Άρης: Οι 3+1 κινήσεις ματ του Μάντζιου 

Άκης Μάντζιος

i

©intime

Άρης: Οι 3+1 κινήσεις ματ του Μάντζιου 

Αλέξης Σαββόπουλος 16:32 - 14.03.2024 / Ανανεώθηκε: 16:34 - 14.03.2024

Οι τέσσερις αποφάσεις του προπονητή του Αρη μέσα στη σεζόν που περιείχαν ρίσκο αλλά έφεραν θετικό αγωνιστικό πρόσημο.

Οι προπονητές θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από ευελιξία και ενίοτε τολμηρές αποφάσεις που άλλοτε αποδεικνύονται ματ αλλά και αποτυχία. Ο Ακης Μάντζιος κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σεζόν κλήθηκε να διαχειριστεί κάποιες δύσκολες αγωνιστικές συνθήκες που τον οδήγησαν σε απόφασης που περιείχαν και το στοιχείο του ρίσκου. Τραυματισμοί, κενά στο ρόστερ σε συγκεκριμένες θέσεις αλλά και υστέρηση κάποιων παικτών, ανάγκασαν τον προπονητή του Άρη να προβεί σε λύσεις που αν και δεν εξασφάλιζαν εκ προοιμίου  θετικό αποτέλεσμα, εντέλει απέδωσαν και πρόσφεραν λύσεις που είχε ανάγκη η ομάδα εκείνη τη στιγμή.

Πρώτη και καλύτερη η χρησιμοποίηση του Μοντόγια ως αριστερού μπακ. Η απόφαση να τεθεί στο περιθώριο νωρίς ο Ματαριτα που αποκτήθηκε ως βασική επιλογή και οι κακές αμυντικές επιδόσεις του Φεράρι, οδήγησαν τον Μαντζιο στην απόφαση να αλλάξει πλευρά τον Μοντόγια και να… βρει την υγεία του. Ειδικά στα ντέρμπι ο Ισπανός εξελίχθηκε σε μια πολύ αξιόπιστη λύση που προσέδωσε αμυντική ισορροπία, και εξουδετέρωση των δυνατών χαρτιών των αντιπάλων, αν και η ομάδα στερήθηκε, εν γνώση της όμως, πράγματα στο επιθετικό κομμάτι.

Η τοποθέτηση του Βέλεθ στα χάφ. Ο Ισπανός αποκτήθηκε ως κεντρικος αμυντικός αλλά ο Μάντζιος γρήγορα είδε ότι μπορεί να του δώσει λύσεις στον άξονα, έχοντας να αντιμετωπίσει τους συνεχείς τραυματισμούς των Ζουλ και Τζούρασεκ αλλά και τα σκαμπανεβάσματα του Βερστράτε. Ο Βέλεθ έδωσε την απαιτούμενη σκληράδα, εμπειρία, ηρεμία, προσωπικότητα αλλά και όγκο στη μεσαία γραμμή και ένα ακόμη καλό κορμί στα στατικές φάσεις.

Έριξε στα βαθιά τον Παναγίδη: Ο Ακης Μάντζιος τόλμησε με τον νεαρό και δικαιώθηκε. Σε μια περίοδο που ο Σαβέριο ήταν τραυματίας και οι Μενέντες και Κάρλσον ήταν στα… ρηχά, εμφανίστηκε ο νεαρός για να δώσει κάτι φρέσκο και μια ελπίδα για το μέλλον. Σε θέση μάλιστα που δεν είναι η φυσική του. Με την χρησιμοποίηση του ήρθε και η κλήση στην Εθνική Ελπίδων. Πλέον ο νεαρός αποτελεί ένα πρότζεκτ που με την κατάλληλη δουλειά μπορεί να αποδώσει καρπούς.

Η μετατόπιση του Φέτφα στον άξονα. Ο Μάντζιος  κατάλαβε γρήγορα ότι ο έμπειρος παίκτης θα μπορούσε να υποστηρίξει καλύτερα τη θέση πίσω από τον φορ που δεν απαιτεί τον όγκο των διαδρομών που συνεπάγεται η θέση του εξτρέμ. Τα χρόνια πέρασαν και ο Φετφατζίδης στον χρόνο που επιλέξει ο προπονητης να τον χρησιμοποιεί είναι πιο χρήσιμος όπως φάνηκε ειδικά στον αγώνα με την ΑΕΚ.