Άρης: Οι Έλληνες και η δυσκολία να βρεθούν
i

©Intime

Άρης: Οι Έλληνες και η δυσκολία να βρεθούν

Ο Ρόμπερτ Παλίκουτσα και τα εμπόδια που συναντάει στο δρόμο του στην προσπάθειά του να ενισχύσει το ελληνικό στοιχείο στο ρόστερ του Άρη

Ο Ρόμπερτ Παλίκουτσα είχε αναφερθεί στην απολογιστική συνέντευξη τύπου στην ανάγκη που έχει ο Άρης να ενισχύσει το ελληνικό στοιχείο στο ρόστερ του, καθώς δεν νοείται ελληνική ομάδα, δίχως την παρουσία Ελλήνων παικτών στα αποδυτήρια.

Μόνο που διαπιστώνει γρήγορα ότι κάτι τέτοιο μόνο εύκολο δεν είναι και σίγουρα δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Οδηγώντας αυτομάτως τον Άρη στην -επίσης μεγάλη- ανάγκη να επενδύσει στις Ακαδημίες του ώστε να αντλεί από εκεί ποδοσφαιριστές που θα μπορούν να διεκδικήσουν θέση και ρόλο στο ροτέισον.

Τα τελευταία χρόνια, έχει διαπιστωθεί το εξής. Οι καλοί, ταλαντούχοι Έλληνες ποδοσφαιριστές αναζητούν την ποδοσφαιρική Γη της επαγγελίας στο εξωτερικό και αρκετοί από αυτούς (βλέπε Δουβίκας, Μπακασέτας, Σιώπης κ.α) διαπρέπουν κιόλας. Άρα δεν έχουν κανένα απολύτως λόγο να επαναπατριστούν και το κάνουν μόνο όταν περάσουν τα χρόνια. Αυτό περιορίζει τις επιλογές για τον Άρη, αφού οι καλές περιπτώσεις κάνουν ή επιδιώκουν να κάνουν καριέρα στο εξωτερικό, ειδικά όταν μένουν ελεύθεροι και 2-3 καλές περιπτώσεις που μένουν εντός συνόρων (για παράδειγμα, Μανδάς, Πήλιος), χρειάζονται χρήματα για να αποκτηθούν (εφόσον δεν παραχωρηθούν στο εξωτερικό), κάτι που μειώνει τις πιθανότητες να αποκτηθούν από την ομάδα της Θεσσαλονίκης.

Άρα τι απομένει; Μια προσεκτική αναζήτηση στους δεκάδες Έλληνες του εξωτερικού που παίζουν ποδόσφαιρο σε διάφορες χώρες ή κινήσεις… κάτω από το ραντάρ στις χαμηλότερες κατηγορίες του ελληνικού πρωταθλήματος, κάτι που προϋποθέτει αναπτυγμένο δίκτυο σκάουτινγκ που ο Άρης δεν διαθέτει σε αναπτυγμένο βαθμό. Επομένως καταλήγουμε στο ίδιο αναπόφευκτο συμπέρασμα. Την περαιτέρω ενίσχυση στη δομή και λειτουργεία των τμημάτων υποδομής