Αντρές Εσκομπάρ: Η τραγική ιστορία του αδικοχαμένου Κολομβιανού ποδοσφαιριστή που δολοφονήθηκε για ένα αυτογκόλ

Αντρές Εσκομπάρ

i

Screenshot

Αντρές Εσκομπάρ: Η τραγική ιστορία του αδικοχαμένου Κολομβιανού ποδοσφαιριστή που δολοφονήθηκε για ένα αυτογκόλ

Πάνος Μαλακτάρης • 17:15 - 14.03.2023 / Ανανεώθηκε: 15:57 - 28.04.2023

Το ποδόσφαιρο ενώνει, δε σκοτώνει, όμως η περίπτωση του Αντρές Εσκομπάρ αποτέλεσε μια φρικτή εξαίρεση στον κανόνα

Ήταν 13 Μαρτίου του 1967 όταν ήρθε στον κόσμο ο Αντρές Εσκομπάρ στην πόλη Μεδεγίν της Κολομβίας. Μια πόλη την οποία λίγο πολύ έχουμε συνδέσει στο μυαλό μας, ειδικά οι νεότεροι, με τον θρυλικό βαρόνο των ναρκωτικών, τον συνεπώνυμο του Αντρές, Πάμπλο Εσκομπάρ. Είτε μέσα από την τηλεοπτική σειρά narcos είτε από ταινίες, αφιερώματα και άρθρα, ο «βασιλιάς της κοκαΐνης» Pablo Emilio Escobar Gaviria έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομά του με την πόλη αυτή.  

Επιμένει ο Μπέκαμ για Μέσι στο MLS
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

13:54 - 12.03.2023

Επιμένει ο Μπέκαμ για Μέσι στο MLS

Με συμβόλαιο του Λιονέλ Μέσι να τελειώνει το καλοκαίρι και τον αποκλεισμό της Παρί Σεν Ζερμέν από την Μπάγερν Μονάχου στο Champions League το μέλλον του Αργεντίνου δεν είναι βέβαιο στο Παρίσι αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι έχει πολλούς «μνηστήρες» που θα τον διεκδικήσουν.

Πίσω στο μακρινό 1994. Καλοκαίρι, Μουντιάλ στην Αμερική. Η 2η μέρα του Ιουνίου βρίσκει αντιμέτωπη τη διοργανώτρια χώρα απέναντι στην Κολομβία. Μια σέντρα των Αμερικανών από αριστερά στο 35ο λεπτό φαντάζει εύκολη υπόθεση για την άμυνα των Κολομβιανών. Η προβολή του Αντρές Εσκομπάρ ωστόσο είναι λανθασμένη και στέλνει τη μπάλα να αναπαυθεί στο βάθος των διχτύων του Όσκαρ Κόρδοβα. Οι Η.Π.Α. κερδίζουν με 2-1 και η Κολομβία των υψηλών -σε εκείνη τη διοργάνωση- προσδοκιών αποκλείεται από τη συνέχεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου. 

Ακριβώς ένα μήνα μετά, στις 2 Ιουλίου, ο Εσκομπάρ βρίσκεται στη γενέτειρά του και διασκεδάζει σε ένα κλαμπ. Όταν αποχωρεί, φτάνοντας στο αυτοκίνητό του τον περιμένουν 3 άνδρες. Ο ένας εξ' αυτών, ο Ουμπέρτο Κάστρο Μουνιόζ βγάζει ένα πιστόλι και τον πυροβολεί 6 φορές. Ο Κολομβιανός αμυντικός πέφτει νεκρός, ο Μουνιόζ συλλαμβάνεται το ίδιο βράδυ και ομολογεί την αποτρόπαια πράξη του. Όντας άνθρωπος του τοπικού καρτέλ ναρκωτικών, η σύνδεση δεν αργεί να γίνει. 

Αποδεικνύεται δε, πως ο δολοφόνος ήταν στο payroll του βαρόνου των ναρκωτικών Juan Santiago Gallón, ο οποίος μαζί με τον αδερφό του, αμφότεροι παλιοί συνεργάτες του Πάμπλο Εσκομπάρ, είχαν στοιχηματίσει σημαντικά χρηματικά ποσά στην πρόκριση της Κολομβίας. Τραγική λεπτομέρεια; Ο δολοφονημένος Αντρές ετοιμαζόταν να ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας με την αγαπημένη του, κάτι που τελικά δεν έμελλε να γίνει ποτέ. Σαν χθες, θα γινόταν 56 χρόνων. Ο δε δολοφόνος, εξέτισε μόλις 11 χρόνια στη φυλακή από όπου και αφέθηκε ελεύθερος λόγω...καλής διαγωγής. Descanza en paz, Andres. (αναπαύσου εν ειρήνη).