Άρνε Σλοτ: Ποιος είναι ο διάδοχος του Κλοπ που αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη πρόκληση της ζωής του

Άρνε Σλοτ

i

©Photo by ANP via Getty Images/Ideal Images

Άρνε Σλοτ: Ποιος είναι ο διάδοχος του Κλοπ που αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη πρόκληση της ζωής του

Κώστας Τόπας 11:00 - 27.04.2024 / Ανανεώθηκε: 11:00 - 27.04.2024

Ενας εκρηκτικός χαρακτήρας. Ενας προπονητής που οδήγησε μέσα σε λίγα χρόνια στη μεταμόρφωση της Φέγενορντ. Ο «Βασιλιάς του Ρότερνταμ», όπως τον αποκαλούν στην Ολλανδία, Άρνε Σλοτ, ετοιμάζεται για την μεγαλύτερη πρόκληση στην προπονητική του καριέρα. Να διαδεχθεί τον Γιούργκεν Κλοπ στη Λίβερπουλ!

Οι προχωρημένες συνομιλίες μεταξύ των Φέγενορντ και Λίβερπουλ, για τον Άρνε Σλοτ συνεχίζονται την Παρασκευή (26/04) με την προσδοκία στον ολλανδικό σύλλογο ότι αυτές οι συζητήσεις θα καταλήξουν σε θετικό τέλος, αφού ο Ολλανδός τεχνικός παραδέχτηκε δημόσια την επιθυμία του να ενταχθεί στη Λίβερπουλ το βράδυ της Πέμπτης (25/04).

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν στην Αγγλία και η «Daily Mail», δεν αποκλείεται να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο ομάδων μέχρι το τέλος του Σαββατοκύριακου. Υπενθυμίζεται ότι, η Φέγενορντ θέλει αποζημίωση τουλάχιστον 8,6 εκατομμυρίων λιρών για να αποδεσμεύσει τον Σλοτ από το συμβόλαιό του. Ποιος είναι όμως ο 45χρονος Ολλανδός τεχνικός που κέρδισε την κούρσα από τον Ρούμπεν Αμορίμ και τον Τσάμπι Αλόνσο για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία των «Reds»;

Εκεί που ξεκίνησαν όλα

Ο Άρνε Σλοτ πέρασε ολόκληρη την καριέρα του στην Ολλανδία και άρχισε να προπονεί με την Καμπούρ ως προσωρινός προπονητής το 2016, προτού ηγηθεί της Άλκμααρ. Η φιλοσοφία του; Επιθετική. Οπως και του Κλοπ. Ανακηρύχθηκε κορυφαίος προπονητής στην Eredivise για τις σεζόν 2021-22 και 2022-23, οδηγώντας τη Φέγενορντ στον τελικό του Europa Conference League το 2021-22, στην κατάκτηση του ολλανδικού πρωταθλήματος το 2022-23 και στο KNVB Cup αυτή τη σεζόν.

Step by step για να γίνει ο κορυφαίος στην χώρα του

Ο 45χρονος τεχνικός είναι ένας περιζήτητος προπονητής για περισσότερο από ένα χρόνο. Αφού συνδέθηκε με διάφορες δουλειές στην Premier League, την Πέμπτη (25/04), είπε ότι η Λίβερπουλ ήταν σε συζητήσεις με την τωρινή του ομάδα Φέγενορντ για να μεταβεί ο ίδιος στο «Άνφιλντ» και να πάρει τη σκυτάλη από τον Γιούργκεν Κλοπ. Η Λίβερπουλ δεν έχει σχολιάσει ακόμη επίσημα, αλλά όταν ρωτήθηκε στη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής για τον Σλοτ, ο Κλοπ είχε μόνο επαινετικά λόγια.

Επειτα από μια καριέρα ως μέσος που πέρασε εξ ολοκλήρου στην πατρίδα του, την Ολλανδία, ο Σλοτ εντάχθηκε στην Άλκμααρ ως βοηθός του Τζον Φαν Ντεν Μπρομ το καλοκαίρι του 2017, και στη συνέχεια ανέλαβε ως μόνιμος, δύο χρόνια αργότερα. Όταν η σεζόν 2019/20 της Eredivisie σταμάτησε λόγω του COVID τον Απρίλιο του 2020, η Άλκμααρ ήταν δεύτερη στο πρωτάθλημα – πίσω μόνο από τον Άγιαξ, και αυτό μόνο στη διαφορά τερμάτων.

Επιλέχθηκε να διαδεχθεί τον πολύ σεβαστό Ντικ Αντβοκάατ στη Φέγενορντ το καλοκαίρι του 2021, ο Σλοτ οδήγησε την ομάδα στον τελικό του εναρκτηρίου UEFA Europa Conference League στην πρώτη του σεζόν. Εκεί ηττήθηκε οριακά από τη Ρόμα του Ζοσέ Μουρίνιο παρά την κυριαρχία τόσο στην κατοχή όσο και στις ευκαιρίες. Η πρόοδος δεν τελείωσε εκεί, φυσικά, καθώς η ομάδα του Σλοτ κατέλαβε την τρίτη θέση στο πρωτάθλημα στην πρώτη σεζόν του Ολλανδού, με αυτή την εντυπωσιακή πορεία προς τον τίτλο. Μια ακόμη ήττα από Μουρίνιο και Ρόμα, αυτή τη φορά στα προημιτελικά του Europa League, δεν κατάφερε να μειώσει την άνοδο του Σλοτ. Μαζί με Έρικ Τεν Χαχ, βρισκόταν στην πρώτη γραμμή μιας συναρπαστικής νέας γενιάς Ολλανδών προπονητών.

Το 4-2-3-1 και το διπλό πίβοτ

Στη σεζόν 2019/20 της Eredivisie που τελικά ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2020, η Άλκμααρ του Σλοτ κατετάγη δεύτερη πίσω από τον Άγιαξ του Τεν Χαχ. Ενα από τα κλειδιά της επιτυχίας της ομάδας, ήταν το γεγονός ότι ο Ολλανδός τεχνικός χρησιμοποιούσε κατά κύριο λόγο ένα σύστημα 4-2-3-1. Ο Τέιν Κόπμεϊνερς και ο Φρέντρικ Μίντσγιο λειτουργούσαν πίσω από την πρώτη γραμμή πίεσης των αντιπάλων, συχνά προωθώντας την μπάλα.

Προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για την ευέλικτη επιθετική γραμμή μπροστά τους, ειδικά στην δεξιά πτέρυγα, ο διπλός άξονας θα έπεφτε επίσης στην πίσω γραμμή. Αυτό δημιούργησε χώρους στον άξονα, μέσω των οποίων μπορούσαν να αναπτύξουν το παιχνίδι, αλλά υπήρχε επίσης κι εγγυημένη κάλυψη σε περίπτωση απώλειας της κατοχής.

Με τη Φέγενορντ, ο Σλοτ διατήρησε τόσο το σχηματισμό 4-2-3-1 στην κατοχή του όσο και το διπλό πίβοτ μπροστά από τα στόπερ. Αντί να πέσουν στην πίσω γραμμή, οι Ορκούν Κεκτσιού και Ματς Βίφερ λειτούργησαν κοντά στα σέντερ μπακ αλλά κυρίως πέρα ​​από την πρώτη γραμμή των αντιπάλων τους. Χρησιμοποίησαν σύντομες πάσες για να βγάλουν μπροστά την μπάλα από την αντίπαλη πίεση, συχνά σε συνδυασμούς τρίτων, με τρόπο που δεν είναι διαφορετικός από τον Ρομπέρτο Ντε Τσέρμπι που χρησιμοποιεί το διπλό του πίβοτ στην Μπράιτον.

Εκτός κατοχής, η Φέγενορντ είναι εξίσου εντυπωσιακή. Οι παίκτες ιέζουν ψηλά, με την ομάδα του Σλοτ να κάνει πολύ περισσότερα επιθετικό τάκλιν από τότε που ανέλαβε τα ηνία. Ωστόσο, εάν δεν μπορούν να κερδίσουν την μπάλα, οι παίκτες του Ολλανδού τεχνικού είναι αρκετά καλά προετοιμασμένοι ώστε να υποχωρήσουν σε σχεδόν σχηματισμό 6-3-1, καθιστώντας πολύ δύσκολο για τους αντιπάλους τους να βρουν χώρο.

Ο Σλοτ και η σκιά του Κλοπ

Τα επιτεύγματα του Σλοτ σε μια σχετικά σύντομη καριέρα ως επικεφαλής προπονητής τον έχουν καθιερώσει ως προπονητή ικανό να δοκιμάσει τις ικανότητές του σε ένα πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα από το Eredivisie. Οι ομάδες του έχουν αποδειχθεί ενδιαφέρον και αποτελεσματικό «ρολόι». Θα ήταν συναρπαστικό να δούμε αν, όπως ο συμπατριώτης του Τεν Χαχ, θα μπορούσε να το μεταφέρει στην Premier League.

Ο νέος προπονητής της Λίβερπουλ δεν πρέπει μόνο να παίξει στη σκιά του Κλοπ, αλλά με κάποιο τρόπο να διατηρήσει την απεριόριστη ενέργειά του και να σφυρηλατήσει τους ίδιους δεσμούς με τους απαιτητικούς οπαδούς και τους παίκτες. Οι εμπειρίες του Ντέιβιντ Μόγιες και του Ουνάι Έμερι, μετά τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τον Αρσέν Βενγκέρ στην Άρσεναλ, έχουν δείξει πόσο δύσκολο είναι να ακολουθήσεις έναν προπονητή θρυλικού αναστήματος.

Η συμφωνία πίσω από την πλάτη της Άλκμααρ

Τα πράγματα στην προπονητική καριέρα του Άρνε Σλοτ δεν ήταν όλα ρόδινα. Τον Δεκέμβριο του 2020 απολύθηκε από την Άλκμααρ, επειδή ο ιδιοκτήτης, Ρόμπερτ Έενχουρν έμαθε ότι είχε παρευρεθεί σε μια μυστική συνάντηση με τη Φέγενορντ και συμφώνησε να αντικαταστήσει με τον Ντιρκ Αντβοκάατ.

Ακόμα κι όταν κέρδισε τρόπαια στη Φέγενορντ, ο Σλοτ δεν φοβήθηκε να μιλήσει για την προσωπική του πορεία ως προπονητής.

«Το επόμενο βήμα μου δεν θα είναι ένας σύλλογος στην Ολλανδία», είπε το 2023. «Αν αυτό είναι το επόμενο βήμα μου, τότε έχω αποτύχει εντελώς. Το κανονικό επόμενο βήμα θα είναι να πάω στο εξωτερικό και πάντα έλεγα ότι το καλύτερο πρωτάθλημα στον κόσμο είναι η Premier League».

Το ενδιαφέρον από Premier League υπήρχε από χρόνια

Με αυτόν τον τρόπο κι έπειτα από εκείνες τις δηλώσεις, η Premier League ανέβασε τις βλεφαρίδες της στην Ολλανδία. Η Κρίσταλ Πάλας ενδιαφερόταν και η Λιντς έκανε τον Σλοτ τον αντικαταστάτη της πρώτης επιλογής της για τον Τζέσι Μαρς, τον Φεβρουάριο του 2023 - αν και οι διαπραγματεύσεις δεν προχώρησαν.

Η Τότεναμ σκέφτηκε ότι τον είχαν πείσει να γίνει προπονητής της τον Μάιο του 2023 προτού ο Σλοτ αποφασίσει παραδόξως να μείνει στη Φέγενορντ και ο Ντάνιελ Λέβι στραφεί στον Άγγελο Ποστέκογλου. Δεδομένου ότι ο Σλοτ απαιτεί σημαντικό βαθμό ελέγχου σε όλες τις πτυχές των λειτουργιών του κλαμπ, θα ήταν δύσκολο να συνεργαστεί με τον Λέβι στα «σπιρούνια».

Να σημειωθεί ότι ο υπήρξε τριβή όταν εντάχθηκε ο Σλοτ στη Φέγενορντ, με αρκετούς σκάουτερ και ανθρώπους του κλαμπ, να εγκαταλείπουν τον σύλλογο λόγω του πώς ήθελε ο 45χρονος Ολλανδός να δουλέψουν. Ενα ακόμη ενδιαφέρον γεγονός, είναι πώς θα χειρίζεται ο Σλοτ τον έντονο έλεγχο στη δουλειά στη Λίβερπουλ - ειδικά αν τα πράγματα δεν κυλάνε ομαλά.

Ενώ τα ολλανδικά Μέσα ενημέρωσης και οι οπαδοί δεν είναι γνωστοί για τις ειλικρινείς απόψεις τους, η Λίβερπουλ με την παγκόσμια φήμη της είναι αρκετά επίπεδα πάνω από τη Φέγενορντ στο διακύβευμα πίεσης. Αυτό που θα φέρει -όπως και ο Κλοπ- είναι η αδυσώπητη θετικότητα. Οι οπαδοί της Λίβερπουλ έχουν ήδη εντυπωσιαστεί με ένα βίντεο μιας από τις συνομιλίες της ομάδας του -που παραδόθηκε στα άψογα αγγλικά του- μετά τη νίκη της Φέγενορντ με 3-2 στον Άγιαξ στο δρόμο για το πρωτάθλημα.

Το βέβαιο είναι ότι ο Σλοτ σίγουρα φέρνει ομοιότητες με τον Γιούργκεν Κλοπ, όσον αφορά το χάρισμα και το κίνητρο, καθώς και την άποψη για το πώς οι ομάδες του πρέπει να παίζουν το ποδόσφαιρό τους. Το μεγάλο άγνωστο είναι τι συμβαίνει στη Λίβερπουλ όταν μια τόσο μοναδική φιγούρα όπως ο Κλοπ βγαίνει από την εξίσωση. Αυτό που είναι ξεκάθαρο με τον Ολλανδό προπονητή, ωστόσο, είναι ότι σίγουρα δεν θα απέφευγε την πρόκληση εάν του παρουσιαζόταν.

Ο βασιλιάς του Ρότερνταμ!

Φέγενορντ/©Photo by ANP via Getty Images/Ideal Images

Με τις μετοχές του να ανεβαίνουν, ο Σλοτ επιλέχθηκε ως ο άνθρωπος που θα αναζωπυρώσει το πάθος στη Φέγενορντ μετά από δύο χρόνια μη έμπνευσης ποδοσφαίρου και αποτελεσμάτων υπό τον Ντικ Αντβοκάατ. Παρά την απώλεια του πρώτου σκόρερ Στίβεν Μπέργκουις από τον Άγιαξ, τα πρώτα σημάδια ήταν καλά.

Ο Σλοτ οδήγησε τη Φέγενορντ στην τρίτη θέση στην παρθενική του σεζόν, με την ομάδα του να πετυχαίνει 10 περισσότερα γκολ στην Eredivisie από ό,τι κατάφερε την περασμένη σεζόν του Αντβοκάατ, ενώ δέχτηκε δύο λιγότερα. Έφτασε επίσης στον τελικό του Europa Conference League, όπου τελικά ηττήθηκε από τη Ρόμα του Ζοσέ Μουρίνιο.

Αυτά τα κατορθώματα τον έκαναν να κερδίσει το βραβείο «Rinus Michels», που δόθηκε στον καλύτερο προπονητή στην Ολλανδία εκείνη τη χρονιά, αν και η επόμενη σεζόν ήταν ακόμα καλύτερη. Μετά από μια εξαιρετική ανανέωση στην καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο του 2022, με μια σειρά πρώτων ομάδων, όπως οι Ταιρέλ Μαλασία, Λουίς Σινιστέρα και Μάρκος Σενάσνι να αποχωρούν, σύντομα έγινε σαφές ότι ο Σλοτ είχε καταφέρει με κάποιο τρόπο να βελτιώσει την ομάδα του ενώ είχε ένα σημαντικό κέρδος από τις πωλήσεις παικτών.

Αλλά ήταν κάθε άλλο παρά με τις αφίξεις των Ντάβιντ Χάνκο, Κουίντεν Τίμπερ και Σαντιάγκο Χιμένες να έχουν σχεδόν ακαριαία επίδραση. Η Φέγενορντ συνέτριψε την Φίτεσε με 5-2 στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος και αυτό έδωσε τον τόνο για μια από τις καλύτερες σεζόν της σύγχρονης εποχής του συλλόγου, με την ομάδα του Σλοτ να φτάνει στον τίτλο του πρωταθλήματος.

Παρά το ενδιαφέρον που προέκυψε από ομάδες της Premier League, ο Σλοτ αποφάσισε να μείνει και η Φέγενορντ μπορούσε να είχε τερματίσει ξανά στην κορυφή αυτής της σεζόν, αν η Αϊντχόφεν δεν παρουσίαζε ένα εντελώς πρόσωπο προς το καλύτερο στην Eredivisie. Η ομάδα του Ολλανδού τεχνικού κατάφερε τουλάχιστον να ξεπεράσει τους ηγέτες του πρωταθλήματος στο KNVB Cup, νικώντας τους στο γύρο των 16 προτού συνεχίσει να σηκώνει το τρόπαιο αφού κέρδισε τη Ναϊμέχεν στον τελικό.