Άρης: Ο συνεπής Ενκουλού

O Νικολά Ενκουλού

Άρης: Ο συνεπής Ενκουλού

Αλέξης Σαββόπουλος 16:36 - 28.02.2023 / Ανανεώθηκε: 16:36 - 28.02.2023

Απόλυτα αξιόπιστος ο Καμερουνέζος διεθνής στόπερ, όποτε κλήθηκε να αντικαταστήσει έναν εκ των Μπράμπετς ή Φαμπιάνο.

Στον ορισμό της απόλυτης συνέπειας, όποτε καλείται να αγωνιστεί, εξελίσσεται ο Νικολά Ενκουλού. Στον Άρη κάνει στην ουσία τα… ρεπό των Φαμπιάνο και Μπράμπετς, όποτε οι δυο Διόσκουροι της άμυνας της ομάδας της Θεσσαλονίκης είναι εκτός, είτε λόγω τραυματισμού είτε λόγω τιμωρίας όπως τα δυο τελευταία παιχνίδια με ΟΦΗ και Ατρόμητο, που κλήθηκε να αντικαταστήσει τον τιμωρημένο Φαμπιάνο.

Προερχόμενος από ένα σοβαρό τραυματισμό στο πρόσφατο Μουντιάλ, που τον άφησε εκτός για 2,5 μήνες, ο Νκουλού τα πήγε περίφημα στο πλευρό του Μπράμπετς, όπως το είχε κάνει και με παρτενέρ τον Φαμπιάνο, όταν είχε απουσιάσει με θλάση ο Τσέχος. Με όπλο την εμπειρία του και τη γνώση της θέσης, ανταποκρίθηκε εξαιρετικά. Στο παιχνίδι με τον Ατρόμητο είχε μάλιστα 1-2 καθοριστικές επεμβάσεις, όπως αυτή στον Ρομπάιγ, τη στιγμή που ο Γάλλος ετοιμαζόταν να εκτελέσει. 

Μπορεί να υστερεί στο build up (χωρίς να είναι και κακός) σε σύγκριση με τον Φαμπιάνο, και σίγουρα σε ταχύτητα, αλλά είναι καλύτερος στον αέρα και στην προσωπική μονομαχία. Είναι κάτι που το γνωρίζει, αποφεύγοντας τα ρίσκα και τις περιττές ενέργειες. Στο παιχνίδι με τον Ατρόμητο είχε 66/69 (96%) εύστοχες πάσες, 5/7 εύστοχες μακρινές μεταβιβάσεις και τέσσερις κερδισμένες μονομαχίες.

Αποκτήθηκε το περασμένο καλοκαίρι για να είναι ο τρίτος στόπερ πίσω από το βασικό- από πέρσι- αμυντικό δίδυμο του Άρη και υπηρετεί με σοβαρότητα και συνέπεια τον ρόλο του, κάθε φορά που το ζητάνε οι προπονητές του ενώ παράλληλα είναι και υπόδειγμα επαγγελματία. Στη φετινή σεζόν έχει καταγράψει 11 συμμετοχές με ένα γκολ.

Ο Άρης των δύο ημιχρόνων

Ο Άρης των δύο ημιχρόνων

Τα δύο διαφορετικά πρόσωπα του Άρη στη νίκη επί του Ατρομήτου δείχνουν τι είναι αυτό που στην ουσία έχει αλλάξει στην ομάδα της Θεσσαλονίκης και κάνει τη διαφορά στα τελευταία ματς.

Ο Ενκουλού δεν είναι βέβαια… αμελητέα ποσότητα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Έχει στο βιογραφικό μια αξιοσημείωτη καριέρα στη Ligue 1 φορώντας για 252 παιχνίδια τη φανέλα τριών μεγάλων ομάδων του Σαμπιονά (Μονακό, Μαρσέιγ και Λιόν) καθώς και στο Καμπιονάτο με την Τορίνο (122 συμμ-6 γκολ) ενώ έχει και ένα μικρό πέρασμα από τη Γουότφορντ. Και φυσικά τις 81 φορές που έχει αγωνιστεί με την Εθνική Καμερούν, παίρνοντας μέρος σε τρία Παγκόσμια Κύπελλα.