μιλάει κατευθείαν μαζί του και όχι μέσω τρίτων. Παράλληλα, μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τους φιλάθλους της ομάδας.

«Μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος, ο πρόεδρος είπε σε όλους πράγματα που θα προτιμούσα να τα πει απευθείας σε εμένα πρώτα. Μόλις συναντηθήκαμε ”καθαρίσαμε” το κλίμα σε 15 λεπτά. Δεν είμαι κάποιος που αλλάζει εύκολα ιδέα και αποφάσισα να φύγω γιατί νιώθω ότι έδωσα ό,τι είχα. Δεν έχω πια την ενέργεια να ανταποκριθώ στα πρότυπα αυτού που αγαπούν τόσο πολύ οι άνθρωποι, οπότε πρέπει να κάνω δύο βήματα πίσω και να φύγω. Έφυγα από εκείνο το δείπνο με τον πρόεδρο να λέει ότι η Νάπολι θα έχει μεγάλο μέλλον», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο θάνατος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Σε ηλικία 86 ετών στις 12 Ιουνίου ο πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας και ιστορικός ηγέτης της Μίλαν, Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο Μπερλουσκόνι «άφησε» την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Σαν Ραφαέλε του Μιλάνου, όπου και νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Σίλβιο Μπερλουσκόνι Σίλβιο Μπερλουσκόνι/ ©Intime

Ο Καβαλιέρε εισήχθη στη ΜΕΘ τον Απρίλιο, ενώ μερικές ώρες μετά, έγινε γνωστό μέσω ιατρικού ανακοινωθέν ότι πάσχει από χρόνια λευχαιμία. Συγγενείς του Μπερλουσκόνι έσπευσαν στο νοσοκομείο που νοσηλευόταν, φορώντας μαύρα ρούχα. "Είναι ένας βράχος, οπότε θα τα καταφέρει και αυτή τη φορά", είχε δηλώσει ο αδερφός του. Ο Καβαλιέρε είχε ταλαιπωρηθεί κι άλλες φορές με την υγεία του. Το 2016, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για την αντικατάσταση μιας ελαττωματικής αορτικής βαλβίδας και νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο με Covid-19 τον Σεπτέμβριο του 2020.

Στη συνέχεια υπέφερε από επίμονες παθήσεις που σχετίζονται με τον ιό, μια εμπειρία που περιέγραψε ως «τη χειρότερη της ζωής του». Μάλιστα, διεγνώσθη και με καρκίνο του παγκρέατος, τον οποίο και νίκησε το 1997.

Η τελευταία υπόκλιση στον Ζλάταν

Ο Ιούνιος ήταν περίεργος για τους οπαδούς της Μίλαν, καθώς λίγες εβδομάδες πριν το θάνατο του Μπερλουσκόνι, είδαν τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς να αποσύρεται από την ενεργό δράση.  Ο Σουηδός σταρ, ο οποίος γεννήθηκε στις 3/10/81 ήταν δεδομένο ότι θα αποχωρήσει από τη Μίλαν και μάλιστα υπήρχαν σενάρια ότι θα μετακομίσει στη Μόντσα.

Στο τέλος του αγώνα Μιλάν-Βερόνα, όμως, ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, ο οποίος τη σεζόν που ολοκληρώθηκε ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς και δεν βοήθησε τη Μίλαν, ανακοίνωσε το αντίο του στο ποδόσφαιρο. Ο ίδιος ήθελε να σταματήσει στην κορυφή κι έτσι βουρκωμένος ανακοίνωσε το τέλος μίας τεράστιας καριέρας.

Το «Σαν Σίρο» σείστηκε στο αντίο του Ζλάταν με ένα χειροκρότημα, που προκάλεσε ρίγη συγκίνησης. Ο Σουηδός σταρ βουρκωμένος και με τον τεχνικό Πιόλι και τους συμπαίκτες του να χειροκροτούν, πήρε το μικρόφωνο και δήλωσε: «Δεν μπορώ να αναπνεύσω, αλλά είναι μια χαρά, τόσες αναμνήσεις και τόσες αναμνήσεις μέσα σε αυτό το γήπεδο. Μου δώσατε πρώτα αγάπη και μετά ευτυχία. Θέλω να ευχαριστήσω την οικογένειά μου για την υπομονή τους. Θέλω να ευχαριστήσω τη δεύτερη οικογένειά μου: τους ποδοσφαιριστές. Ευχαριστώ τον προπονητή, το επιτελείο, τους προπονητές».

Το σκάνδαλο με τον Πογκμπά

Λίγους μήνες αργότερα και συγκεκριμένα «έσκασε» το σκάνδαλο με τον Πογκμπά. Στα μέσα του Σεπτέμβρη ήταν η πρώτη φορά που ο Γάλλος μέσος βρέθηκε θετικός στην ουσία της τεστοστερόνης, λίγες εβδομάδες μετά επανέλαβε την συγκεκριμένη εξέταση, με το αποτέλεσμα να παραμένει το ίδιο. Η απόφαση του δικαστηρίου μετά και τον δεύτερο έλεγχο, κατά πάσα πιθανότητα ήταν θετική για τον 30χρονο μέσο.

Ο Πογκμπά βρίσκεται σε αναστολή προληπτικά από τα τέλη Αυγούστου, με τις ποινές που αντιμετωπίζει να διαφοροποιούνται, αναλόγως και της απόφασής του να παραδεχθεί η όχι την ευθύνη του, κατανοώντας τη λανθασμένη του πράξη. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής με την εθνική Γαλλίας το 2018 κινδυνεύει να του επιβληθεί τετραετής αποκλεισμός από κάθε αθλητική δραστηριότητα, βάσει μη ύπαρξης συμφωνίας απολογίας, όσο της πεποίθησης του δικαστή ότι κατανάλωσε συνειδητά την απαγορευμένη ουσία.

Το όνειρο του Μανδά στη Λάτσιο

Τον περασμένο Σεπτέμβριο η Λάτσιο ήρθε σε συμφωνία με τον ΟΦΗ για την άμεση απόκτηση του Χρήστου Μανδά. 

«Η Λάτσιο ανακοινώνει πως ήρθε σε συμφωνία με τον ΟΦΗ και τον ποδοσφαιριστή Χρήστο Μανδά για την κανονική μεταγραφή του», ανέφεραν οι λατσιάλι. Οι Κρητικοί βάζουν στα ταμεία τους πόσο πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, ενώ διατηρούν και σημαντικό ποσοστό μεταπώλησης.

Ο «ντοπέ» Πάπου Γκόμες

Ακόμη μια σοκαριστική αποκάλυψη στον «ορίζοντα» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, αφού τον περασμένο Οκτώβρη ο Παγκόσμιος πρωταθλητής με την Αργεντινή στο Κατάρ το 2022, Πάπου Γκόμες, βρέθηκε θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ, πριν από το Μουντιάλ του Κατάρ.

Ο 35χρονος ποδοσφαιριστής που πρόσφατα ανακοινώθηκε από την Μόντσα, βρέθηκε θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ τον Νοέμβριο του 2022, λίγο πριν δηλαδή από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου που έλαβε χώρα στο Κατάρ. Ο Αργεντίνος εξτρέμ φαίνεται πως κατανάλωσε ένα σιρόπι χωρίς να ειδοποιήσει τους γιατρούς του για αυτό και αργότερα βγήκε θετικός στον έλεγχο. 

Πάπου Γκόμεζ © photo by Soccrates Images / Getty Images / Ideal Images

Εν τέλει κατάφερε να πάρει την απαραίτητη άδεια και να λάβει μέρος τόσο στο Παγκόσμιο Κύπελλο όσο και στη συνέχεια της χρονιάς με τη Σεβίλλη, με τον έλεγχο να συνεχίζεται καθ΄όλη τη διάρκεια της χρονιάς και τον κίνδυνο τιμωρίας να παραμονεύει. Ο Αργεντινός δέχθηκε ποινή δύο χρόνια αποκλεισμού από το ποδόσφαιρο.

Το τέλος του Ρούντι Γκαρσία και η επιστροφή του Ματσάρι μετά από 10 χρόνια

Το σοκ της ήττας από την Εμπολι με 1-0 έφερε και το τέλος του Ρούντι Γκαρσία προπονητή από τη Νάπολι. Αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα στο «Stadio Maradona» είχε... ληφθεί η απόφαση και η πρωταθλήτρια Ιταλίας, απέλυσε τον Γάλλο προπονητή μετά από 16 αγώνες στη σεζόν (8Ν - 4Ι - 4Η) και με την ομάδα στο -8 από την πρωτοπόρο Γιουβέντους.

Ο πολύπειρος Βάλτερ Ματσάρι ανέλαβε προπονητής έως το τέλος της σεζόν. Ο 62χρονος Ιταλός κόουτς επέστρεψε σε γνώριμα μέρη, έχοντας «περάσει» από το ίδιο πόστο για μία τετραετία, από το 2009, έως το 2013.

Το πρόσωπο που ξεχώρισε

Αδιαμφισβήτητα το πρόσωπο της χρονιάς ήταν ο Ρομέλου Λουκάκου. Ο Βέλγος στράικερ απασχόλησε τα ιταλικά Μέσα, ειδικά μετά την μεταγραφή του στη Ρόμα, με τους Ρωμαίους να επισημοποιούν την συνεργασία τους με τον «Big Rom» τον περασμένο Αύγουστο, για να αποτελέσει για τον βασικό στράικερ της ομάδας του «Special One».

Η Ρόμα ήρθε σε συμφωνία με την Τσέλσι για τον μονοετή δανεισμό του Βέλγου διεθνή έναντι 5.8000.000 ευρώ. Το απόγευμα της Τρίτης (29/08) ο Λουκάκου έφτασε στην Ρώμη με ιδωτικό τζετ από τις Βρυξέλλες και συνοδευόταν από τον πρόεδρο της Ρόμα, τον Νταν Φρίντκιν και τον γιο του Ράιαν Λουκάκου αλλά και την CEO του συλλόγου Λίνα Σουλούκου. Η άφιξη του Βέλγου στη Ρώμη κέντρισε το ενδιαφέρον των φίλων της Ρόμα και όχι μόνο. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι 50.000 άτομα παρακολουθούσαν την πορεία του τζετ ενώ 5.000 φίλοι των Ρωμαίων τον περίμεναν στο αεροδρόμιο για να τον αποδεχτούν.

Ο Λουκάκου ήταν στην Ιταλία και την περασμένη χρονιά παίζοντας για την Ίντερ με την οποία κατέγραψε 34 συμμετοχές με 14 γκολ και 7 ασίστ. Στις πρώτες του δηλώσεις ο Βέλγος φορ ανέφερε ότι η υποδοχή που η Ρόμα και οι οπαδοί της του επιφύλαξαν, τον συγκίνησε και συνιστά ένα επιπρόσθετο κίνητρο για να δώσει τα πάντα για τη νέα του ομάδα. «Από τότε που ήμουν 11 χρονών, ήθελα να δουλέψω με τον Ζοζέ Μουρίνιο, τώρα μπορώ να πω ότι θα το κάνω για τρίτη φορά( μετα τις Τσέλσι και Γιουάιτεντ). Με γνωρίζει καλά,ξέρει τι άνθρωπος είμαι και εγώ γνωρίζω εκείνον. Μαζί μπορούμε να κάνουμε όμορφα πράγματα, έχουμε μία πολύ καλή ομάδα, θα πρέπει να δουλέψουμε σκληρά κοιτάζοντας κάθε αγώνα ξεχωριστά».

Εως τώρα ο Λουκάκου έχει πετύχει 12 γκολ και δύο ασίστ σε 19 παιχνίδια με τους «τζιαλορόσι».

Οι Έλληνες της Serie Α

Γιώργος Κυριακόπουλος: Το καλοκαίρι του 2023 άφησε την Σασουόλο, για να ενταχθεί με τη μορφή δανεισμού στην Μόντσα, με την οποία έως τώρα είναι βασικός κι αναντικατάστατος με 14 συμμετοχές και τρεις ασίστ στη Serie A.

Μπάμπης Λυκογιάννης: Αποτελεί εκ των βασικών πυλώνων της Μπολόνια για το αριστερό άκρο της άμυνας, μιας και φέτος έχει καταγράψει 14 συμμετοχές, με απολογισμό ένα γκολ.

Χρήστος Μανδάς: Ο 22χρονος Έλληνας κίπερ άνοιξε τα φτερά του τον περασμένο Σεπτέμβριο για να ενταχθεί στη Λάτσιο στη Serie A, χωρίς ωστόσο να έχει καταγράψει ακόμα συμμετοχή, παρά το γεγονός ότι έχει συμπεριληφθεί αρκετές φορές σε αποστολές των «λατσιάλι».

Παντελής Χατζηδιάκος: Τον περασμένο Σεπτέμβρη, ο Παντελής Χατζηδιάκος έγινε ο πολεμιστής του Κλαούντιο Ρανιέρι στη μάχη της Κάλιαρι για την παραμονή στη Serie A. Δεν είναι τυχαίο που οι Σαρδήνιοι τον παρουσίασαν ως πολεμιστή από τον Τρωικό Πόλεμο στις ανακοινώσεις των social media. Ο 26χρονος κεντρικός αμυντικός αποχαιρέτησε την Άλκμααρ με την οποία πρωταγωνίστησε τα προηγούμενα χρόνια για να αγωνίζεται σήμερα με την Κάλιαρι, με την οποία έως τώρα έχει καταγράψει οκτώ συμμετοχές στο ιταλικό πρωτάθλημα.