Η ελπίδα του Άνσου Φάτι να «αναγεννήσει» την καριέρα του στην Μπράιτον (vids)

Άνσου Φάτι

i

©Photo by David Aliaga/NurPhoto via Getty Images/Ideal Images

Η ελπίδα του Άνσου Φάτι να «αναγεννήσει» την καριέρα του στην Μπράιτον (vids)

Κώστας Τόπας 10:55 - 05.09.2023

Η ΑΕΚ θα βρει απέναντι της στους ομίλους του Europa League, την Μπράιτον, εκεί που πλέον αγωνίζεται ο Άνσου Φάτι, ο οποίος παρά τα όσα έχει περάσει με τους τραυματισμούς θεωρείται από τα μεγαλύτερα ταλέντα στο ποδόσφαιρο.

Σε ηλικία 16 ετών, ο Φάτι πήρε το βάπτισμα πυρός στην πρώτη ομάδα, με τους φίλους της Μπαρτσελόνα να μένουν εντυπωσιασμένοι από την πρώτη γεύση που πήραν από τον νεαρό μεσοεπιθετικό, κατανοώντας σε μεγάλο βαθμό το λόγο για τον οποίο η διοίκηση, επενδύει σε τέτοιους ταλαντούχους ποδοσφαιριστές.

Από νωρίς τα ρεκόρ αλλά...

Με το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα, όντας 16 ετών και 298 ημερών, ο Φάτι έγραψε ιστορία. Ένα ρεκόρ πίσω μόνο από τον Βίσενκ Μαρτίνεθ, ο οποίος το 1941 είχε αντιμετωπίσει την Ρεάλ Μαδρίτης όταν ήταν 16 ετών και 280 ημερών. Ο νεαρός επιθετικός, ωστόσο δεν έμεινε μόνο εκεί. 

Την ίδια σεζόν, έγινε ο νεότερος παίκτης των «μπλαουγκράνα» που πετυχαίνει γκολ με τη φανέλα του συλλόγου. Στη δεύτερη του συμμετοχή, με το γκολ που πέτυχε κόντρα στην απέναντι στην Οσασούνα το 2019, ξεπέρασε τους Λιονέλ Μέσι και Μπόγιαν Κρίκτς, αφού βρήκε δίχτυα σε ηλικία 16 ετών και 304 ημερών.

Εναν χρόνο αργότερα, ο Φάτι μετά το ντεμπούτο του στο ντέρμπι της Ισπανίας κόντρα στη Γερμανία στην πρεμιέρα του Nations League, έγινε ο δεύτερος νεότερος Ισπανός διεθνής και πρώτος μετά το μακρινό 1936 (!).

Οι τραυματισμοί έσβησαν τα όνειρα

Το 2019 η διοίκηση της Μπαρτσελόνα προσέφερε νέο συμβόλαιο μέχρι το 2022, με βελτιωμένες αποδοχές στον ανερχόμενο αστέρι του ποδοσφαίρου, ενώ ανέβασε αρκετά και την ρήτρα αποδέσμευσής του. Συγκεκριμένα αυξήθηκε από τα 100 εκατομμύρια ευρώ στα 170 εκατομμύρια ευρώ. Επιθυμία όμως των «μπλαουγκράνα» είναι να δέσουν για… πάντα στο «Καμπ Νόου» τον Ανσού Φάτι. Ωστόσο, δεν μπορούσαν να γνωρίζουν τι τους επιφυλάσσει η μοίρα. 

Στις 14 Νοεμβρίου του 2020 ο Ανσού Φάτι υπέστη το σοβαρότερο τραυματισμό έως τώρα στην καριέρα του. Στο παιχνίδι με την Μπέτις το wonderkid της Μπαρτσελόνα τραυματίστηκε και τα αποτελέσματα έδειξαν ρήξη μηνίσκου. Το ιατρικό επιτελείο των «μπλαουγκράνα» εκτιμούσε ότι σε τέσσερις μήνες ο 18χρονος επιθετικός θα επέστρεφε στην αγωνιστική δράση. Ωστόσο, ο Φατί, λόγω των δύο αποτυχημένων χειρουργείων, δεν τα κατάφερε κι έτσι χρειάστηκε να παραμείνει για μεγαλύτερο διάστημα εκτός γηπέδων. Συγκεκριμένα 322 ημέρες!

Μετά την επιστροφή του στην ενεργό δράση, τα πράγματα δεν ήταν ίδια για τον Φάτι. Οι αλλαγές στην τεχνική ηγεσία και στην διοίκηση των «μπλαουγκράνα» αλλά και ο ανταγωνισμός που υπήρχε για μία θέση στο βασικό σχήμα των Καταλανών, οδήγησαν τον Ισπανό μεσοεπιθετικό να βρίσκεται μεταξύ πάγκου κι εξέδρας.

Η ελπίδα για την «αναγέννηση»

Παρ' όλα αυτά οι άνθρωποι της Μπαρτσελόνα δεν έπαψαν στιγμή να πιστεύουν στο ταλέντο του Φάτι. Την περασμένη σεζόν, ο 20χρονος σημείωσε επτά γκολ και τέσσερις ασίστ σε 36 παιχνίδια της LaLiga. Ωστόσο, φέτος κατέγραψε μόλις 47 λεπτά σε τρία παιχνίδια για την Μπάρτσα και αποφασίστηκε πως ο δανεισμός του, προκειμένου να πάρει περισσότερα παιχνίδια στα πόδια του αποτελεί μονόδρομος.

Ετσι, η Μπράιτον κινήθηκε αστραπιαία κι ανακοίνωσε την απόκτηση του Άνσου Φάτι, με τη μορφή δανεισμού από την Μπαρτσελόνα. Στη συμφωνία των δυο πλευρών δεν προβλέπεται οψιόν αγοράς για τον παίκτη με τους Άγγλους ωστόσο να αναλαμβάνουν να καλύψουν ένα μεγάλο μέρος του συμβολαίου του 20χρονου μεσοεπιθετικού.

Πρόκειται για μια κίνηση που σίγουρα προκάλεσε αρκετό θόρυβο αλλά και ερωτηματικά με δεδομένο ότι ένας εκ των κορυφαίων παικτών της Μπράιτον είναι ο Κάορου Μιτόμα που αγωνίζεται επίσης στο αριστερό άκρο της επίθεσης. Πάντως, ο Φάτι ήθελε να μείνει στην Μπαρτσελόνα όμως ο Τσάβι του είχε καταστήσει σαφές πως και φέτος ο ρόλος του θα ήταν αρκετά περιορισμένος. Έτσι οι «Γλάροι» άρπαξαν την ευκαιρία που τους παρουσιάστηκε και με «όπλο» τη καλή δουλειά του Ντε Τζέρμπι κατάφεραν να πείσουν τον Φάτι να πει το «ναι».

Παρά το γεγονός ότι έπαιξε μια σχετικά κακή σεζόν πέρυσι, ο Φάτι εξακολουθεί να θεωρείται ένα από τα λαμπρότερα ταλέντα στο ισπανικό ποδόσφαιρο. Σύμφωνα με την Opta, ο 20χρονος κατετάγη 18ος μεταξύ όλων των εξτρέμ με 13 πάσες «κλειδιά» στη LaLiga την περασμένη σεζόν και ήταν 16ος με 23 επιτυχημένες ντρίμπλες. Με άλλα λόγια, οι δυνατότητες είναι ακόμα εκεί και ο Ντε Τζέρμπι πιστεύει ότι μπορεί να κάνει τον 20χρονο μεσοεπιθετικό να ξεδιπλώσει το ταλέντο του.

«Αυτό είναι πολύ καλό για όλους μας. Είμαι σίγουρος ότι ο Άνσου θα μας βοηθήσει να φτάσουμε σε έναν νέο στόχο και μπορούμε να τον βοηθήσουμε να επιστρέψει στο επίπεδο που του αξίζει», δήλωσε ο προπονητής της Μπράιτον, Ρομπέρτο ​​Ντε Τζέρμπι, λίγο μετά την οριστικοποίηση της μεταγραφής.